Το νησί της Κάσου θα επισκεφθεί το πρωί της Δευτέρας η πρόεδρος της Επιτροπής 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο πλαίσιο των επαφών της με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, για την καταγραφή των προτάσεων που αφορούν τις δράσεις ενόψει του εορτασμού για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Μεταξύ των δράσεων που προτείνει ο δήμαρχος Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος, συμπεριλαμβάνονται η διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου με θέμα την τεκμηρίωση της ιστορίας του νησιού, η ανάδειξη της ναυτοσύνης των Κασιωτών, η διοργάνωση εκδήλωσης για να τιμηθεί πανηγυρικά η Μνήμη του Ολοκαυτώματος των κατοίκων, και η κατασκευή μνημείου του Κασιώτη ήρωα Μάρκου Μαλλιαράκη.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη της κ. Δασκαλάκη στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος της Κάσου. Όπως είναι γνωστό, το 1821 ο στόλος των Κασίων αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Κρήτης, και το νησί των 8.000 κατοίκων γίνεται το καταφύγιο πολλών άμαχων Κρητών. Στις 27 Μαΐου 1824 ο στόλος της Αιγύπτου επιτέθηκε στην Κάσο με 45 πλοία εφοδιασμένα με τέσσερις χιλιάδες στρατό υπό του Χουσεΐν Μπέη.Έγινε απόβαση των στρατιωτών στο απόκρημνο σημείο «Αντιπέρατος» και ακολούθησε η καταστροφή του, ο φόνος των νησιωτών, και η αιχμαλωσία των γυναικών και των παιδιών.

Πηγή: ert.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ