Ρεπορτάζ

Δεκτή εν μέρει αγωγή για την κατάρρευση τοίχου σε κατάστημα στη Μεσαιωνική Πόλη!

Πτυχή υπόθεσης που αφορά στην ανέγερση κτηρίου στην «καρδιά» της Μεσαιωνικής Πόλης για το οποίο προκλήθηκαν ποικίλες αντιδράσεις απασχόλησε το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου.
Δύο Έλληνες πανεπιστημιακοί καθηγητές και μια Ρουμάνα καθηγήτρια και οικονομολόγος συμπεριέλαβαν τις φωτογραφίες από την ανέγερση της μοντέρνας μεζονέτας σε αρχαιολογικό χώρο εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στο βιβλίο τους με τίτλο “Yellow Tourism”- Crime and Corruption in the Holiday Sector.
Πρόκειται για μια συλλογή συγγραμμάτων με θέμα τη διαφθορά και εγκληματικότητα στον Τουρισμό απο τον πανεπιστημιακό καθηγητή, Αλέξη Παπαθανάση, τον καθηγητή του Ιόνιου Πανεπιστημίου και νομικό με ειδίκευση στο οικονομικό έγκλημα Σταύρο Κάτσιο και τη Νικολέτα Ραμόνα Ντίνου, οικονομολόγο και καθηγήτρια στο Ovidious University of Constanta, που αναδεικνύει περιπτώσεις διαφθοράς, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση ανέγερσης του ασύμβατου με τον χαρακτήρα της Μεσαιωνικής Πόλης, οικοδομήματος το οποίο είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Ρόδου και όχι μόνο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την αποκάλυψη για την ανέγερση του οικοδομήματος κι αφού είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από την πλευρά των μελών της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Richies, ο πρώην ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος έφερε το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, ζητώντας να μάθει μεταξύ άλλων, «πώς γίνεται να εγκρίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού η δημιουργία ενός τέτοιου οικοδομήματος – τέρατος εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».
Το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου εξέτασε αγωγή που άσκησαν δύο κάτοικοι της Ρόδου κατά του ιδιοκτήτου του συγκεκριμένου ακινήτου διότι κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σ’ αυτό σημειώθηκε κατάρρευση τοίχου σε όμορο ακίνητο στο οποίο υπήρχαν πελάτες!!

Η πρώτη ενάγουσα είναι μισθώτρια ενός καταστήματος, αποτελουμένου από δύο δωμάτια συνολικής επιφανείας 138,93 τ.μ., επί της οδού Πλάτωνος στη Μεσαιωνική Πόλη, εντός του οποίου λειτουργεί ατομική επιχείρηση εστίασης (σνακ – μπαρ, καφετέρια – παραδοσιακό καφενείο), εκμισθώθηκε δε σε αυτήν, δυνάμει ιδιωτικού συμφωνητικού, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, έναντι μηνιαίου μισθώματος 750 ευρώ, ενώ, με το από 11-02-2013 ιδιωτικό συμφωνητικό, η ίδια μίσθωσε, για τις ανάγκες του άνω καταστήματός της, από εδρεύουσα στη Ρόδο ανώνυμη εταιρεία, έναντι μηνιαίου μισθώματος 350 ευρώ, τμήμα της ταράτσας, επιφανείας του εν λόγω τμήματος 55 τ.μ., ομόρου ακινήτου, συνεχομένου και ευρισκομένου στο ίδιο επίπεδο με το ισόγειο και την αυλή του καταστήματός της, με σκοπό να αυξήσει την επιφάνεια του αύλειου χώρου του τελευταίου, το οποίο άρχισε να λειτουργεί, υπό την επωνυμία “ΟΙΩΝΟΣ”, τον Αύγουστο του έτους 2013.
Το κατάστημα της πρώτης ενάγουσας συνορεύει ανατολικά με ακίνητο ιδιοκτησίας του εναγομένου, βρίσκεται δε σε χαμηλότερο επίπεδο από το κατάστημα της πρώτης ενάγουσας και το δρόμο.
Με την υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ29/80052/2468/23-08-2011 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού εγκρίθηκε το αίτημα του εναγομένου να ανεγείρει εντός του άνω οικοπέδου του διώροφη οικοδομή με υπόγειο, έγκριση που απαιτείτο ενόψει του ό,τι αυτό βρίσκεται στην αρχαιολογική περιοχή της Μεσαιωνικής Πόλης, υπό τον όρο, όμως, μεταξύ άλλων, να μεριμνήσει, πριν την έναρξη των εργασιών ανέγερσης της οικοδομής, ώστε να ενισχυθούν τα θεμέλια των ομόρων ιδιοκτησιών, καταθέτοντας και σχετική στατική μελέτη.
Κατόπιν αυτού, εκδόθηκε οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου στο όνομα του εναγομένου, για να του χορηγηθεί άδεια να κατασκευάσει τοιχία αντιστήριξης “για άρση της επικινδυνότητας στις όμορες ιδιοκτησίες”. Μετά την σε αυτόν χορήγηση των ως άνω αδειών, ο εναγόμενος άρχισε εργασίες εκσκαφής του οικοπέδου του, πλην όμως ενήργησε καθ’ υπέρβαση αυτών και δη εκτός του περιγράμματος του ξυλοτύπου θεμελίωσης, που ο πολιτικός μηχανικός είχε υποβάλει, με συνέπεια της κατά τα άνω παράνομης και υπαίτιας συμπεριφοράς του εναγομένου να καταρρεύσει προϋπάρχον τοιχίο από μπετόν, ύψους 7 μέτρων, που υπήρχε στη δυτική πλευρά του ακινήτου του και στην ανατολική πλευρά των ομόρων με αυτήν ακινήτων, μεταξύ των οποίων είναι και το κατάστημα της πρώτης ενάγουσας, γεγονός που έλαβε χώρα περί ώρα 20:00 της 18ης-02-2014, όταν το κατάστημα της τελευταίας βρισκόταν σε λειτουργία και υπήρχαν σε αυτό πελάτες.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο εναγόμενος εκτέλεσε εργασίες εκσκαφής του οικοπέδου του, για να το προετοιμάσει για την εντός αυτού ανέγερση διώροφης με υπόγειο οικοδομής, πολύ κοντά στο τοιχίο, του οποίου έτσι επηρεάστηκε η στατικότητα σε βαθμό ώστε τελικώς να καταρρεύσει.
Η κατάρρευση του τοιχίου είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση και κατάρρευση τμήματος της αυλής της εισόδου του καταστήματος της πρώτης ενάγουσας, επιφανείας 10,00 τ.μ., οι δε θαμώνες αυτού, λόγω κατάρρευσης του τμήματος της αυλής που βρισκόταν έμπροσθεν της εισόδου του, κατόρθωσαν να εξέλθουν από πόρτα του καταστήματος που οδηγούσε σε ταράτσα διπλανού ακινήτου.
Αποδείχθηκε, περαιτέρω, ότι ο εναγόμενος αποκατέστησε το τοιχίο που κατέρρευσε εντός του μηνός Ιουνίου του 2014, κατέβαλε δε κάθε δυνατή προς ταχύτερη αποκατάστασή του προσπάθεια, λαμβανομένων υπ’ όψιν των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθηθούν λόγω της θέσης αμφοτέρων των ακινήτων στην Μεσαιωνική Πόλη, με συνέπεια οποιαδήποτε ενέργεια επέμβασής του προς ανέγερση νέου τοιχίου να πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης της, αρμόδιας προς τούτο, 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή ως προς τον δεύτερο ενάγοντα και την έκανε εν μέρει δεκτή ως προς την πρώτη ενάγουσα, και υποχρεώνει τον εναγόμενο να καταβάλει σε αυτήν το ποσό των 6.496,93 ευρώ.
Την αγωγή άσκησε ο δικηγόρος κ. Φώτης Κωστόπουλος.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου