Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες για τα Enduro MTB Days του 2019 σε επίπεδο επαφών, αναζητήσεων και εξερεύνησης σε προορισμούς. Τελικά οι τοποθεσίες ορίστηκαν και είναι η μία καλύτερη από την άλλη! Όλα ξεκίνησαν από το ίδιο σημείο που ξεκίνησαν το 2013 που έγινε η 1η διοργάνωση, από το Πήλιο. Για ακόμη μια χρόνια η καθιερωμένη επίσκεψη στη «Μέκκα» του Enduro επαναλήφθηκε. Με δύο ουσιαστικές διαφορές όμως:

1) Ο αγώνας έγινε στις αρχές της άνοιξης, την Καθαρά Δευτέρα (9,10 και 11 Μαρτίου) και είχε μαζική εκκίνηση.
2) Για 1η φορά στην Ελλάδα έγινε αγώνας Mega Enduro μαζικής εκκίνησης ακολουθώντας έναν βασικό κανόνα: «ότι συμβαίνει στο μονοπάτι, μένει στο μονοπάτι».

O 2ος σταθμός για τα Enduro Days θα είναι ψηλά. Όσο πιο ψηλά γίνεται. Η διοργάνωση του Enduro Days in Olympus τον Ιούλιο του 2015 έμεινε στην ιστορία ως μια επική περιπέτεια με διανυκτέρευση κάτω από τ’ άστρα, πολύ κόπο και συγκλονιστικά τοπία. 3 χρόνια μετά η πορεία προς τις κορυφές επαναλαμβάνεται με τη συνεργασία τοπικών φορέων σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς που προκάλεσε τόσο δέος στους αρχαίους που τοποθέτησαν εκεί τους θεούς τους.

Στις 27 και 28 Ιουλίου οι πιθανότητες για κακοκαιρία είναι μηδαμινές στις κορυφές του Ολύμπου και είναι η τέλεια ευκαιρία να τις δούμε πριν ξεκινήσουμε να κατηφορίζουμε προς τους πρόποδες. Το Enduro Days του Ολύμπου δε θα είναι αγώνας, θα είναι μια εκδρομή περιπέτειας σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που παραμένει αναύλωτο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Το 3ο εγχείρημα είναι και το πιο πολυσύνθετο, μια διοργάνωση πρωτοπόρα για τα Ελληνικά δεδομένα που περιλαμβάνει 3 νησιά, ένα καράβι, άγνωστα στο κοινό μονοπάτια και καταλήγει στον κρατήρα ενός ηφαιστείου! Ναι, καλά διαβάσατε το καράβι ξεκινάει από τη Λέρο στις 26 Οκτωβρίου περνάει από την Κω στις 27 και το ίδιο βράδυ φτάνει στη Νίσυρο. 28 Οκτωβρίου καβαλάμε τα ποδήλατά μας προς τα Νικιά, την καλντέρα του ηφαιστείου και το βράδυ ακολουθεί πάρτι σε μία από τις πιο ωραίες πλατείες του Αιγαίου, στην πλατεία Ηλικιωμένης στο Μανδράκι μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα όπου αναχωρεί το καράβι της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά!

Το τελευταίο από τα 3 στη σειρά Enduro Days για το 2019 πάει την περιπέτεια ένα βήμα παραπέρα! Στα νησιά του Αιγαίου έχει αναπτυχθεί μια πολύ ενεργή ποδηλατική κοινότητα. Η ομάδα Leros Cycling και οι Mud Turtles από την Κω συνδιοργανώνουν κάτι που θα γραφτεί ως ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του Ελληνικού Enduro MTB και σας καλούν να είστε εκεί!

Tα Enduro MTB Days συνεχίζουν την πορεία τους στο χρόνο και στα ελληνικά μονοπάτια. Από το σημείο που όλα ξεκίνησαν, από το Πήλιο, συνεχίζουν βόρεια στον Όλυμπο πριν καταλήξουν στα νερά του Αιγαίου.

«Επισκέψεις» σε Κάρπαθο, Τήλο

Εξάλλου, αθλητές που παίρνουν μέρος στα Enduro MTB Days επισκέφθηκαν πριν από τρεις περίπου μήνες την Κάρπαθο και την Τήλο, ποδηλατώντας στα όμορφα μονοπάτια των νησιών, αποκομίζοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων. Μάλιστα, για την Κάρπαθο, σε σχετική ανάρτηση τους στο facebook, αναφέρουν τα εξής:

«Ένας μακρόστενος βράχος στην άκρη του Αιγαίου, ακριβώς ανάμεσα σε Ρόδο και Κρήτη. Στα βόρειά της έχει τη Σαρία, ένα νησί των 20 τ.χλμ. όπου εκεί συναντάμε επιστήμονες που κάνουν έρευνες για τη Μεσογειακή Φώκια ή τους ντόπιους, ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα. Το βόρειο τμήμα της Καρπάθου αποτελεί Εθνικό και θαλάσσιο πάρκο αλλά ακόμα και να μην το ξέρει ο επισκέπτης νιώθει δέος μέσα σε αυτό το επιβλητικό τοπίο και το προσεγγίζει με σεβασμό.

Η Όλυμπος λόγω της απομόνωσής της από την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Κάρπαθο ανέπτυξε έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η δεσμοί των κατοίκων με τη γη, τη θάλασσα και τη μουσική έχουν θρησκευτική προέκταση. Οι γυναίκες ακόμα και σήμερα ντύνονται με τις παραδοσιακές φορεσιές και ζυμώνουν μακαρούνες.

Τα μονοπάτια σε πολλά σημεία είναι ακριβώς στο χείλος του γκρεμού, αλλού στρωμένα και φαρδιά και σε λίγα σημεία έχουν υποχωρήσει. Η βλάστηση και πεσμένα βράχια τα κλείνουν για λίγα μέτρα. Πάλιωσε και ο χρόνος τα αφομοιώνει με το τοπίο. Μόνο η θέα μένει αμετάβλητη να ταξιδεύει το μάτι μέχρι εκεί που η θάλασσα ενώνεται με τον ουρανό».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ