Ειδήσεις

Πώς η δαπάνη ανά ταξίδι κρίνει το φετινό ρεκόρ στον τουρισμό

Σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από εκείνα του 2021 διαμορφώθηκε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι τον Ιούλιο, αλλά και το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος . Μπορεί ο στόχος για ταξιδιωτικές εισπράξεις στα επίπεδα του 2019 να επιτυγχάνεται με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και τα δεδομένα, αφού το 7μηνο του 2022 υπολείπεται μόλις κατά 2,9% σε σχέση με το έτος-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, ωστόσο, το ερωτηματικό παραμένει ως προς τη μέση δαπάνη των ταξιδιωτών.

Η πτώση της μέσης δαπάνης σε σχέση με πέρυσι διαμορφώθηκε στο 13,6% τόσο για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, όσο και για τον Ιούλιο, ο οποίος παραδοσιακά αποτελεί τον ένα εκ των δύο πιο «δυνατούς» μήνες της σεζόν, με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό να φαίνεται ότι έχουν συμβάλει στον «περιορισμό» των δαπανών από τους τουρίστες.

Συγκριτικά με τα αντίστοιχα στοιχεία της ΤτΕγια τον Ιούνιο και το α’ εξάμηνο του έτους, η «ψαλίδα» άνοιξε περισσότερο, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι σημείωσε πτώση 7,9% το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου και υστέρηση σε ποσοστό 5,7% τον Ιούνιο συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Πάντως, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς οι επιχειρηματίες του τουρισμού, η αυξημένη μέση δαπάνη που διαπιστώθηκε το 2021 δεν συνεπάγεται απαραίτητα διατήρησή της σε αντίστοιχα επίπεδα στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι η περσινή ήταν μια ιδιαίτερη τουριστικά χρονιά, κατά την οποία οι ταξιδιώτες λόγω της πανδημίας ήταν διατεθειμένοι να δαπανήσουν μεγαλύτερα απ’ ό,τι είθισται χρηματικά ποσά.

Σε σχέση με το 2019, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι παρέμεινε αυξημένη και σε επίπεδο 7μήνου (11,2%) και σε μηνιαία βάση (8,5%), με φόντο, βέβαια, την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αύξηση της τιμής στο πακέτο διακοπών και στις τουριστικές υπηρεσίες εν γένει. Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Ιούλιο η τιμή στο πακέτο διακοπών αυξήθηκε κατά 11,4% σε ετήσια βάση, το κόστος διαμονής στα ξενοδοχεία κατά 20% και τα αεροπορικά εισιτήρια κατά 62,3%.

Στη συνολική εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιούλιο του 2022 παρατηρήθηκε μικρή αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 0,5% σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι να καταγράφει άνοδο κατά 8,5%, τη στιγμή που η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 7%.

Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2019, το αντίστοιχο επτάμηνο του τρέχοντος έτους οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 2,9% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 12,1%, με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι να σημειώνει άνοδο κατά 11,2%.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου