Αποκαλυπτικός ήταν ο Στέργος Στάγκας, λαϊκό μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ, όσον αφορά την οικονομική διαχείριση της ΔΕΥΑΡ, με αφορμή την απόφαση του ΔΣ της επιχείρησης να θέσει αίτημα ανάληψης της διαχείρισης του Φράγματος Γαδουρά, παρότι είναι σαφές ότι ο νόμος δεν το επιτρέπει, αφού δια νόμου η διαχείριση έχει ανατεθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Όπως χαρακτηριστικά ο κ. Στάγκας δήλωσε σήμερα στον RV και τη Ρένα Παυλάκη, ακόμα και αν ο νόμος έδινε τη δυνατότητα στη ΔΕΥΑΡ να αναλάβει τη διαχείριση του Φράγματος, δεν θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής για τον ανάδοχο, λόγω της οικονομικής της διαχείρισης. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι μόνο στη ΔΕΗ η ΔΕΥΑΡ αύξησε το χρέος της από 7 σε 17 εκατ. ευρώ στην περίοδο της σημερινής διοίκησης. Επιπλέον, τα χρέη προς τη ΔΕΥΑΡ ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, παραγράφονται στην πενταετία (σύμφωνα με γνωμοδότηση του δικηγόρου της ΔΕΥΑΡ Άκη Δημητριάδη). Αυτό σημαίνει ότι από τα 76 εκατ των προς είσπραξη οφειλών της, περίπου τα μισά είναι προς διαγραφή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ισολογισμοί της από το 2011 και εντεύθεν είναι πλασματικοί και οι χρήσεις της ζημιογόνες εφόσον παραγραφούν τα χρέη πέραν της πενταετίας. Την ώρα που ο νόμος προβλέπει ότι τα ΝΠΙΙΔ με τρεις συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις οδηγούνται σε κατάργηση.
Όσον αφορά την αξίωση της ΔΕΥΑΡ να αναλάβει τη διαχείριση του Φράγματος, ο Στέργος Στάγκας δήλωσε:
“Πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβουν ότι και αν έχεις μια οφειλή της τάξης των 10 εκατ, ευρω προς τον ευεργέτη σου, δεν είναι δυνατό να του ζητάς να αναλάβεις τη διαχείριση. Όταν οφείλεις άλλα 17 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ, και εκτός των άλλων υποχρεώσεων που έχουμε ως δημοτική επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένου και του ενός εκατ, ευρώ του ΦΠΑ για το τιμολόγιο των 8 εκατ. ευρώ που έκοψαν στην Περιφέρεια, χωρίς τα ανάλογα παραστατικά. Δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί ούτε καν ένα τέτοιο θέμα. Η ΔΕΥΑΡ δεν έχει τις προδιαγραφές και δεν υπάρχει και μια νομική εισήγηση που να τεκμηριώνει αυτό το θέμα. Και βεβαίως σε κάθε περίπτωση, νομίζετε ότι κάθε εργοληπτική εταιρεία, αν δεν είσαι αξιόπιστος, ότι θέλει να έχει συνεργασία μαζί σου; Δεν καταλαβαίνουν ότι όταν παρέχεις μια υπηρεσία και δεν εκτελείς τις υποχρεώσεις σου, κύριος του έργου γίνεται ο εργολάβος; Το καταλαβαίνουν, τα ξέρουν αυτά τα πράγματα; Ότι στο τέλος η ίδια η ΔΕΥΑΡ θα ιδιωτικοποιήσει δύο φορές το νερό. Μια φορά με την διαχρονική απραξία της και δεύτερη φορά με το να προβαίνουν τώρα σε τέτοιες πράξεις”.
Πηγή: realvoice995.gr