ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τις ευλογίες της Κομισιόν μπαίνουν στα σπίτια μας 19 μεταλλαγμένα προϊόντα!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μεταλλαγμένα

Η ΕΕ ενέ­κρι­νε σή­με­ρα την ει­σα­γω­γή και την κυ­κλο­φο­ρία στην αγορά 19 γε­νε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­νων ορ­γα­νι­σμών, δύο ημέ­ρες μετά την πρό­τα­σή της προς τα κράτη μέλη για μια με­ταρ­ρύθ­μι­ση που θα τους επι­τρέ­πει να απα­γο­ρεύ­ουν την χρήση τους στο έδα­φός τους.

Έν­δε­κα προ­ϊ­ό­ντα της αμε­ρι­κα­νι­κής πο­λυ­ε­θνι­κής Monsanto –πολ­λές ποι­κι­λί­ες σό­γιας, αρα­βο­σί­του, ελαιο­κράμ­βης και βαμ­βα­κιού– βρί­σκο­νται με­τα­ξύ των γε­νε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­νων ορ­γα­νι­σμών που εγκρί­θη­καν, διευ­κρι­νί­ζει η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή σε ανα­κοί­νω­σή της.

Οι υπό­λοι­πα οκτώ είναι προ­ϊ­ό­ντα της αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρεί­ας Dupont και των γερ­μα­νι­κών ομί­λων Bayer και BASF.

Δε­κα­ε­πτά από αυ­τούς τους γε­νε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­νους ορ­γα­νι­σμούς προ­ο­ρί­ζο­νται για την αν­θρώ­πι­νη και την ζωική δια­τρο­φή, ενώ δύο είναι δρε­πτά άνθη.

Η έγκρι­ση αυτών των ορ­γα­νι­σμών “τε­λού­σε υπό ανα­στο­λή”, καθώς τα κράτη μέλη δεν είχαν επι­τύ­χει πλειο­ψη­φία υπέρ ή κατά της κυ­κλο­φο­ρί­ας τους στην αγορά. Η έγκρι­σή τους ισχύ­ει άμεσα και για δέκα χρό­νια.

Αν οι ευ­ρω­παϊ­κές κυ­βερ­νή­σεις εγκρί­νουν την με­ταρ­ρύθ­μι­ση που πα­ρου­σιά­στη­κε την Τε­τάρ­τη, θα μπο­ρούν να απα­γο­ρεύ­ουν την χρήση των γε­νε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­νων αυτών ορ­γα­νι­σμών στο έδα­φός τους.

Στην αντί­θε­τη πε­ρί­πτω­ση, οι κα­νό­νες που θα εφαρ­μό­ζο­νται θα είναι αυτοί που οδή­γη­σαν την Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή να εγκρί­νει την κυ­κλο­φο­ρία στο σύ­νο­λο της ΕΕ των γε­νε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­νων ορ­γα­νι­σμών που έχει δια­πι­στώ­σει ότι δεν πα­ρου­σιά­ζουν κα­νέ­ναν κίν­δυ­νο για την υγεία των ζώων και των αν­θρώ­πων– πρό­κει­ται για τη λύση που ζη­τού­σαν οι με­γά­λοι όμι­λοι.

Η Greenpeace κα­τη­γό­ρη­σε τον πρό­ε­δρο της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ζαν-Κλοντ Γιούν­κερ ότι “δεν έχει την πρό­θε­ση να προ­σεγ­γί­σει την Ευ­ρώ­πη των πο­λι­τών, όπως έχει δε­σμευ­τεί, και δρα υπέρ των συμ­φε­ρό­ντων των ΗΠΑ και της Monsanto”.

topontiki.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.