Τοπικές Ειδήσεις

Το Tarpon Springs φωτίζεται με τα χρώματα της γαλανόκευκης

Στο Τάρπον Σπρινγκς, στη Φλόριντα, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Ελλήνων μεταναστών, η πρόσοψη του Πολιτιστικού Κέντρου στο Παλαιό Δημαρχείο θα φωτιστεί αυτήν την εβδομάδα για να τιμήσει τον εορτασμό του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

Η γραφική πόλη, αφιερωμένη στις σχεδόν πρώτες μέρες της για εργασία με σφουγγαράδες, εξακολουθεί να έχει έναν πολύ δυνατό και ζωντανό ελληνικό πολιτισμό, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βρήκαν έναν τρόπο να γιορτάσουν τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Το Tarpon Springs, στην κομητεία Pinellas, Φλόριντα, Μοιάζει με ελληνικό νησί, με τις γαλάζιες και άσπρες δομές του, ονόματα δρόμων, βάρκες στο λιμάνι, καταστήματα και εστιατόρια με ελληνικό θέμα.

Η γραφική πόλη έχει το υψηλότερο ποσοστό Ελλήνων Αμερικανών από οποιαδήποτε πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να εργάζονται στην κατασκευή των σφουγγαριών που ξεκίνησαν οι Έλληνες πρόγονοί τους. “Δεν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε εκτός Ελλάδας”, λέει ο δύτης σφουγγαριών Μιχάλης Σκύλας.

Ο Chris Al Ahoz είναι ο περήφανος δήμαρχος της πόλης. Ο Al-Ahoz και η οικογένειά του μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το ελληνικό νησί της Καλύμνου όταν ήταν 14 ετών. Ο πατέρας του ήταν σπόγγος δύτης.

Οι Έλληνες Sponge Divers στις αρχές του εικοστού αιώνα

 

Το 1905, ο Τζον Κόκορις εισήγαγε τεχνολογία σπόγγου κατάδυσης στο Τάρπον Σπρινγκς, στρατολογώντας δύτες και πλήρωμα από την Ελλάδα. Οι πρώτοι δύτες προέρχονταν από τα νησιά του Σαρωνικού κόλπου της Αίγινας και της Ύδρας, αλλά σύντομα ξεπέρασαν οι Δωδεκάνησες δύτες Κάλυμνος, Σίμη και Χάλκη.

«Εκείνη την εποχή στην Κάλυμνο, δεν υπήρχαν πολλά να κάνουμε … είτε να γίνεις ψαράς είτε ως σπόγγος δύτης», λέει ο ιδιοκτήτης του Sponge Direct, Δημήτρης Σκαρόλης.

Η βιομηχανία αφρού έγινε γρήγορα μια από τις κορυφαίες ναυτιλιακές βιομηχανίες της Φλόριντα και η κύρια επιχείρηση της Tarpon Springs, δημιουργώντας εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το Tarpon Springs έγινε διάσημο και οι Έλληνες μετακόμισαν από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έφτασαν να συνταξιοδοτηθούν και να έχουν μια καλύτερη ζωή », λέει ένας άλλος θρυλικός δύτης, ο Αναστάσιος Καρίστιν.

Υπάρχει ακόμα μια ενεργή βιομηχανία σφουγγαριών σήμερα. Οι επισκέπτες μπορούν συχνά να δουν κυνηγούς σφουγγαριών να εργάζονται στο Sponge Docks κατά μήκος της οδού Δωδεκανήσου. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν καταστήματα, εστιατόρια και γκαλερί μουσείων που απεικονίζουν την ελληνική κληρονομιά του Τάρπον Σπρινγκς, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρξουν πολλά για να γιορτάσουν τα διακοσαετία του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

Το 2007 και το 2008, η Tarpon Springs καθιέρωσε σχέσεις αδελφής πόλης με την Κάλυμνο, τη Χάλκη, τη Σύμη και τη Λάρνακα της Κύπρου, προς τιμήν των στενών ιστορικών δεσμών με αυτά τα ελληνικά νησιά.

Ελληνικά καταστήματα, προϊόντα και τρόφιμα στο Tarpon Springs

 

 

Καθώς περπατάτε στην οδό της Δωδεκανήσου, που ακολουθεί τον ποταμό, θα βρείτε ένα θησαυρό ελληνικών απολαύσεων, από καταστήματα με σουβενίρ που πωλούν προϊόντα από ελαιόλαδο και φυσικά προϊόντα σφουγγαριών έως κοσμήματα και αξεσουάρ σπιτιού.

Από την οδό Pinellas δυτικά, κατά μήκος του ποταμού Anclot. Στην πορεία περνάει η μαρίνα, με αγκυροβολημένα σπόγγο κατά μήκος της αποβάθρας σφουγγαριών στη βόρεια πλευρά του δρόμου. Στη συνέχεια περνά μέσα από το Sponge Exchange στη νότια πλευρά του δρόμου και μετά κατευθύνεται δυτικά προς τα λειτουργικά αλιευτικά σκάφη που ελλιμενίζονται έξω από το Pelican Point Seafood.

Τρόποι για να γιορτάσουμε την πολυετή επέτειο του Πολέμου της Ανεξαρτησίας στο Tarpon Springs
Πολλά εστιατόρια σερβίρουν παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και φρέσκα θαλασσινά. Υπάρχουν επίσης μικρά καταστήματα που πωλούν τα πάντα, από φυσικά σφουγγάρια έως εισαγόμενα εμπορεύματα. Κατά μήκος ενός παραλιακού δρόμου, οι ντόπιοι χαιρετούν ο ένας τον άλλον στα ελληνικά και σταματούν να συνομιλούν ανεξάρτητα από την κίνηση που περνά.

Ωστόσο, οι Έλληνες έχασαν ακόμα το σπίτι τους. “Αυτή είναι η μόνη καταγγελία που έχει κάθε Έλληνας στο Τάρπον Σπρινγκς”, λέει ο Νικόλαος Σζάλες, πρόεδρος της Ένωσης Καλμενίων.

“Λατρεύω την Ελλάδα και φέρνει δάκρυα στα μάτια μου όταν βλέπω πράγματα να συμβαίνουν πίσω στο σπίτι. Αλλά αγαπώ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.”

Έλληνες πολίτες του Τάρπον Σπρινγκς, γνωστοί για τα τελετουργικά των Θεοφανίων, γιορτάζουν τα εκατονταετή από τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας

Το Tarpon Springs είναι γνωστό για τις περίτεχνες θρησκευτικές τελετές που διοργανώνονται από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, συμπεριλαμβανομένης της γιορτής των Θεοφανίων στις 6 Ιανουαρίου που περιλαμβάνει καταδύσεις νέων ανθρώπων για το σταυρό, ευλογία νερού και βάρκες.

Δεδομένου ότι οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες εξαρτιόταν από τη θάλασσα και τα σκάφη τους για τα προς το ζην, το αίτημά τους για θεϊκή προστασία μπορούσε εύκολα να εξηγηθεί από αυτό που ήταν προηγουμένως μια πολύ επικίνδυνη δουλειά.

Ο εορτασμός του Ιανουαρίου προσελκύει Έλληνες Αμερικανούς από όλη τη χώρα και ο πληθυσμός της πόλης είναι γνωστό ότι τριπλασιάστηκε εκείνη την ημέρα. Συνήθως προεδρεύεται ο Επίσκοπος της Ατλάντα και μερικές φορές συνοδεύεται από τον Αρχιεπίσκοπο της Αμερικής.

Οι ευλογίες ολοκληρώνονται με έναν εορταστικό ξύλινο σταυρό που ρίχνεται στο Spring Bayou στην πόλη, και αγόρια ηλικίας 16-18 βουτούν για να το ανακτήσουν. Λέγεται ότι ο καθένας που ανέκτησε τον σταυρό ήταν ευλογημένος για ένα ολόκληρο έτος. Μετά τις ευλογίες, ο εορτασμός μετακινείται στο Sponge Docks, όπου το φαγητό και η μουσική είναι μέρος των εορτασμών και διαρκούν για ώρες.

Υπήρξε μια μικροσκοπική εκδοχή των εορτασμών των Θεοφανίων φέτος, αλλά τώρα, τα εστιατόρια στη Φλόριντα είναι ανοιχτά για δουλειές και τίποτα δεν θα εμποδίσει τους Έλληνες από το Tarpon Springs – και εκείνους που θέλουν να γιορτάσουν μαζί τους – από το να γιορτάσουν την ίδια επέτειο. Μια ειδική μέρα την Πέμπτη.

Πηγή prevezaposto.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου