Ειδήσεις

Προβληματισμός στο χώρο του φαρμάκου από τη λίστα Βαρουφάκη

Ανησυχία προκαλεί η ασαφής αναφορά στη λίστα Βαρουφάκη περί αλλαγών στο φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).
Φαρμακοβιομήχανοι και φαρμακοποιοί θεωρούν ότι πάμε για αυξήσεις, εάν αυξηθεί ο ΦΠΑ.
Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τα περί “ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων”, τα οποία “συντηρούν κατεστημένα συμφέροντα”.
“Ελπίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα τηρήσει πρόσφατες δεσμεύσεις της”, σχολίαζαν την Τρίτη φαρμακοποιοί στο Iatronet.
Ελπίζουμε – σημειώνουν – ότι οι διατυπώσεις Βαρουφάκη είναι ανοιχτές μόνο για τεχνικούς λόγους διαπραγμάτευσης και όχι για λόγους ουσίας.
Το θέμα είχε ανακινηθεί και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία επεξεργαζόταν το 2014 εξορθολογισμό των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ, ώστε να υπάρξει ένας ενιαίος συντελεστής της τάξης του 19% ή του 21%.
Προς την κατεύθυνση αυτή πίεζε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Αύξηση
Ο ενιαίος συντελεστής, όμως, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα φάρμακα, τα οποία σήμερα έχουν χαμηλό ΦΠΑ (6,5%).
Η αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει ανατιμήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 15,5%.
iatronet.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου