Ειδήσεις

Χρ. Καλογήρου: «Επιβάλλεται να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα»

«Το Αιγαίο είναι η δύναμη της χώρας μας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα για την Ελλάδα».

Αυτό δήλωσε χθες η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου με αφορμή το γεγονός ότι σε λίγο καιρό η θητεία της ολοκληρώνεται.
«Όταν κανείς εργάζεται για το Αιγαίο δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένος γιατί έχει αυτή τη δυνατότητα», τόνισε η κ. Καλογήρου.

Ωστόσο η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δεν θέλησε να αναφερθεί στην υποψηφιότητά της για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Με αφορμή τη διεξαγωγή της 34ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής των Νησιών της CPRΜ στο ξενοδοχείο Rodos Palace η κ. Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες. Τόνισε ακόμη πως είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα.
«Στη νέα προγραμματική περίοδο είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα. Έχει γίνει απολύτως κατανοητό ότι τίποτε δεν είναι ίδιο στα νησιά. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το να αναγνωρίσει κανείς την ιδιαιτερότητα των νησιών και την ανάγκη εφαρμογής ειδικών πολιτικών είναι το μεγαλύτερο βήμα», δήλωσε η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου και πρόσθεσε πως η νησιωτικότητα και οι πολιτικές για τα νησιά δεν σταματούν ποτέ.

«Ό,τι και αν κάνουμε, αν δεν βάζουμε μέσα τη διάσταση της νησιωτικότητας θα έχουμε μείνει πίσω κάποια βήματα. Σήμερα διαπίστωσα πως χρειάζεται να διανύσουμε πολύ δρόμο και να κάνουμε αγώνα για να άρουμε τις ανισότητες που υπάρχουν. Αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να το κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι. Ο Επίτροπος κ. Χαν είναι από εκείνους που έχουν κατανοήσει τη νησιωτικότητα», δήλωσε η κ. Καλογήρου.

«Ο κ. Johannes Hahn έχει κατανοήσει περισσότερο από όλους τη νησιωτικότητα. Είναι φίλος της Ελλάδας και τολμώ να πω και των νησιών. Αυτό είναι σημαντικό. Είναι άνθρωπος που έχει δώσει μάχες ειδικά για το Νότιο Αιγαίο. Στόχος στη νέα προγραμματική περίοδο είναι να εφαρμοσθούν ακόμη πιο εξειδικευμένες πολιτικές για τα νησιά. Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν», δήλωσε η κ. Καλογήρου και πρόσθεσε πως η εκπρόσωπος της Τήλου στην συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική αποτύπωσε ακριβώς αυτό που θα πρέπει να γίνει στα νησιά.

«Είναι ανάγκη να υπάρχουν επιδοτήσεις όχι μόνο για να «κτισθούν» πλοία αλλά και για να καλυφθεί το λειτουργικό τους κόστος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν μπορεί να γίνει πράξη η πρόταση αυτή εύκολα γιατί υπάρχουν διάφορες εμπλοκές. Τα θεσμικά και τα νομικά πλαίσια όμως δημιουργούνται για να αναπροσαρμόζονται και όχι για να μένουν στάσιμα», δήλωσε η κ. Καλογήρου και πρόσθεσε πως για μια φορά ακόμη οι νησιώτες έδειξαν πως είναι ενωμένοι στα κοινά προβλήματα.

Σε ερώτηση αν οι Ευρωπαίοι έχουν αναγνωρίσει τη νησιωτικότητα η κ. Καλογήρου δήλωσε:
«Εκτιμώ πως είναι δύσκολο να καταλάβουν το θέμα. Το γεγονός ότι σιγά σιγά έχει αρχίσει αυτό και αναγνωρίζεται είναι ένα πρώτο βήμα. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε να την κάνει η Ευρώπη. Εμείς επιβάλλεται να εργαστούμε για να πείσουμε για την αναγκαιότητα αυτή αλλά και για την αποτελεσματικότητα της όποιας δράσης για τα νησιά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου