Ειδήσεις

Εκρήξεις στην Πάτμο «χάριν του εθίμου»

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από λιμενικούς αλλά και από ιδιώτες, που προκαλούσαν το Πάσχα εκρήξεις, «χάριν του εθίμου», στη θάλασσα έμπροσθεν παραλιακής ταβέρνας της Πάτμου, προκάλεσε αναφορά που υπέβαλε μέσω της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω, γνωστός επιχειρηματίας του νησιού.
Στην αναφορά εξιστορούνται τα εξής:

«Είμαι μόνιμος κάτοικος Ρόδου και επέλεξα εφέτος να περάσω με την οικογένειά μου τις διακοπές του Πάσχα από 18/4/2014 έως 21/4/2014 στο νησί της Πάτμου. Την Κυριακή του Πάσχα 20/4/2014 και περί ώρα 15:00 μ.μ. μετέβην με τη σύζυγό μου, τα δύο ανήλικα τέκνα μας καθώς και τους γονείς της συζύγου μου στην ταβέρνα με την ονομασία (…) που βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Σκάλα της Πάτμου ιδιοκτησίας (…) προκειμένου να γευματίσουμε.

Το άνω κατάστημα βρίσκεται εντός του λιμένος και είναι όμορο με την παραλία, όπου από το πρωί άρχισαν να μαζεύονται διάφορα άτομα, τα οποία έδειχναν να είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Ο αριθμός των ατόμων αυτών αυξανόταν σταδιακά και υπολογίζω ότι την ώρα που έφθασα εκεί γύρω στα δέκα πέντε (15) άτομα, εκ των οποίων τέσσερις (4) άνδρες, ηλικίας 70 ετών πρώτος, 50 ετών περίπου ο δεύτερος, 40 ετών περίπου ο τρίτος και 30 ετών περίπου ο τέταρτος, με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη και των λοιπών, άρχισαν από τις μεσημεριανές ώρες να βγάζουν από ένα σακίδιο και να πετούν βαρελότα, τα οποία φαινόταν να είναι αυτοσχέδια. Τα βαρελότα τα ενεργοποιούσαν με αναπτήρα και τα πέταγαν σε απόσταση περίπου τριών – τεσσάρων μέτρων, από τους πελάτες του άνω καταστήματος και άλλα μέσα στην θάλασσα, όπου και έσκαγαν προκαλώντας τεράστιο κρότο και μεγάλο ωστικό κύμα. Μάλιστα, όσα έσκαγαν μέσα στη θάλασσα δημιουργούσαν ωστικό κύμα το οποίο σκότωνε τα ευρισκόμενα εντός του νερού ψάρια, τα οποία μετά την έκρηξη ανέρχονταν νεκρά στην επιφάνεια του νερού. Ο θόρυβος και το ωστικό κύμα που δημιουργούσε κάθε ένα από τα βαρελότα προκαλούσαν τρόμο και ανησυχία στους πελάτες της άνω ταβέρνας, μεταξύ των οποίων σε εμένα και στα μέλη της οικογένειας μου και ιδιαίτερα στα ανήλικα τέκνα μου, όσο και στους λοιπούς περαστικούς και επίσης άμεσο κίνδυνο για σωματικές βλάβες, αφού τα βαρελότα αυτά έσκαγαν σε απόσταση λίγων μέτρων από εμάς.

Επειδή τα άτομα αυτά δεν σταματούσαν να πετούν βαρελότα ούτε και μετά τις διαμαρτυρίες διαφόρων πελατών του καταστήματος, εγώ παρακάλεσα από τον ιδιοκτήτη της άνω επιχείρησης να ζητήσει και αυτός από τα άτομα αυτά να σταματήσουν τις άνω παράνομες και επικίνδυνες πράξεις τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Επειδή δεν μπορούσα να βρω το τηλέφωνο του Αστυνομικού Τμήματος, κάλεσα από το κινητό μου τηλέφωνο στις 16:35 το τηλέφωνο του Λιμενικού Σταθμού, από όπου ζήτησα και έλαβα τον αριθμό του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος. Αμέσως κάλεσα το Αστυνομικό Τμήμα και μίλησα με τον αξιωματικό Υπηρεσίας, στον οποίο και ανέφερα το συμβάν, ο οποίος όμως με πληροφόρησε ότι είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού Σταθμού, τον οποίο και ξανακάλεσα αμέσως μετά και διαμαρτυρήθηκα για το συμβάν, εξηγώντας ότι κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα και ζήτησα τις άμεσες ενέργειες τους, δεδομένου μάλιστα ότι ο Λιμενικός Σταθμός βρίσκεται σε απόσταση περίπου πενήντα (50) μέτρων και οπωσδήποτε άκουγαν τους κρότους από τα βαρελότα.
Στις 16:45 που αποχωρούσα από τον άνω χώρο, διέκρινα ένα άνδρα του Λιμενικού να πλησιάζει τα άτομα αυτά και προφανώς τους έκανε σύσταση να σταματήσουν, πλην όμως μετά την αποχώρησή του, τα άτομα αυτά συνέχισαν να πετούν βαρελότα, τόσο στην στεριά όσο και στη θάλασσα, χωρίς καμία αντίδραση από το Λιμενικό.

Επειδή με τις πιο πάνω πράξεις τους, τα άτομα αυτά εξέθεσαν τόσο εμένα και την οικογένεια μου, όσο και τους λοιπούς πελάτες της ταβέρνας και λοιπούς περαστικούς σε άμεσο κίνδυνο, αφού τα βαρελότα αυτά δημιουργούσαν εντονότατο κρότο και πολύ μεγάλο ωστικό κύμα και έσκαγαν σε απόσταση περίπου τριών – τεσσάρων μέτρων από το χώρο που βρισκόμασταν, ταυτόχρονα δε παραβίασαν τις διατάξεις περί οπλοφορίας και οπλοχρησίας καθώς και τις διατάξεις περί εκρηκτικών υλών.
Επειδή θα πρέπει για μην θρηνήσουμε θύματα την επόμενη φορά που οι άνω ασυνείδητοι ενεργήσουν και πάλι με τον ίδιο τρόπο, να εντοπισθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ώστε η τιμωρία τους να αποτρέψει και άλλους από την ενέργεια όμοιων πράξεων που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ανυποψίαστων πολιτών.

Επειδή θεωρώ ότι η σιωπή του κάθε ενός που ήταν παρόν στο άνω περιστατικό είναι συνενοχή σε κάθε ατύχημα που θα συμβεί στο μέλλον από όμοιες ενέργειες των ατόμων αυτών.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και όσους άλλους προσθέτους επιφυλάσσομαι να καταθέσω εγκαίρως και με την επιφύλαξη παντός δικαιώματός μου.
Καταθέτω την παρούσα μηνυτήρια αναφορά και ζητώ να ενεργήσετε τα νόμιμα, για τον εντοπισμό, την κατά Νόμον ποινική δίωξη και παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων στο άνω επεισόδιο, για τα άνω αδικήματα και όσα άλλα θα προκύψουν από την προανάκριση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου