ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Κίνδυνος για την αγορά η συνεχής προσφυγή στις κάλπες”

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Κορκίδης Βασίλης

Σχο­λιά­ζο­ντας τη παραί­τηση της Κυβέρ­νη­σης και την προ­κή­ρυξη πρόωρων εκλογών, ο Πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού και Βιο­μη­χα­νι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Πει­ραιώς και της Ελλη­νι­κής Συνο­μο­σπον­δίας Εμπο­ρίου και Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας (ΕΒΕΠ), κ. Βασίλης Κορ­κί­δης δηλώνει ότι:

«Η απόφαση της παραί­τη­σης του Πρω­θυ­πουρ­γού με σκοπό τη διε­ξα­γωγή πρόωρων εκλογών, εντός του Σεπτεμ­βρίου, δεν αιφ­νι­δί­ασε ιδιαί­τερα τον επι­χει­ρη­μα­τικό κόσμο της Χώρας, αφού έπειτα από το κλεί­σιμο των τρα­πε­ζών και από την επιβολή των “capital controls”, όλα τα σενάρια, ακόμη και τα πιο εξω­πραγ­μα­τικά, φάντα­ζαν, πλέον, εξίσου, πιθανά. Άλλωστε, οι πολι­τι­κοί μας άρχο­ντες τα τελευ­ταία χρόνια έχουν την “κακή συνή­θεια” να προ­σφεύ­γουν με μεγάλη ευκολία στην ύστατη λύση των πρόωρων εκλογών». Ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στικά ο πρό­ε­δρος του ΕΒΕΠ.

Ο κ. Κορ­κί­δης προ­σθέ­τει ότι «Τι κι αν πρό­κει­ται για την πέμπτη διε­ξα­γωγή πρόωρων εκλογών, μέσα σε έξι χρόνια ή τη δεύτερη εκλο­γική ανα­μέ­τρηση εντός του έτους σε διά­στημα οκτώ μηνών, χωρίς βεβαίως το περί­φημο δημο­ψή­φι­σμα, που θα στοι­χί­σει στους Έλληνες φορο­λο­γού­με­νους, αλλά και στην πραγ­μα­τική οικο­νο­μία 2 δις ευρώ και δύο μήνες χαμένο πολύ­τιμο χρόνο. Ανα­ντίρ­ρητα, όμως, θα έλεγα, ότι μας προ­κα­λεί έντονο σκε­πτι­κι­σμό το “εκλο­γικό ξεκα­θά­ρι­σμα” για τους κιν­δύ­νους που ελλο­χεύ­ουν και μπορούν να οδη­γή­σουν σε νέα επι­δεί­νωση της οικο­νο­μι­κής κατά­στα­σης, ίσως σε πρό­σθετα μέτρα περιο­ρι­σμών στη δια­κί­νηση κεφα­λαίων ή ακόμα και σε νέα δοκι­μα­σία, κυρίως, όσον αφορά στην έναρξη εφαρ­μο­γής της “μετά κόπων και βασάνων” πρό­σφα­της περι­πε­τειώ­δους Συμ­φω­νίας. Άλλωστε, είναι γνωστό πως, το 2015 θα απο­τε­λέ­σει ένα ακόμη έτος ύφεσης για την εσω­στρεφή και εύθραυ­στη ελλη­νική οικο­νο­μία, με συνέ­πεια την περαι­τέρω επι­δεί­νωση λόγω χρέους/Α.Ε.Π., τη μείωση της απα­σχό­λη­σης και την αύξηση του κοι­νω­νι­κού κόστους. Ταυ­τό­χρονα, ο τρα­πε­ζι­κός τομέας βρί­σκε­ται, εκ νέου, σε ιδιαί­τερα δυσχερή θέση, γι’ αυτό και επι­χει­ρεί­ται άμεσα ένας νέος γύρος ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σής του, ενώ εκκρε­μούν, τόσο η ρύθμιση των “κόκ­κι­νων” δανείων, όσο και η ολο­κλή­ρωση υπο­βο­λής των προ­τά­σεων για το νέο Ανα­πτυ­ξιακό Νόμο. Αλλά, όλα αυτά, φαί­νε­ται πως δεν απα­σχο­λούν τον πολι­τικό κόσμο, του­λά­χι­στον περισ­σό­τερο από τα κόμματά τους, αφού προ­τε­ραιό­τητά τους είναι τελικά, η εκλο­γική παρτίδα και όχι η πατρίδα».

Συνε­χί­ζει λέγο­ντας ότι «Η ουσία είναι, ότι η αγορά είναι και πάλι στο έλεος των πρόωρων εκλογών, ενώ η οικο­νο­μία που όλοι δήθεν ενδια­φέ­ρο­νται, γίνεται για πολ­λο­στή φορά όμηρος των εκά­στοτε πολι­τι­κών σκο­πι­μο­τή­των και εξε­λί­ξεων, καθώς από την αρχή του έτους, νιώ­θουμε ότι, βρι­σκό­μα­στε σε μια παρα­τε­τα­μένη προ­ε­κλο­γική περίοδο, με ό, τι αυτό συνε­πά­γε­ται για την ανάταση της οικο­νο­μίας και την προ­σέλ­κυση επεν­δύ­σεων. Σε αυτό το ζοφερό και αντίξοο περι­βάλ­λον, το μόνο “όπλο” των μικρο­με­σαίων είναι η συνεχής εγρή­γορση, ώστε να μπορούν, να λαμ­βά­νουν, όσο είναι εφικτό, κάθε ανα­γκαίο μέτρο, που θα εξα­σφα­λί­ζει την ηρωική συνέ­χιση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής τους δρα­στη­ριό­τη­τας, την οποία οι περισ­σό­τε­ροι πολι­τι­κοί συχνά ανα­φέ­ρουν, αλλά δυστυ­χώς αγνοούν».

Τέλος ο κ. Κορ­κί­δης υπο­γραμ­μί­ζει ότι «Παρά το απρό­βλε­πτο πολι­τικό ρίσκο, το μυαλό των μικρο­με­σαίων είναι ήδη στην επόμενη ημέρα και μακάρι το απο­τέ­λε­σμα των εκλογών να απο­τε­λέ­σει τη μονα­δική λύση για άρση του πολι­τι­κού αδιε­ξό­δου και της οικο­νο­μι­κής αβε­βαιό­τη­τας, αρκεί το κυβερ­νη­τικό σχήμα που θα προ­κύ­ψει, να έχει τετρα­ετή διάρ­κεια, δια­σφα­λί­ζο­ντας, παράλ­ληλα, ένα μίνι­μουμ εθνικής σοβα­ρό­τη­τας, συναί­νε­σης, συνεν­νό­η­σης και συνερ­γα­σίας. Ίσως, τελικά, το “πάθημα να μας γίνει μάθημα” και οι εκλογές αυτές, με τη νηφάλια ψήφο του ελλη­νι­κού λαού, να δώσουν τις κατάλ­λη­λες απα­ντή­σεις σε πολι­τικά ανε­παρ­κείς, επι­τή­δειους δημα­γω­γούς και ιδε­ο­λη­πτι­κούς “δεκα­ρο­δραχ­μι­στές”, αλλά κυρίως στον επι­πό­λαιο “κομ­μα­τικό μικρο­με­γα­λι­σμό” και τον επι­κίν­δυνο “πολι­τικό και­ρο­σκο­πι­σμό”. Στο χέρι μας είναι να μετα­τρέ­ψουμε τις δύσκο­λες μέρες σε καλές, όταν η Χώρα θα έχει απα­γκι­στρω­θεί από τα ασφυ­κτικά μέτρα λιτό­τη­τας και την ύφεση. Οι καιροί ου μενετοί…»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.