Ειδήσεις

“Fake news” τα περί δημιουργίας “αρχιεπισκοπής” στα Δωδεκάνησα!

Έντονη δυσαρέσκεια στους εκκλησιαστικούς κόλπους, προκάλεσαν πρόσφατα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης Αρχιεπισκοπής Δωδεκανήσου, ενώ εκπρόσωποι της Εκκλησίας δεν προέβησαν σε καμία σχετική δήλωση.
Παρά το γεγονός πως αυτό το ενδεχόμενο είχε προκαλέσει συζητήσεις πριν από δεκαετίες και είχε πυροδοτήσει διάφορα «σενάρια», το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επανειλημμένως τα έχει διαψεύσει.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι της Δωδεκανήσου, φέρονται εντόνως δυσαρεστημένοι από αυτά τα δημοσιεύματα και κάνουν λόγο για «σκοπιμότητες» οι οποίες δεν γνωρίζουν ‘από πού εκπορεύονται και ποιους λόγους εξυπηρετούν –πολιτικούς ή εκκλησιαστικούς;’
Να σημειωθεί πως πληροφορίες της «δ», ανέφεραν χτες πως πρόκειται για… Fake News και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή μας.
Ειδικά για τους «συνειρμούς» περί ικανοποιητικού αριθμού Επισκόπων και Ιερέων για να σχηματιστεί Σύνοδος, αναφέρεται πως είναι πέραν πάσης λογικής, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως, πως η Εξαρχία Πάτμου δεν πρόκειται να γίνει ποτέ Μητρόπολη!
Σε κάθε περίπτωση, τα περί ίδρυσης Αρχιεπισκοπής, δεν ευσταθούν.
Ακόμη και πριν από μερικά χρόνια, σε μια εποχή που κάποιοι επικαλούνταν το ζήτημα των περίφημων «Κάτω Χωρών» και το σχετικό άρθρο του Συντάγματος (με το οποίο ο Πατριάρχης μπορεί να εμφανίσει απαιτήσεις επί των Μητροπόλεων σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες, οι οποίες ανήκουν διοιηκητικά στην Εκκλησία της Ελλάδος) τόσο ο ίδιος ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο –να ιδρυθεί δηλαδή, είτε Αρχιεπισκοπή Νοτίου Αιγαίου, είτε Αρχιεπισκοπή Δωδεκανήσου.
Να σημειωθεί ακόμη πως σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» τέτοια σενάρια δεν βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους, ούτε και τους ιεράρχες.

Το δημοσίευμα
Το σχετικό δημοσίευμα σε εκκλησιαστικό ιστότοπο στο διαδίκτυο αναφέρει τα εξής:
«Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από τα τεκταινόμενα στα Δωδεκάνησα. Σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος δύσκολα χαρακτηρίζονται ως “άριστες”, σενάρια διακινούνται επί αρκετών σοβαρών ζητημάτων και αποφάσεων που εφόσον επαληθευφθούν αναμένεται να επιφέρουν αρκετές αλλαγές.
Μετά την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Σύμης Χρυσοστόμου αναμένεται αρχές Φεβρουαρίου η απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως προς τη νέα εκλογή Μητροπολίτη Σύμης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σύμη θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρόδου ως προς τους Επισκόπους και θα τοποθετηθούν και στη Μητρόπολη Σύμης βοηθοί Επίσκοποι.
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η Σύμη αυτή τη στιγμή διαθέτει 4 Ιερείς για σχεδόν 4.000 κατοίκους, έναν η Τήλος, έναν το Καστελλόριζο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE αυτό που φέρεται να δρομολογείται είναι μία ημιαυτόνομος Δωδεκάνησος, όπως για παράδειγμα η Αρχιεπισκοπή Κρήτης.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει οι Μητροπολίτες – Επίσκοποι να φτάσουν τον αριθμό 9 έτσι ώστε να μπορεί να υφίσταται Σύνοδος.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν:
• 1 στην Μητρόπολη Καρπάθου-Σεβασμιώτατος Αμβρόσιος
• 1 στην Κώου και Νισύρου-Σεβασμιώτατος Ναθαναήλ
• 2 στην Λέρου και Καλύμνου-Σεβασμιώτατος Παΐσιος και Επίσκοπος Στρατονικείας Στέφανος
• 2 στη Μητρόπολη Ρόδου-Σεβασμιώτατος Κύριλλος και Επίσκοπος Ολύμπου Κύριλλος
• 1 στη Μητρόπολη Σύμης-ο νέος Μητροπολίτης που θα ορίσει το Πατριαρχείο
• 1 ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου-Πατριαρχικού Εξάρχου
Να σημειωθεί ότι από παλιά στη Σύμη υπήρχε βοηθός επισκόπου.
Παλαιότερα η Σύμη υπαγόταν στη Μητρόπολη Ρόδου.
Έτσι υπολείπονται δύο αυτή τη στιγμή για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός που δύναται να καταστήσει ημιαυτόνομο την Δωδεκάνησο με κέντρο και Αρχιεπισκοπή την Πάτμο της οποίας ο Ηγούμενος ασκεί χρέη εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη στα Δωδεκάνησα.
Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο στο εγγύς μέλλον, θα πρόκειται για μια καθοριστική κίνηση του Πατριαρχείου και θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου