Ένα παιχνίδι εντυπώσεων φαίνεται να έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες στις πλάτες του ελληνικού επιχειρείν που ενώ υποφέρει από τα capital controls και τις υφεσιακές επιπτώσεις στην οικονομία, βομβαρδίζεται συνεχώς πλέον από την “πληροφορία” ότι 60.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις για να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία.
Όσοι γνωρίζουν αμφισβητούν, και υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά μπροστά στο φαινόμενο οι Βούλγαροι γείτονες σε συνεργασία με ελληνικά δικηγορικά γραφεία, να “ψαρεύουν” όχι πραγματικές επενδύσεις, αλλά ρευστό που είναι κρυμμένο σε στρώματα Βορειοελλαδιτών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, αγροτών και λοιπών κεφαλαιούχων, πλασάροντας τη γείτονα ως ασφαλή τραπεζικό σταθμό για τα κεφάλαιά τους και επενδυτικό προορισμό για αγορές ακινήτων κλπ.

Για πρώτη φορά τις προθέσεις για “business run” ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία τις μάθαμε την περασμένη εβδομάδα δια στόματος του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη ο οποίος προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση με τις σχετικές δηλώσεις του, χωρίς ωστόσο κανείς επίσημος φορέας να επιβεβαιώνει τα στοιχεία.
Όμως πλέον το παιχνίδι έχει χοντρύνει καθώς είναι πλέον εμφανές πως οι Βούλγαροι γείτονες με προεξάρχοντα τον “Βουλγαρικό ΣΕΒ” σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, και να κερδίσουν λεφτά και κύρος από τον φόβο πολλών Ελλήνων κεφαλαιούχων.
Χθες όχι μόνο βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης όπως το novinite.com και ο τηλεοπτικός σταθμός B.TV αλλά και η Βουλγαρική Ένωση Βιομηχανιών (BICA) υιοθέτησαν και προέβαλαν τις σχετικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η μεταφορά 60.000 ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία θα δημιουργήσει τουλάχιστον επιπλέον 20.000 θέσεις εργασίας μεσοπρόθεσμα στη χώρα.
Όλα δείχνουν πως το “κόλπο” με τους Έλληνες “επενδυτές” που κατά το παρελθόν δημιουργούσαν κατά χιλιάδες, εικονικές εταιρείες στη Βουλγαρία για να αγοράσουν πολυτελή αυτοκίνητα και ακίνητα εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό φορολογικό συντελεστή (10% έναντι 29% σήμερα στην Ελλάδα), φαίνεται ότι αναβιώνει με αφορμή τους κεφαλαιακούς ελέγχους και την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Μέχρι πρότινος υπολογίζονταν ότι υπήρχαν πάνω από 6.500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία, στην πλειονότητά τους εταιρείες – σφραγίδες που “εγκαταστάθηκαν” με 300-1000 ευρώ.
Τώρα σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν βουλγαρικά μέσα τα αιτήματα μεταφοράς έδρας στη γειτονική χώρα ή της δημιουργίας παραρτημάτων, αναμένεται να ξεκινήσουν πρώτα από εμπορικές εταιρείες και στη συνέχεια να συμπεριλάβουν εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ήδη, λένε, ζητείται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε βουλγαρικές τράπεζες ώστε εταιρείες να μπορούν να κάνουν ευκολότερα μεταφορές κεφαλαίων προς τους προμηθευτές τους.
Σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ελληνικές εταιρείες και κεφαλαιούχοι διοχετεύουν κεφάλαια στη Βουλγαρία για αγορές ακινήτων. Το ενδιαφέρον, υποστηρίζουν, αφορά και σε εμπορικά ακίνητα με στόχο τη δημιουργία γραφείων, και επεκτείνεται ακόμη και στην ενδοχώρα και όχι μόνο σε πόλεις όπως το Σαντάνσκι ή το Πετρίτς όπου μέχρι σήμερα γίνονταν οι περισσότερες αγορές.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ