Ειδήσεις

Μίνι απολογισμός της «Αναπτυξιακής»

Με κέρδη έκλεισε για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο οικονομικός απολογισμός της ΑΝΔΩ παρά το γενικότερο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας και των τεράστιων καθυστερήσεων στις χρηματοροές από τα συνεργαζόμενα Υπουργεία και τους λοιπούς φορείς – «πελάτες» της εταιρείας.

Στοιχεία για την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα χθες κατά την ομιλία που πραγματοποίησε στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας, ο πρόεδρος της ΑΝΔΩ κ. Γιώργος Πόκκιας.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, οι αντιπεριφερειάρχες κκ. Φώτης Χατζηδιάκος, Λίτσα Φτακλάκη και Αντώνης Χατζηιωάννου, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Κυριακούλης, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος, το μέλος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Χρήστος Ευστρατίου, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ κ. Μαριτάνα Ανθοπούλου, στελέχη της ΠΕΔ και της ΑΝΔΩ.
Στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Πόκκιας αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της ΑΝΔΩ, που το έτος 2013 έκλεισε 20 χρόνια ζωής.
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν πως παρά το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα για τις αναπτυξιακές εταιρείες, η ΑΝΔΩ θα πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει.

«Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η ΑΝΔΩ προσκλήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην συνάντηση με στελέχη της TASK FORCE για το μέλλον της Αγροτικής Ανάπτυξης ως μοναδική εκπρόσωπος των αναπτυξιακών εταιρειών της νησιωτικής Ελλάδας. Βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, η εταιρεία λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν επιδοτείται από κανένα φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό και καταφέρνει να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες χωρίς δυσμενή αποτελέσματα, που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ύπαρξή της», τόνισε ο κ. Γ. Πόκκιας και πρόσθεσε πως στον τομέα της διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων που είναι και η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας, οι προοπτικές είναι ευοίωνες.

«Ήδη με την έκδοση των νέων Κανονισμών της ΕΕ για τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, προβλέπεται η επέκταση των πετυχημένων παραδειγμάτων της προσέγγισης LEADER (ολοκληρωμένες στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης) σε όλα τα ταμεία και με μεγάλους προϋπολογισμούς σε σχέση με τα ισχύοντα. Σε ό,τι αφορά την δεύτερη κατηγορία δραστηριοτήτων της εταιρείας, που είχαν τη στήριξη των ΟΤΑ, τώρα ακόμα αρχίζει και διαφαίνεται το ενδιαφέρον από τους ΟΤΑ (κυρίως τους μικρούς) για τεχνική υποστήριξη. Σε αυτό συνέβαλε και η προγραμματική σύμβαση που συνήφθη με την ΠΝΑ για την στήριξη των μικρών ΟΤΑ. Ας είναι αυτή μια αρχή ώστε οι μικροί νησιωτικοί ΟΤΑ του νομού μας να μην είναι οι «φτωχοί συγγενείς» στο έντονα ανταγωνιστικό ΕΣΠΑ και ΕΣΠΑ 2 αλλά ισότιμοι υποψήφιοι δικαιούχοι έργων, με μια δυνατή ΑΝΔΩ που θα τους υποστηρίζει για την επόμενη δεκαετία. Πάνω από 100 επενδύσεις μικρές και μεγάλες, κυρίως στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υλοποιούνται σε όλα τα νησιά μας. Έργα με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 20 εκ. €, τονώνουν – λόγω ΑΝΔΩ – την τοπική οικονομία των Νησιών μας και δίνουν πραγματική ανάπτυξη στα Δωδεκάνησα», τόνισε ο κ. Γιώργος Πόκκιας και πρόσθεσε πως στο δυναμικό της εταιρείας προστέθηκαν τρία άτομα.
«Ένα από αυτά τα άτομα στελεχώνει το νεοϊδρυθέν παράρτημα της Εταιρείας στην Κάλυμνο», τόνισε ο κ. Πόκκιας που αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα προγράμματα που υλοποιεί η ΑΝΔΩ.
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της ΑΝΔΩ κ. Παναγιώτης Κυριακούλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που είχαν γίνει από την κυβέρνηση για την κατάργηση των αναπτυξιακών εταιρειών.

«Θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για οριζόντια μέτρα που μπορεί να εφαρμοσθούν αιφνιδιαστικά», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Κυριακούλης.
«Δεν ήταν δικό μου παιδί αλλά αναγκαιότητα το 1993. Η ομοφωνία των φορέων στην περίπτωση της ΑΝΔΩ δείχνει πως κάποιες δομές πρέπει να τις διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού. Πολλές επενδύσεις έχουν γίνει χάρη στην ΑΝΔΩ. Οι οριζόντιες λογικές έχουν κάποιο στόχο. Η πολυμετοχική σύνθεση είναι η δύναμη της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Υπερασπιζόμαστε τις καλές αναπτυξιακές εταιρείες. Το θέμα έχει απασχολήσει την ΕΝΠΕ με αφορμή αυτά που συμβαίνουν στην υπόλοιπη χώρα. Το έργο που γίνεται θα πρέπει να φθάνει στην κοινωνία δηλαδή να γίνεται γνωστό», τόνισε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

«Ένιωσα εδώ ως πρόεδρος της ΑΝΔΩ, το πνεύμα της συνεργασίας. Πρέπει όλοι να βιώσουν τώρα το πνεύμα της αποτελεσματικότητας. Είναι μεγάλο επίτευγμα η επέκταση της εταιρείας», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Εκτιμώ πως η παρακαταθήκη μας είναι η ΑΝΔΩ», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηιωάννου. «Η συζήτηση για τις αναπτυξιακές εταιρίες είναι μεγάλη. Υπάρχουν και προβληματικές αλλά αυτό δεν ισχύει στην περιοχή μας. Αυτές οι εταιρείες έχουν υποστεί τους πιο σκληρούς ελέγχους και έχουν περάσει με άριστα», δήλωσε ο κ. Γ. Χατζημάρκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου