Τοπικές Ειδήσεις

Με θετικό ισοζύγιο έκλεισε το 2019 για την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα στα Δωδεκάνησα

Με θετικό ισοζύγιο έκλεισε το 2019 για την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς καταγράφεται αύξηση σε σχέση με το 2018, στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «δ», εντός του 2019 έγιναν 232 νέες εγγραφές στο Εμπορικό Τμήμα και 148 διαγραφές, στο Τμήμα Μεταποίησης έγιναν 167 εγγραφές και 94 διαγραφές, στο Τουριστικό Τμήμα 188 εγγραφές και 73 διαγραφές, και στο Τμήμα Υπηρεσιών 408 εγγραφές και 228 εγγραφές.
Συνολικά το έτος 2019 έκλεισε με 23.458 ενεργές επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα.

Να σημειωθεί πως περίπου 1680 επιχειρήσεις σε όλο τον νομό τελούν σε καθεστώς αδράνειας, ωστόσο παραμένουν εγγεγραμμένες στα μητρώα του Επιμελητηρίου.
Λαμβάνοντας υπ΄όψιν όλα τα δεδομένα, ενεργών και ανενεργών επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα του ΕΒΕΔ, προκύπτει θετικό ισοζύγιο 442 επιχειρήσεων, σε σχέση με το 2018.
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Πάππου στη «δ», το θετικό ισοζύγιο με το οποίο έκλεισε το 2019, αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας και για το 2020. Από τα στοιχεία προκύπτει, σταδιακή αναστροφή του αρνητικού κλίματος και φαίνεται πλέον να τονώνεται το ενδιαφέρον στο επιχειρείν.
Αξιοσημείωτη είναι η λειτουργία, πέραν των μικρών επιχειρήσεων, και περισσότερων επιχειρήσεων έντασης εργασίας, όπως οι Ανώνυμες Εταιρείες που αυξήθηκαν σημαντικά, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των θέσεων εργασίας και μεγαλύτερο κύκλο εργασιών που αποτελούσε και το ζητούμενο των τελευταίων ετών, προκειμένου να τονωθεί ουσιαστικά η τοπική οικονομία.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι άνοιξαν 21 νέες Ανώνυμες Εταιρείες (έκλεισαν 6), γεγονός που δείχνει την τάση για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, στην τοπική οικονομία που δοκιμάστηκε σκληρά στα τελευταία χρόνια εξαιτίας της φορολογικής λαίλαπας, της έλλειψης ρευστού και της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, όπως συμβαίνει σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων, με βάση τα στοιχεία του μητρώου τους, δεν είναι ένας «καθαρός» αριθμός.
Σε αυτόν περιλαμβάνονται εκατοντάδες επιχειρήσεις, που ενώ στο μητρώο παρουσιάζονται ενεργές, κατ ‘ ουσίαν βρίσκονται σε αδράνεια – «ομηρεία» και αδυνατούν να προχωρήσουν σε διακοπή, καθώς αντιμετωπίζουν κωλύματα προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και λοιπούς οργανισμούς.
Μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κλείσει τα βιβλία του με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις τους να φαίνονται λειτουργούσες ενώ στην ουσία έχουν κλείσει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου