Συνεντεύξεις

N. Pωμανός: «Να συνεχίσουμε με σοβαρότητα, με συνέπεια, με ευσυνειδησία να τηρούμε τα μέτρα προστασίας»

Ο Νίκος Ρωμανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι κάτοχος Bachelor of Arts στην Ψυχολογία από το πανεπιστήμιο του Essex και MBA από το Cardiff. Η αγάπη του για την επιστήμη της Ψυχολογίας τον έκανε να επιστρέψει στην Ουαλία για να συνεχίσει τις σπουδές του εκεί. Σήμερα διατηρεί συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Λογικοθυμικής Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας ως ψυχολόγος.
Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ξεκίνησαν σε καίριες θέσεις στο τμήμα του marketing παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 και οι Ασιατικοί Αγώνες Κατάρ 2006. Το ανήσυχο πνεύμα του και η επιστροφή του στην Ελλάδα άνοιξαν έναν νέο κύκλο επιχειρηματικότητας στο χώρο της εστίασης που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Ανάμεσα στις πολυπληθείς του δραστηριότητες, καθώς και το δημιουργικό του πνεύμα, είναι και η ουσιαστική του ενασχόληση με τα social media σε πολιτικό επίπεδο και η αρθρογραφία σε ηλεκτρονικά μέσα (Liberal, Protagon, Πρώτο Θέμα, Ελεύθερος Τύπος κ.α.).
Σημείο – σταθμό στην επαγγελματική του πορεία αποτέλεσε το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πρώτη επαφή μαζί του που σήμανε την ένταξή του στην ομάδα του Προέδρου. Από τον Μάιο του 2016 αποτελεί ενεργό μέλος της παράταξης ενώ λίγους μήνες αργότερα, ορίστηκε Αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, με βασικό αντικείμενο τα social media.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Ρωμανός, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως «Έχουμε καταφέρει μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες η Ελλάδα να θεωρείται ένας από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς, να προσελκύει μεγάλες ξένες επενδύσεις, και να χαίρει της εμπιστοσύνης των αγορών», ενώ στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες τους επόμενους μήνες, δηλώνει πως «Όσο μεγαλύτερο είναι το υγειονομικό τείχος προστασίας που θα υψώσουμε μέχρι το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν και όσο περισσότερο έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός στις μεγάλες τουριστικές αγορές, τόσο μεγαλύτερο μέρος του στοιχήματος θα έχει κερδηθεί».
Επιπλέον μιλάει για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων ενώ απαντώντας στους επικριτές της κυβέρνησης για τον ανασχηματισμό, δηλώνει ευθέως: «Ο ανασχηματισμός είχε ως στόχο τη βελτιστοποίηση στη λειτουργία μιας κυβέρνησης που έχει διαχειριστεί με επιτυχία τις μεγαλύτερες παράλληλες κρίσεις και προκλήσεις των τελευταίων 100 χρόνων…»
Κύριε Ρωμανέ, να ξεκινήσουμε από την εξέλιξη της διαδικασίας με τους εμβολιασμούς. Εκτιμάτε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να επανέλθει μετά τα λοκντάουν και να συνέλθει η αγορά και η οικονομία;
Η χώρα όπως και ολόκληρος ο πλανήτης υφίσταται μια πρωτόγνωρη δοκιμασία. Το στοίχημα είναι από αυτή τη δοκιμασία να βγούμε όλοι πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι και ενισχυμένοι με εφόδια που αποκτήσαμε μέσα στις τεράστιες δυσκολίες του τελευταίου έτους. Το στοίχημα αυτό βασίζεται σε δύο πυλώνες: τον εμβολιασμό και τα μέτρα προστασίας υγειονομικά και οικονομικά. Σε όλα αυτά φαίνεται μέχρι στιγμής η Ελλάδα να τα καταφέρνει καλά. Παραμένουμε σταθερά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στο υγειονομικό πεδίο, διαψεύσαμε μέχρι στιγμής τις χειρότερες προβλέψεις στο οικονομικό πεδίο και κινούμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο σκέλος του εμβολιασμού. Έχουμε καταφέρει μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες η Ελλάδα να θεωρείται ένας από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς, να προσελκύει μεγάλες ξένες επενδύσεις, να χαίρει της εμπιστοσύνης των αγορών και να χτίζει ένα νέο ελκυστικό, εξωστρεφές εθνικό brand, λίγο πριν τη συμπλήρωση των 200 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
• Εκτιμάτε πως η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες τους επόμενους μήνες καθώς ο Τουρισμός είναι η βασική μας πηγή εσόδων;
Όσο μεγαλύτερο είναι το υγειονομικό τείχος προστασίας που θα υψώσουμε μέχρι το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν και όσο περισσότερο έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός στις μεγάλες τουριστικές αγορές, τόσο μεγαλύτερο μέρος του στοιχήματος θα έχει κερδηθεί. Παράλληλα βασική προϋπόθεση είναι να μην εφησυχάσουμε. Να συνεχίσουμε με σοβαρότητα, με συνέπεια, με ευσυνειδησία, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Δεν θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα εξαφανιστούν ξαφνικά όλες οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Αλλά μετά τα τελευταία δύσκολα μέτρα της ανηφόρας που έχουμε μπροστά μας, θα αρχίσει σιγά σιγά η επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα. Μέχρι τότε έχουμε πολλές μικρές και μεγαλύτερες προκλήσεις μπροστά μας. Με πρώτη, να διαφυλάξουμε το άνοιγμα της αγοράς στο οποίο προχωρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως κάναμε και τις γιορτές, που δεν ξεφύγαμε υγειονομικά, διαψεύδοντας πολλούς που προέβλεπαν το αντίθετο. Όσο περισσότερες μικρές νίκες σημειώσουμε στη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας, τόσο μικρότερη και πιο ομαλή θα είναι.
• Πρόσφατα ο πρωθυπουργός, εστίασε στα Rafale, στην επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς στα 12 μίλια ενώ ξεκινούν οι διερευνητικές με την Τουρκία. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι –παρά το βαρύ κλίμα που συνεχίζει να υπάρχει λόγω της κρίσης της πανδημίας;
Η Ελλάδα για πρώτη φορά επεκτείνει την εθνική της κυριαρχία και μαζί το εθνικό της ανάστημα και την εθνική μας δυναμική και αξιοπρέπεια. Όχι με πόλεμο, προκλήσεις και συγκρούσεις, αλλά με την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι αλλάζοντας την στρατηγική της ακινησίας, με σχέδιο, σοβαρότητα και χωρίς κραυγές προχωρήσαμε σε μια σειρά εθνικά επωφελών συμφωνιών και ιστορικών αποφάσεων όπως η επέκταση χωρικών υδάτων, οι συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ, ο east med, η ενίσχυση και δημιουργία νέων συμμαχιών, και το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων.
• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε κριτική για τον ανασχηματισμό: αφενός ότι είχε ‘δεξιά’ στροφή και αφετέρου ότι ήταν ‘πολυδαίδαλος και διεκπεραιωτικός’ για τις κομματικές ισορροπίες της ΝΔ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ο ανασχηματισμός είχε ως στόχο τη βελτιστοποίηση στη λειτουργία μιας κυβέρνησης που έχει διαχειριστεί με επιτυχία τις μεγαλύτερες παράλληλες κρίσεις και προκλήσεις των τελευταίων 100 χρόνων. Σε αυτό το πλαίσιο των βελτιωτικών κινήσεων αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών στο νέο σχήμα, δόθηκε έμφαση σε μεγάλες προκλήσεις της επόμενης ημέρας όπως το δημογραφικό και η πράσινη ανάπτυξη με τα νέα υφυπουργεία και φυσικά σηματοδοτήθηκε η εμβάθυνση της αμφίπλευρης διεύρυνσης τόσο στα δεξιά όσο και στο κέντρο, με ένα συνδυασμό νέων και πεπειραμένων κοινοβουλευτικών στελεχών αλλά και τεχνοκρατών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Μιχαήλ - Άγγελος Χατζηκέλης    30.01.2021 13:06

    Ξεχάσατε να αναφέρετε το ταλέντο του στο τραγούδι. Έιναι γνωστό μάλιστα πως εμφανίστηκε στα παρατράγουδα όπου παρουσιάσε την μεγάλη επιτυχία “Ιεροσόλυμα”.

Σχολιασμός άρθρου