Η διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Χρυσάνθη Ίκουτα, εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για τα Δωδεκάνησα με τη ΔΗ.ΠΑ.Μ. , έδωσε δυναμικό παρών στην 3η Τακτική Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, θέτοντας επί τάπητος το κρίσιμο θέμα του τρόπου οριοθέτησης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων. Η τοποθέτησή της, η οποία έλαβε χώρα την ημέρα της Γιορτής της Μητέρας – μια ημέρα με ιδιαίτερη βαρύτητα για την ίδια, καθώς είναι μητέρα δύο παιδιών – ανέδειξε σοβαρές κοινωνικές και πολεοδομικές προκλήσεις.
Η κ. Ίκουτα ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι το νέο Προεδρικό Διάταγμα δημιουργεί ένα κοινωνικό πρόβλημα. Όπως επεσήμανε, σε πρώτο επίπεδο, η προσέγγιση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οδηγεί σε ένα νέο ρεύμα διαφθοράς και παρανομίας, το οποίο συνεπάγεται κατάχρηση εξουσίας από υπαλλήλους σε θέσεις ευθύνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την ίδια, αποτελεί το πρόσφατο σκάνδαλο στην Πολεοδομία της Ρόδου, τον τόπο δραστηριοποίησής της.
Σε δεύτερο επίπεδο, η κ. Ίκουτα υπογράμμισε ότι το νέο πλαίσιο οξύνει το ήδη υφιστάμενο στεγαστικό πρόβλημα της χώρας, με ιδιαίτερη ένταση στο Νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο. Όπως ανέφερε, η Ρόδος είναι η μοναδική περιοχή που παρουσίασε αύξηση πληθυσμού σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, καθιστώντας το ζήτημα ακόμα πιο πιεστικό.
Η τοποθέτηση της κ. Ίκουτα δεν περιορίστηκε στην ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά περιλάμβανε και συγκεκριμένες προτάσεις για βιώσιμες λύσεις:
1. Ουσιαστικός Δημόσιος Διάλογος: Ζήτησε να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός δημόσιος διάλογος μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου – ως ο πλέον κατάλληλος επιστημονικός σύμβουλος του κράτους σε τέτοια θέματα – του ΣτΕ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Στόχος είναι η διασφάλιση μιας υγιούς συνεργασίας που θα οδηγήσει σε βιώσιμες λύσεις, ιδίως για τις περιοχές που “ακροβατούν” μεταξύ της ένταξης ή μη στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδία (ΤΠΣ) των οικισμών που αναμένονται.
2. Αποδοχή Επεκτάσεων Οικισμών με Κοινωνικά Κριτήρια: Πρότεινε να γίνουν αποδεκτές από το ΣτΕ οι επεκτάσεις των οικισμών με ένταξη εντός ΤΠΣ της ζώνης Γ’, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά κριτήρια και όχι μόνο προστατευτικά. Η κ. Ίκουτα έθεσε εμφατικά το ερώτημα για το “πώς ακριβώς προστατεύει το ΣτΕ το δομημένο και αδόμητο περιβάλλον της χώρας μας, όταν κηρύσσει ως περιοχές διατήρησης τοπίου, σύμφωνα με το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο, εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις λατομείων, όπως η περίπτωση της περιοχής Βρυσιάς στη Ρόδο, με αισθητική και οικολογική μόλυνση;”.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Ίκουτα τόνισε την αναγκαιότητα δραστηριοποίησης του ΤΕΕ, κλείνοντας με την φράση: “Το θέμα κρίνεται: ποιος τελικά θα κερδίσει την κοινή γνώμη, το ΤΕΕ ή το ΣτΕ;”. Η δήλωσή της υπογραμμίζει τη σημασία του ρόλου του ΤΕΕ στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και στην προώθηση βιώσιμων λύσεων για την πολεοδομική ανάπτυξη της χώρας.