ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα προς τον Υπουργό Παιδείας για τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ στη Ρόδο

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Μάνος Κόνσολας

Την έλλειψη ορθο­λο­γι­σμού στον καθο­ρι­σμό και στην έγκριση των ειδι­κο­τή­των στα ΕΠΑΛ στη Ρόδο, ανα­δει­κνύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παι­δείας ο Τομε­άρ­χης Του­ρι­σμού της Νέας Δημο­κρα­τίας και Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου, κ. Μάνος Κόν­σο­λας, ανα­φε­ρό­με­νος στο ζήτημα που έχει ανα­κύ­ψει με τη μη έγκριση της ειδι­κό­τη­τας Τεχνι­κού Μηχα­νο­λο­γι­κών Εγκα­τα­στά­σεων και Κατα­σκευών στο 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου.

Όπως ανα­φέ­ρει ο κ. Κόν­σο­λας, η Πολι­τεία οφείλει να δημιουρ­γεί τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την ανα­βάθ­μιση του επι­πέ­δου των σπουδών, αλλά και για τον καθο­ρι­σμό ειδι­κο­τή­των, σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρ­χουν σε κάθε περιοχή αλλά και τη ζήτηση. Η αρχή, όμως, αυτή δεν τηρεί­ται στην περί­πτωση του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου.

Αν και υπήρχε ενδια­φέ­ρον από μαθητές που κάλυ­πταν τον επι­θυ­μητό αριθμό,  δεν εγκρί­θηκε η ίδρυση τμή­μα­τος στην ειδι­κό­τητα: «Τεχνι­κός Μηχα­νο­λο­γι­κών Εγκα­τα­στά­σεων και Κατα­σκευών», παρά το γεγονός ότι η συγκε­κρι­μένη ειδι­κό­τητα δεν υπάρχει ούτε στο 2ο ΕΠΑΛ Ρόδου ούτε στο Εσπε­ρινό ΕΠΑΛ Ρόδου.

Αυτό σημαί­νει ότι όσοι μαθητές θέλουν να ακο­λου­θή­σουν τη συγκε­κρι­μένη ειδι­κό­τητα θα πρέπει να μετα­βούν στο ΕΠΑΛ Αρχαγ­γέ­λου, το οποίο, όμως, λει­τουρ­γεί σε απο­γευ­μα­τινή βάρδια.

Πέρα από την από­σταση από την πόλη της Ρόδου, τίθεται και ζήτημα πρό­σβα­σης των μαθητών στο σχολείο με τη συγκοι­νω­νία, όπως επι­ση­μαί­νει ο Βου­λευ­τής.

«Με αυτές τις ανορ­θο­λο­γι­κές πρα­κτι­κές, είναι βέβαιο ότι, όχι μόνο δεν ανα­βαθ­μί­ζε­ται η επαγ­γελ­μα­τική εκπαί­δευση, αλλά απο­θαρ­ρύ­νο­νται οι μαθητές να ακο­λου­θή­σουν τη συγκε­κρι­μένη κατεύ­θυνση», τονίζει ο κ. Κόν­σο­λας.

Επι­συ­νά­πτε­ται το πλήρες κείμενο της Ερώ­τη­σης του Βου­λευτή Δωδε­κα­νή­σου.

Προς

Κύριο Υπουργό Παι­δείας, Έρευνας και Θρη­σκευ­μά­των

 

ΘΕΜΑ: «Έλλειψη σχε­δια­σμού αλλά και ορθο­λο­γι­σμού στον καθο­ρι­σμό ειδι­κο­τή­των στα ΕΠΑΛ της Ρόδου»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το ζήτημα της επαγ­γελ­μα­τι­κής εκπαί­δευ­σης και κατάρ­τι­σης είναι καθο­ρι­στι­κής σημα­σίας και η Πολι­τεία οφείλει να δημιουρ­γεί τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την ανα­βάθ­μιση του επι­πέ­δου των σπουδών, αλλά και για τον καθο­ρι­σμό ειδι­κο­τή­των, σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρ­χουν σε κάθε περιοχή αλλά και τη ζήτηση.

Στην περί­πτωση των ΕΠΑΛ της Ρόδου, η αρχή αυτή δεν τηρεί­ται.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι στο 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου, αν και υπήρχε ενδια­φέ­ρον από μαθητές που κάλυ­πταν τον επι­θυ­μητό αριθμό, δεν εγκρί­θηκε η ίδρυση τμή­μα­τος στην ειδι­κό­τητα: «Τεχνι­κός Μηχα­νο­λο­γι­κών Εγκα­τα­στά­σεων και Κατα­σκευών».

Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι τμήμα με τη συγκε­κρι­μένη ειδι­κό­τητα δεν υπάρχει ούτε στο 2ο ΕΠΑΛ Ρόδου ούτε στο Εσπε­ρινό ΕΠΑΛ Ρόδου.

Η συγκε­κρι­μένη ειδι­κό­τητα υπάρχει μόνο στο ΕΠΑΛ Αρχαγ­γέ­λου, το οποίο λει­τουρ­γεί σε απο­γευ­μα­τινή βάρδια.

Αυτό σημαί­νει ότι πέραν της από­στα­σης από την πόλη της Ρόδου, τίθεται και ζήτημα πρό­σβα­σης των μαθητών από τη Ρόδο και από άλλα χωριά με τη συγκοι­νω­νία.

Είναι παρά­δοξο το γεγονός ότι, ενώ υπήρχε ενδια­φέ­ρον και καλυ­πτό­ταν ο επι­θυ­μη­τός αριθμός μαθητών και μαθη­τριών για τη συγκε­κρι­μένη ειδι­κό­τητα, εν τούτοις το Υπουρ­γείο δεν ενέ­κρινε την ίδρυση του συγκε­κρι­μέ­νου τμή­μα­τος στο 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου και ανα­γκά­ζει τους μαθητές να εγγρα­φούν στο ΕΠΑΛ Αρχαγ­γέ­λου, τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει και ζήτημα από­στα­σης, αλλά και πρό­σβα­σης στο σχολείο αυτό, των μαθητών από τη Ρόδο με τη συγκοι­νω­νία.

Με αυτές τις ανορ­θο­λο­γι­κές πρα­κτι­κές, είναι βέβαιο ότι, όχι μόνο δεν ανα­βαθ­μί­ζε­ται η επαγ­γελ­μα­τική εκπαί­δευση, αλλά απο­θαρ­ρύ­νο­νται οι μαθητές να ακο­λου­θή­σουν τη συγκε­κρι­μένη κατεύ­θυνση.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερω­τά­ται ο Κύριος Υπουρ­γός

 

1. Για ποιο λόγο δεν ενέ­κρινε το Υπουρ­γείο την ίδρυση τμή­μα­τος με την ειδι­κό­τητα «Τεχνι­κός Μηχα­νο­λο­γι­κών Εγκα­τα­στά­σεων και Κατα­σκευών» στο 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου, αν και υπήρχε ενδια­φέ­ρον από μαθητές και καλυ­πτό­ταν ο επι­θυ­μη­τός αριθμός.

 

 

Ο Ερωτών Βου­λευ­τής

 

Μάνος Κόν­σο­λας

Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.