Ρεπορτάζ

Απηλλάγησαν οι κατηγορούμενοι για τον επανέλεγχο στον Δήμο Καλύμνου

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απηλλάγησαν, μεταξύ άλλων και 4 δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούσαν στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών, που καταγγέλθηκαν από συνάδελφό τους για παρατυπίες μεγέθους σε επανελέγχους που διενήργησαν σε σημαντικές οικονομικές, κυρίως φορολογικές, υποθέσεις.
Οι 4 κατηγορούμενοι ενεπλάκησαν συγκεκριμένα σε επανέλεγχο που διεξήχθη στον Δήμο Καλύμνου και το Δικαστικό Συμβούλιο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική παραπεμπτική εισήγηση.
Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν τον Απρίλιο του 2011 από την τότε Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Πόπη Παπανδρέου, η οποία ξεκίνησε έρευνα αμέσως μόλις χρεώθηκε την υπόθεση, που εκκρεμούσε από το 2007, όταν για πρώτη φορά καταγγέλθηκαν οι πράξεις στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Η υπόθεση έχει πλούσιο παρασκήνιο καθώς την έφεραν στην επιφάνεια ανώνυμες επιστολές προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ σχετικές καταγγελίες είχαν σταλεί το 2010 με αποδέκτη το Μέγαρο Μαξίμου.
Η καταγγέλλουσα, συνταξιούχος, πρώην γενική διευθύντρια Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών, με αίτησή της προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προς κάθε άλλη αρμόδια αρχή (με κοινοποίηση και στον υπουργό Δικαιοσύνης), υποστήριξε ότι “η οικονομική βλάβη που απειλήθηκε στο Δημόσιο, και όχι μόνον, είναι τεράστια, και ελάμβανε χώρα υπό το κράτος ενός οργανωμένου, συντονισμένου και μεθοδευμένου σχεδίου”.
Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε σύμφωνα με τις πληροφορίες μεταξύ άλλων ότι ακόμη κι εάν η κρίση των ελεγκτών ήταν λανθασμένη, το αδίκημα είναι ενδεχομένως παράβαση καθήκοντος που έχει παραγραφεί κι όχι ψευδής βεβαίωση και απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην Κάλυμνο ο Δήμος εμφανιζόταν να δίνει χρήματα σε εκκλησίες με τη μορφή επιχορηγήσεων, αλλά αυτά «λοξοδρομούσαν». Τα ποσά δίνονταν ενίοτε με πλαστά πρακτικά του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τα δε χρήματα δεν εισάγονταν στα ταμεία των εκκλησιών αλλά επέστρεφαν στον δήμο, όπου διετίθεντο για να καλύψουν γενικές και αόριστες ανάγκες του», ανέφερε η εισαγγελική πρόταση.
Προκειμένου να καλυφθεί η ζημιά στον δήμο, οι υπόλογοι, όπως είχε κρίνει η Εισαγγελέας, κατέφυγαν στη μέθοδο του επανελέγχου και, όπως περιγράφεται, συντάχθηκε νέα έκθεση από υπάλληλο με μπούσουλα σχέδιο έκθεσης που της δόθηκε και είχε τη σημείωση «μου το έδωσε ο γενικός».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου