Στη Μύκονο με αφορμή τους 29ους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου θα βρεθεί η Μαρία Μπελιμπασάκη. Η πρωταθλήτρια στους δρόμους ταχύτητας, μπορεί να μην πάρει θέση στην εκκίνηση, ωστόσο θα βρεθεί στο νησί των Κυκλάδων, προκειμένου να τιμήσει και να στηρίξει με την παρουσία της, μια ιστορική διοργάνωση.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες θα γίνουν 7-8 Οκτωβρίου με μεγάλη συμμετοχή κυρίως νεαρότερων αθλητών από τα σωματείων της ευρύτερης περιοχής. Η Μύκονος αναλαμβάνει για πρώτη φορά διοργάνωση αυτού του επιπέδου, ωστόσο είναι διάχυτη η αισιοδοξία των διοργανωτών για την επιτυχία της. Η Μπελιμπασάκη, η οποία τρέχει με τα χρώματα του Παναξιακού ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες την προετοιμασία της για τη νέα χρονιά, με απώτερο στόχο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του ανοιχτού που θα γίνει στο Βερολίνο.

Η 26χρονη, η οποία γυμνάζεται στο γκρουπ του Κώστα Ηλία, έχει ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμών και ευελπιστεί πως θα κάνει την προετοιμασία της δίχως εμπόδια. «Χαίρομαι που θα δώσω το παρών στους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες, έστω και από τις εξέδρες. Εχω ξεκινήσει την προετοιμασία μου εδώ και λίγες ημέρες χωρίς προβλήματα και με στόχο τους αγώνες της θερινής περιόδου», είπε η αθλήτρια.

Εξάλλου την Τετάρτη (27/9) στις 12.00 θα δοθεί στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ συνέντευξη Τύπου με αφορμή τους 29ους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες.

Συνολικά 270 αθλητές-αθλήτριες από 40 συλλόγους θα μετακινηθούν, με τον ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 να έχει τη μεγαλύτερη αποστολή με 16 άτομα λόγω του ότι ήταν στην 14η θέση της πανελλήνιας κατάταξης.

Με Κυριακοπούλου η συνέντευξη τύπου

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2015 Νικόλ Κυριακοπούλου θα παραβρεθεί στη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ, την ερχόμενη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι η οποία θα δοθεί με την ευκαιρία των 29ων Αιγαιοπελαγίτικών Αγώνων που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου στη Μύκονο.

Η αθλήτρια του ΑΓΕΣ Κάμειρος Ρόδου η οποία ξεκίνησε τις προπονήσεις για τη νέα αγωνιστική περίοδο μετά τη γέννηση της κόρης της, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τέτοια εκδήλωση στηρίζοντας έμπρακτα τον πολύχρονο θεσμό των αγώνων του Αιγαίου Πελάγους.

Στη συνέντευξη θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν εκπρόσωποι των διοργανωτών οι οποίοι είναι το Υπουργεί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής-Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο ΣΕΓΑΣ, η Περιφέρεια Νοτίου Αγαίου, ο Δήμος Μυκόνου και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες

Ο καταξιωμένος θεσμός «Αιγαιπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου» αποτελεί το αθλητικό γεγονός της χρονιάς για το σύνολο της νησιωτικής κοινωνίας του Αιγαίου πελάγους δίνοντας ευκαιρίες στους αθλητές των Συλλόγων της περιοχής τόσο για την αθλητική τους δράση όσο και στη διάδοση του αθλητικού Ολυμπιακού Πνεύματος καθώς και  την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για τη δημιουργία αθλητικής υποδομής στα νησιά του Αιγαίου.

Πρώτη διοργάνωση Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου θεωρείται αυτή του 1927 η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη στο στάδιο του Παλλεσβιακού Γυμναστικού Συλλόγου από 22 έως 24 Ιουλίου.

Στη συνέχεια οι αγώνες δεν είχαν σταθερή συνέχεια στη διεξαγωγή τους και για διαφόρους λόγους (καιρικά φαινόμενα, κοινωνικές αναταράξεις, πόλεμος) και τελικά ματαιώθηκαν με τελευταία διοργάνωση το 1960.

Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια όταν ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αιγαίου ανέλαβαν πρωτοβουλίες και ανέπτυξαν πλαίσιο συνεργασίας για την αναβίωση των σημαντικών αυτών αγώνων στην σπουδαία γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Έτσι το 1986 διοργανώθηκαν στη Μυτιλήνη ανοίγοντας έναν νέο κύκλο διοργάνωσης των αγώνων οι οποίοι έκτοτε γίνονται ανελλιπώς.

Στους αγώνες συμμετέχουν πλέον αθλήτριες και αθλητές από όλα τα νησιά του Αιγαίου σε μια εξαιρετικού επιπέδου διοργάνωση τόσο σε οργανωτικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Παράλληλα δόθηκε κίνητρο διοργάνωσης των αγώνων σε κάθε περιοχή των νησιών μας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέοι αγωνιστικοί χώροι, σύσφιξη των σχέσεων, αύξηση επισκεψιμότητας, οι αγώνες διεξάγονται εκτός τουριστικής περιόδου το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη, και βέβαια δίνοντας την ευκαιρία στους φίλους του κλασικού αθλητισμού να παρακολουθήσουν αγώνες με υψηλό συναγωνισμό και να γευτούν μοναδικές στιγμές.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ