Ειδήσεις

«Γαλάζια Ελευθερία»-Πηγαίνουν στα νησιά για να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson

Σπεύδουν να εμβολιαστούν οι νεαρότερες ηλικίες –  Το ίδιο και οι 20άρηδες για τους οποίους δεν έχει ανοίξει ακόμη η πρόσβαση στην ενδοχώρα
Η πανδημία που έχει καθορίσει την ζωή μας εδώ και 1,5 χρόνο, έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στις συνήθειες και τον τρόπο σκέψης μίας κοινωνίας που προσπαθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα να επιστρέψει στην κανονικότητα. Και όπως λένε οι επιστήμονες, εκτός από την τήρηση των μέτρων, αυτό που θα μας επιτρέψει να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας είναι ο εμβολιασμός.

Με αυτό ως… σημαία, πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν -αλλά και βρίσκουν- λύσεις προκειμένου όχι μόνο να εμβολιαστούν, αλλά και να αποκτήσουν ανοσία όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι κοινή παραδοχή πως πλέον, χάρις στις παραδόσεις των δόσεων, στην χώρα μας η εμβολιαστική διαδικασία προχωρά με γοργούς ρυθμούς επιτρέποντας έτσι στις αρμόδιες αρχές να εμβολιάζουν έως ακόμα και κάτι παραπάνω από το 1% του πληθυσμού σε καθημερινή βάση.

Οι πληροφορίες θέλουν τις αρμόδιες αρχές είναι ικανοποιημένες αφού οι παραδόσεις των εμβολίων γίνονται κανονικά και τα logistics των εμβολίων για τα οποία υπεύθυνος είναι σε μεγάλο βαθμό ο Στρατός δεν έχουν εμφανίσει προς το παρόν κανένα απολύτως πρόβλημα. Έτσι, οι όποιες απαιτήσεις ακόμη και στα νησιά προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τα ραντεβού που εμφανίζονται στο σύστημα.

Η πανδημία, πάντως, δεν θα εξαφανιστεί από την μία μέρα στην άλλη. Το εμβόλιο της AstraZeneca γίνεται σε δύο δόσεις που απέχουν μεταξύ τους το λιγότερο δύο μήνες, ενώ για τα σκευάσματα των Pfizer και Moderna ο χρόνος μειώνεται σε 21 και 28 μέρες αντίστοιχα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson το οποίο είναι μονοδοσικό. Ωστόσο ακόμη κι αν τελειώσει κάποιος με τον εμβολιασμό, πάλι δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όπως σημειώνουν οι επιστήμονες αφού ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον 14 ημέρες προκειμένου να αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα έτσι ώστε ο εμβολιασμένος να μπορεί να συναναστραφεί δίχως να κινδυνεύει.

Την ίδια ώρα, στην χώρα μας, ακόμη δεν έχουν όλοι πρόσβαση στον εμβολιασμό, αφού οι νεώτεροι που μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr είναι οι πολίτες από 30 έως 39 ετών οι οποίοι προς το παρόν έχουν πρόσβαση μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca καθώς δεν τους έχει δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν τα ραντεβού τους βάσει όλων των διαθέσιμων σκευασμάτων όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Επίσης, η ηλικιακή ομάδα 20-29 ακόμη βρίσκεται στην… αναμονή.

Είναι, όμως, έτσι;

Παρά τους παραπάνω περιορισμούς, χάρις στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό και την θωράκιση των νησιών μας από την πανδημία, πολλοί έχουν καταφέρει να επισπεύσουν την συμμετοχή τους στον εμβολιασμό και μάλιστα να ελαχιστοποιήσουν και το διάστημα που απαιτείται για να αποκτήσουν ανοσία.

Έτσι,  μέσω της «Γαλάζιας Ελευθερίας» και των οριζόντιο εμβολιασμό όλων από 18 ετών και άνω, κατά κύριο λόγο με το μονοδικό της Johnson & Johnson πολλοί, λοιπόν, είναι οι πολίτες από την ενδοχώρα οι οποίοι αξιοποιούν την δυνατότητα αλλαγής του Ταχυδρομικού Κώδικα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr
προκειμένου να βρουν εμβολιαστικό κέντρο στην πιο βολική τοποθεσία.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες λοιπόν, ολοένα και περισσότερα ραντεβού κανονίζονται από 30άρηδες σε νησιά του Αργοσαρωνικού όπως η Αίγινα, ή των κοντινότερων προς την Αθήνα Κυκλάδων, όπως η Τήνος, ή η Σύρος προκειμένου κάτοικοι της ενδοχώρας να εμβολιαστούν κατά την σύντομη παραμονή τους στο νησί, στις τοπικές μονάδες υγείας με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Το φαινόμενο αυτό πάντως, δεν αφορά μόνο στις προαναφερθείσες τοποθεσίες  αλλά και σε νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος στα οποία επίσης χορηγείται το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως αρκετές είναι οι παρέες, κυρίως νεαρών ατόμων που με… χαρτί και μολύβι υπολογίζουν τα… έξοδα των διακοπών τους έτσι ώστε να συνδυάσουν τις τιμές των ακτοπλοϊκών με τις επιθυμητές ημερομηνίες προκειμένου να εμβολιαστούν ακόμα και κατά την διάρκεια των πρώτων τους διακοπών.

Η πρακτική αυτή μάλιστα αποτιμάται θετικά αφού δείχνει την διάθεση των νεαρώτερων ηλικιών να  εμβολιαστούν όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Την ίδια ώρα δε παρόμοιο δρόμο βρίσκουν και όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 20-29 συμμετέχοντας στον εμβολιασμό με μία επίσκεψη στα νησιά ακόμη κι αν δεν έχει έρθει η σειρά τους στην ενδοχώρα.

Το φαινόμενο μέρα με την ημέρα έχει ενταθεί αφού η… γνώση μεταδίδεται από στόμα σε στόμα μέσω των επαφών ή των κλειστών ομάδων στα social media με αποτέλεσμα τα ραντεβού στα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού να κλείνονται άμα τη εμφανίσει τους στην πλατφόρμα χωρίς ωστόσο να προκαλούνται προβλήματα καθώς τα εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την χώρα συνεχώς πληθαίνουν.

Σημεία των καιρών θα έλεγε κανείς, ωστόσο οι παραπάνω πρακτικές δεν θα κρατήσουν για πολύ ακόμη αφού από την μία, σύντομα θα ανοίξει σε ολόκληρη την χώρα ο εμβολιασμός για τους 20-29 και από την άλλη, επίσης σύντομα και οι 30-39 θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου