ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Europol: 5.000 τζιχαντιστές έτοιμοι να χτυπήσουν την Ευρώπη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
επίθεση
Μέγεθος γραμμάτων

Σοκ και δέος από την προει­δο­ποί­η­ση που εξέ­δω­σε σή­με­ρα η Europol ότι οι επι­θέ­σεις των Βρυ­ξελ­λών δεί­χνουν ότι υπάρ­χει δί­κτυο του­λά­χι­στον 5.000 υπό­πτων τρο­μο­κρα­τών οι οποί­οι είναι πιο επι­κίν­δυ­νοι από ό, τι προη­γου­μέ­νως θε­ω­ρού­νταν και έχουν εκ­παι­δευ­τεί για επι­θέ­σεις στην Ευ­ρώ­πη.

Ο Rob Wainwright, ο επι­κε­φα­λής της Europol, επι­βε­βαί­ω­σε τη σύν­δε­ση των βομ­βι­στών στις Βρυ­ξέλ­λες με τις επι­θέ­σεις του Νο­εμ­βρί­ου στο Πα­ρί­σι και προει­δο­ποί­η­σε για νέο σχέ­διο από τους μα­χη­τές του ISIS για επί­θε­ση στην Ευ­ρώ­πη.

«Ανη­συ­χού­με πολύ καθώς μόλις ανα­κα­λύ­ψα­με την ύπαρ­ξη ενός πιο δια­δε­δο­μέ­νου δι­κτύ­ου τζι­χα­ντι­στών από ό, τι φο­βό­μα­σταν», δή­λω­σε ο Wainwright BBC Radio 4.

O Wainwright είπε ότι δεν μπο­ρού­σε να μι­λή­σει δη­μιο­σί­ως σχε­τι­κά με την ταυ­τό­τη­τα του αν­θρώ­που που φαί­νε­ται στην κά­με­ρα ασφα­λεί­α­ςστο αε­ρο­δρό­μιο των Βρυ­ξελ­λών, ντυ­μέ­νος με ένα λευκό σα­κά­κι.

Αλλά είπε: «Βρι­σκό­μα­στε αντι­μέ­τω­ποι με μία πιο επι­κίν­δυ­νη, μια πιο επεί­γου­σα απει­λή για την ασφά­λεια από τον ISIS. Απει­λεί όχι μόνο τη Γαλ­λία και το Βέλ­γιο, αλλά μια σειρά από ευ­ρω­παϊ­κές χώρες την ίδια στιγ­μή … Είναι σί­γου­ρα η πιο σο­βα­ρή απει­λή που έχου­με αντι­με­τω­πί­σει του­λά­χι­στον μια δε­κα­ε­τία».

Οπως ση­μεί­ω­σε ο Wainwright η «και­νο­τό­μος χρήση του δια­δι­κτύ­ου για την ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση και τη στρα­το­λό­γη­ση με­γα­λύ­τε­ρων τμη­μά­των του πλη­θυ­σμού» από τους μα­χη­τές του ISIS, θέτει μια «άνευ προη­γου­μέ­νου απει­λή».

«Η φύση της απει­λής, ο τρό­πος που δια­σπεί­ρε­ται σε ένα με­γά­λο βαθμό ασύν­δε­της κοι­νό­τη­τας ενός δι­κτύ­ου του­λά­χι­στον 5.000 ατό­μων, ση­μαί­νει ότι δεν είναι δυ­να­τόν να μειω­θεί η απει­λή στο μηδέν. Έτσι πρέ­πει να δι­πλα­σιά­σου­με τις προ­σπά­θειές μας».

«Είναι δύ­σκο­λο να γνω­ρί­ζου­με πόσοι μα­χη­τές είναι σε ενερ­γή υπη­ρε­σία και προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για να εξα­πο­λύ­σουν επι­θέ­σεις στην Ευ­ρώ­πη, αλλά ανη­συ­χού­με για μια κοι­νό­τη­τα 5.000 ύπο­πτοι που έχουν ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποι­η­θεί στην Ευ­ρώ­πη, έχουν τα­ξι­δέ­ψει στη Συρία και το Ιράκ για την εμπει­ρία της επί­θε­σης και έχουν επι­στρέ­ψει στην Ευ­ρώ­πη. Και κά­ποιοι από αυ­τούς θα είναι με­τα­ξύ εκεί­νων που συμ­με­τέ­χουν στην νέα αυτή στρα­τη­γι­κή του ISIS o οποί­ος χρη­σι­μο­ποιεί ομά­δες καλά εκ­παι­δευ­μέ­νων μα­χη­τών, καλά προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων τρο­μο­κρα­τών, για τη διε­ξα­γω­γή πολ­λα­πλών επι­θέ­σε­ων με στόχο να προ­κα­λέ­σουν μα­ζι­κό αι­μα­το­κύ­λι­σμα».

Αξί­ζει να ση­μειώ­σου­με πως νω­ρί­τε­ρα, το Sputnik News με­τέ­δι­δε ότι το Ισλα­μι­κό Κρά­τος φέ­ρε­ται να έχει εκ­παι­δεύ­σει 400 μα­χη­τές για να στο­χο­ποι­ή­σουν την Ευ­ρώ­πη σε μια σειρά από τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις.

Σύμ­φω­να αξιω­μα­τού­χους ασφα­λεί­ας που μί­λη­σαν στον Associated Press, το ISIS έχει έναν αριθ­μό ημιαυ­τό­νο­μων πυ­ρή­νων στην Ευ­ρώ­πη.

 

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.