Ειδήσεις

Χαιρετισμός του Δημήτρη Γάκη στην ημερίδα για τον ποιοτικό τουρισμό στη Ρόδο

Στην ημερίδα για τον ποιοτικό τουρισμό της Ρόδου, που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου το Σάββατο 22.02.14, απεύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής Δ/νήσου Δημήτρης Γάκης.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, ότι:
«Κυρίες & κύριοι σύνεδροι! Αγαπητοί φίλοι,
Καταρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση στην εκδήλωση.
Ο τουρισμός, αποτελεί αναμφισβήτητα το σημαντικότερο ‘σημείο ανάπτυξης’ για τα νησιά μας. Καταλαβαίνουμε, ότι η τουριστική κληρονομιά της Ρόδου, αλλά και ολόκληρης της Δωδεκανήσου, που συνδυάζει τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον και την παράδοση στη φιλοξενία, αποτελεί ένα σημαντικό πόρο για πραγματική ανάπτυξη. Όμως και τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι αρκετά.
Προβλήματα, που σε πολλά σημεία είναι κοινά με τις περισσότερες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Είναι γεγονός, ότι η παρατεταμένη κρίση, που παρεμπιπτόντως έχει πατρότητα και αυτό πρέπει να το λέμε, δημιουργεί σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, προκαλεί αναστάτωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, διαταράσσει τη συνοχή των ευαίσθητων νησιωτικών κοινωνιών, αναδεικνύει τις χρόνιες αδυναμίες του άναρχου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα όμως, στην εποχή της ύφεσης και του υψηλού ενεργειακού κόστους, τα κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της χώρας, απαιτούν δυναμικές αποφάσεις με στόχο την έξοδο από τον κλοιό της κρίσης και την πορεία προς την ανάπτυξη.
Σε αυτό ακριβώς το στόχο, ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό εξόδου από την κρίση.

Τι γίνεται όμως, σήμερα; Πως αντιμετωπίζει η συγκυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες μονοκομματικές Κυβερνήσεις τον τουρισμό;
Με επικοινωνιακό τρόπο, χωρίς όραμα, χωρίς αναπτυξιακό στόχο και στρατηγικό σχέδιο που να λαμβάνει υπ’ όψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως είναι η αλληλεπίδραση του πολιτισμού αλλά και της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό στα νησιά, οι ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης, οι παραδοσιακές ειδικεύσεις, χωρίς την υλοποίηση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος για νέα στελέχη, με συρρίκνωση του εισοδήματος για εργαζόμενους και μικρούς επιχειρηματίες.

Θα ήθελα να τονίσω, ότι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ απ’ όσους ετοιμάζονται να «φοβίσουν» τους πολίτες για την ανατροπή – που τη βλέπουν να έρχεται,
δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν επικοινωνιακό παιχνίδι απ’ αυτούς, που δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα σοβαρό στοχευμένο σχέδιο ανάπτυξης ποιοτικού τουριστικού προϊόντος.

Και η δική μας απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις; Ο δικός μας Στόχος;
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ, για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
Στόχος, που προϋποθέτει την ολοκληρωμένη και ποιοτική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου των νησιών, μια δυναμική σχέση ανάπτυξης, συμμετοχικότητας και επιχειρηματικότητας.

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κομβικό σημείο για τον ελληνικό τουρισμό.
Και δεν είναι απλά οι αφίξεις ή τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουρισμού στη χώρα μας, που το καταδεικνύουν αυτό.

Γνωρίζουμε όλοι, ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη τουριστική αναπτυξιακή πολιτική, που δεν θα συνδυάζεται με τον κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και τη βελτίωση των όρων απασχόλησης για το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, για να απολαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας το δικαίωμα των διακοπών και του ελεύθερου χρόνου….

Μόνο έτσι δεν θα αναπαραχθούν τα ίδια αδιέξοδα
Στο πλαίσιο αυτό είναι πλέον απαραίτητο να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν εναλλακτικές τουριστικές πολιτικές, οι οποίες θα συμβάλλουν στην προσπάθεια επίτευξης μίας βέλτιστης σχέσης μεταξύ ποσότητας και ποιότητας σε ολόκληρο το φάσμα σχεδιασμού και συγκρότησης του ΡΟΔΙΤΙΚΟΥ τουριστικού προϊόντος.

Χρειάζεται εναλλακτική στρατηγική για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, επενδύσεις σε υποδομές (λιμάνια, μαρίνες, βιολογικοί καθαρισμοί), δράσεις με σεβασμό στα φυσικά οικοσυστήματα και στην πολιτιστική μας κληρονομιά, με ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία, προϋποθέτει τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, τον σεβασμό του ιδρώτα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τη στροφή στον ποιοτικό τουρισμό.
Χρειάζονται σοβαρά αναπτυξιακά κίνητρα.

Παράγοντες που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και δίνουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα των τουριστικών προορισμών.
Το σχέδιο νόμου για τον τουρισμό που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή «δολοφονεί» και την τελευταία ελπίδα, σκοτώνει τον ποιοτικό τουρισμό υπέρ του μαζικού και ¨απρόσωπου¨ τουρισμού και εξυπηρετεί τον ολοκληρωτικό έλεγχο από τα μεγάλα διεθνή κεφάλαια.

Κύριε Πρόεδρε όταν ζήτησα τη βοήθεια μιας καλής φίλης με βαθιά γνώση του τουρισμού της περιοχής μας για τον σημερινό χαιρετισμό μου είπε:
‘‘Δημήτρη, εδώ και 20 χρόνια μιλάμε για ποιότητα στον τουρισμό. Έχουμε οργανώσει διεθνή συνέδρια, πανελλαδικά και τοπικά, και οι προτάσεις μας υπήρξαν πολλές και πραγματοποιήσιμες αλλά κανείς δεν έδινε σημασία. Βρισκόμαστε και πάλι εκεί από όπου ξεκινήσαμε, μη σου πω και χειρότερα αφού αφήσαμε και την ευκαιρία με τις κρουαζιέρες να μας ξεφύγεις’’.
Βλέπω πίσω μου στον τίτλο της ημερίδας.
ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ η λέξη ΠΗΔΗΜΑ αντικαταστάθηκε από τη λέξη ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Ήρθε η ώρα κύριε Πρόεδρε να γίνει το μεγάλο τουριστικό ΑΛΜΑ προς την ΠΟΙΟΤΗΤΑ.

Κυρίες και κύριοι,
Με αυτές τις σκέψεις, εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας και καλή τουριστική περίοδο … ».
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου