Τοπικές Ειδήσεις

Πιο κοντά στη Silk Oil η κυπριακή Petrolina – Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι

To ύψος της υπεραξίας (goodwill) ανέρχεται σε 2,2 εκατ.ευρώ – Τι σχεδιάζει η οικογένεια Λευκαρίτη στην Ελλάδα

Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη εξαγορά της Silk Oil πραγματοποίησε ο Όμιλος Petrolina, η μεγαλύτερη επιχείρηση πετρελαιοειδών της Κύπρου, συμφερόντων της οικογένειας Λευκαρίτη.

Σε ενημέρωση προς το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), η Petrolina γνωστοποίησε ότι το ύψος της υπεραξίας (goodwill) που έχει προκύψει κατά την εξαγορά της Silk Oil ανέρχεται σε €2,2 εκατ. ευρώ.

Η υπεραξία έχει υπολογιστεί στη βάση της δίκαιης αξίας (fair value) των καθαρών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Silk Oil, η οποία υπολογίστηκε με την ολοκλήρωση του ελέγχου επί των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας από ορκωτούς ελεγκτές στη βάση των IFRS, με ημερομηνία αναφοράς 31/12/2020. To εν λόγω ποσό θα αναγνωριστεί στην ενοποιημένη κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης της Petrolina κατά το έτος της εξαγοράς.

Σημειώνεται πως με την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της Silk Oil και τη μεταβίβαση των μετοχών, καταβλήθηκε ποσό ύψους 7,3 εκατ. σε μετρητά, ενώ ταυτόχρονα κατακρατήθηκε επιπλέον ποσό μεσεγγύησης ύψους μέχρι 1,7 εκατ. ευρώ. Από αυτό, ποσό 900.000 έχει συμπεριληφθεί ως πρόβλεψη στις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της Silk Oil.

Στα 8,1 εκατ. το συνολικό τίμημα
Ως αποτέλεσμα, το συνολικό τίμημα υπολογίζεται στα 8,1 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει το καταβληθέν ποσό των 7,3 εκατ., πλέον τη σημερινή αξία του υπόλοιπου ποσού μεσεγγύησης. Όπως αναφέρει η Petrolina, το τελικό τίμημα και κατ’ επέκταση το ύψος της υπεραξίας ενδέχεται να διαφοροποιηθούν κατά το στάδιο της πλήρους υλοποίησης όσων προβλέπονται από τη συμφωνία εξαγοράς για το υπόλοιπο ποσό της μεσεγγύησης.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά της Silk Oil από τον κυπριακό όμιλο της οικογένειας Λευκαρίτη ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Και εντάσσεται στις κινήσεις περαιτέρω ανάπτυξης των εργασιών του Ομίλου Petrolina στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η εξαγορά θα οδηγήσει όχι μόνο στην εδραίωση της Petrolina στην ελληνική αγορά στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην ανόρθωση και εξέλιξη της Silk Oil, λόγω του know-how του κυπριακού ομίλου στον τομέα πετρελαιοειδών και της εισροής κεφαλαίων στην Silk Oil από το εξωτερικό. Με την εξαγορά η Petrolina εισέρχεται σε μια σημαντικά μεγαλύτερη αγορά, όπως η ελληνική, καθώς η Silk Oil κατέχει δίκτυο 414 πρατηρίων πανελλαδικά και πρόσβαση σε μεγάλες υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια κ.ο.κ.).

Επιπλέον, η Silk Oil κατέχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων στην Κρήτη και στη Σάμο για την εξυπηρέτηση του δικού της δικτύου πελατών, καθώς επίσης και καύσιμα άλλων πετρελαϊκών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών καυσίμων. Τέλος, διατηρεί τέσσερα υποκαταστήματα σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Σάμο, μέσω των οποίων προμηθεύει με υγρά καύσιμα την επικράτεια με ιδιόκτητο στόλο βυτιοφόρων οχημάτων.

Με βάση τα αποτελέσματα χρήσης, το 2019 έκλεισε για τη Silk Oil με κύκλο εργασιών 194,7 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές ύψους 18 χιλ. ευρώ, ενώ το 2018 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 209,3 εκατ.ευρώ και οι καθαρές ζημιές έφθασαν τις 187,3 χιλ.ευρώ.

Η Petrolina (Holdings) Public Ltd, εισηγμένη στο ΧΑΚ, διαθέτει δίκτυο 100 πρατηρίων καυσίμων σε όλη την ελεύθερη Κύπρο τα οποία λειτουργούν κάτω από τις εμπορικές επωνυμίες Petrolina και Agip. Το 2019 ο Όμιλος εμφάνισε συνολικό κύκλο εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, ύψους 322,9 εκατ.ευρώ, έναντι 394,10 εκατ.ευρώ το 2018 και κέρδη προ φόρων 4,4 εκατ.ευρώ (2018: 4,895 εκατ.).

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου