Τοπικές Ειδήσεις

4 οι νεκροί στη Ρόδο και εννέα οι διακομιδές λόγω Covid-19

Εχασε τα ξημερώματα της Τρίτης τη μάχη με τον κορωνοϊό ο ηλικιωμένος ασθενής, που διεκομίσθη από το Νοσοκομείο της Ρόδου σε ειδική κάψουλα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ ετοιμαζόταν για αεροδιακομιδή και η σύζυγός του που βρίσκεται διασωληνωμένη με κορωνοϊό στην μονάδα covid του Νοσοκομείου Ρόδου.
Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, κατέληξαν τέσσερα άτομα που είχαν προσβληθεί από τον covd-19 στη Ρόδο. Το νησί δεν βρέθηκε ποτέ στις «κόκκινες περιοχές», τα κρούσματα ήταν πάντα ελεγχόμενα, ενώ παρατηρείται περαιτέρω μείωση στους ρυθμούς μετάδοσης των κρουσμάτων.
«Πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα και συμπληρώνοντας σχεδόν ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση. Δεν νοσηλεύτηκαν βαριά περιστατικά στο νοσοκομείο μας και διαχειριστήκαμε την κατάσταση με επιτυχία. Μέχρι στιγμής, είχαμε εννέα διακομιδές κρουσμάτων και οι θάνατοι ανέρχονται σε τέσσερις. Το βράδυ της Δευτέρας απεβίωσε και ο ασθενής που μεταφέρθηκε στην Κρήτη. Αυτή τη στιγμή μόνο ένας ασθενής με Covid νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μας καθώς επίσης τρία ύποπτα κρούσματα.
Όλοι μας σεβαστήκαμε σε γενικές γραμμές το lockdown πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι ρυθμοί μετάδοσης και τα κρούσματα στην περιοχή μας. Έχουμε πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να ανταποκριθούμε σε κάθε κατάσταση, το προσωπικό μας είναι κατάλληλα προετοιμασμένο ενώ διαθέτουμε όλα τα αναγκαία μέσα», δήλωσε χθες ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Γρηγόρης Ρουμάνης, προβαίνοντας σε απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας.
Οι εμβολιασμοί
Στις 7 Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν στη Ρόδο οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 από το Υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου σύμφωνα με τον κ. Ρουμάνη, ο οποίος ανέφερε αναλυτικότερα: «Όλοι μας θα πρέπει να δεχθούμε, να σεβαστούμε τη διαδικασία των εμβολιασμών. Είναι ο μόνος τρόπος άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό. Το Νοσοκομείο ξεκινά τους εμβολιασμούς από το υγειονομικό προσωπικό, πιθανότατα στις 7 Ιανουαρίου. Σταδιακά, θα επεκταθεί στο γενικό πληθυσμό, μέσω και των κέντρων υγείας που έχουν οργανώσει τα εμβολιαστικά τους κέντρα (ένα στον Έμπωνα, ένα στον Αρχάγγελο, δύο με τρία στην πόλη της Ρόδου και δύο στην Ιαλυσό).
Εστάλησαν οι λίστες των επιθυμούντων στην υγειονομική μας περιφέρεια και αναμένουμε ενημέρωση για τη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων και της αποθήκευσής τους στο Νοσοκομείο. Ήδη ολοκληρώνονται σεμινάρια για τους εμβολιασμούς στα οποία συμμετέχει το προσωπικό μας και πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στο νοσοκομείο μας με τους διευθυντές των κέντρων υγείας, πώς θα επεκταθούν οι εμβολιασμοί στα μικρότερα νησιά που ανήκουν στον τομέα ευθύνης μας.
Συνεχώς ενημερωνόμαστε για τις νέες εξελίξεις, είμαστε σε ετοιμότητα, προς το παρόν όμως δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε… Πολλές ασθένειες του παρελθόντος έχουν σταδιακά εξαλειφθεί ακριβώς επειδή κυκλοφόρησαν εμβόλια».
Εξοπλισμός
Το Νοσοκομείο Ρόδου έχει ενισχυθεί σε τεχνολογικό εξοπλισμό, γεγονός που συμβάλει στην ενίσχυση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Σημαντική είναι η στήριξη του Νοσοκομείου από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, όπως ανέφερε ο κ. Ρουμάνης. Προχθές υπεγράφησαν δύο προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ ΠΝΑΙ και του νοσοκομείου Ρόδου. Η μία αφορά την «Ενεργειακή Αναβάθμιση Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου ύψους 4,45 εκατ. Ευρώ, έργο που η Διοίκηση του Γ. Ν. Ρόδου έχει αιτηθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στηρίζει ως Τεχνική Υπηρεσία που είναι προϋπόθεση για την ένταξη του. Η δεύτερη σύμβαση αφορά το έργο «Αγορά εξοπλισμού για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου», ύψους 327.000 Eυρώ, ποσό με το οποίο η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου χρηματοδοτεί το Γ. Ν. Ρόδου από τους ίδιους Πόρους της.
«Ανανεώσαμε δύο ακτινολογικά μηχανήματα, ένα μαγνητικό τομογράφο και ένα ακτινογράφο. Μέχρι τα μέσα Γενάρη θα αρχίσουν να λειτουργούν τα μηχανήματα που είναι σημαντικά για τη διάγνωση. Ταυτόχρονα, οι υποδομές του νοσοκομείου δεν έμειναν πίσω. Είναι σε εξέλιξη η ανακατασκευή του ξενώνα, ένα μεγάλο έργο με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την οποία υπογράψαμε προγραμματικές συμβάσεις σχετικά με την Ενεργειακή Αναβάθμιση των Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, την αγορά εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός αφορά συσκευές για τη λειτουργία των μαγειρείων, εξοπλισμό λεβητοστασίου, σωληνώσεις κλιματισμού, πόρτες κεντρικών ανελκυστήρων, στεγνωτήριο ρούχων, ηλεκτρικούς συσσωρευτές, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και άλλα είδη…Θα έχουμε και τον εξοπλισμό για την νέα μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, πράγμα πολύ σημαντικό για τους ασθενείς μας.
Το ενδιαφέρον της ΠΝΑΙ είναι ουσιαστικό και συνεχές. Με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα και προγραμματισμό φροντίζουμε να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας. Αυτό απεδείχθη άλλωστε με την αντιμετώπιση της πανδημίας, την αγορά των κοντέινερ της διάθεσης PCR αντιδραστηρίων αντισωμάτων κλπ…
Χάρη στη συμπαράσταση και στην καλή συνεργασία και τον προγραμματισμό μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε ο κ. Ρουμάνης, επισημαίνοντας ότι rapid tests για τη διάγνωση κορωνοϊού θα μπορούν πλέον να γίνονται και στο νοσοκομείο Ρόδου.
Προσωπικό
Ο κ. Ρουμάνης δήλωσε ότι το νοσοκομείο Ρόδου έχει ενισχυθεί σημαντικά σε προσωπικό και με την προσπάθεια που καταβάλλει κάθε εργαζόμενος, επιτυγχάνεται η βέλτιστη δυνατή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής:
«Πάντα χρειαζόμαστε προσωπικό… Παρόλα αυτά στο προηγούμενο διάστημα ενισχυθήκαμε σε πολλούς τομείς με προσωπικό. Τέσσερις γιατροί που θα συνταξιοδοτούντο παρέμειναν τελικά για το επόμενο εξάμηνο. Ήδη προσελήφθησαν ως μόνιμοι, περίπου 12 από τους επικουρικούς γιατρούς. Έχουμε επίσης οκτώ νέους επικουρικούς γιατρούς και έγιναν επιπλέον προσλήψεις, κυρίως στην παθολογική κλινική. Είμαστε σε καλό επίπεδο όσον αφορά στους γιατρούς και είμαστε από τα λίγα νοσοκομεία στην Ελλάδα που πήραμε αναισθησιολόγο που είχαμε μεγάλη ανάγκη. Από πλευράς νοσηλευτικού προσωπικού έχουμε προσλήψεις μέσω της 2Κ, έχουμε τους επικουρικούς covid και τους εκπαιδευόμενους στη ΜΕΘ. Ενισχυθήκαμε μεν, θα θέλαμε όμως και άλλες προσλήψεις που εκτιμούμε ότι θα γίνουν από την νέα χρονιά.
Είχαμε επίσης ενίσχυση σε παραϊατρικό προσωπικό. Ναι μεν δεν είναι καλυμμένες 100% οι θέσεις του οργανογράμματος, αλλά βρισκόμαστε σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε απαιτήσεις. Εξάλλου να σκεφτούμε ότι διανύουμε μία δύσκολη περίοδο κατά την οποία η περιοχή μας δεν αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα. Επομένως δίνεται έμφαση σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη έξαρση του κορωνοϊού».
Δώρα από τα
προσχολικά κέντρα
Δώρα για το προσωπικό και τους νοσηλευόμενους προσέφεραν τα προσχολικά κέντρα του δήμου Ρόδου. Χθες ο αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης με εργαζόμενες στα προσωπικά κέντρα επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο για να παραδώσουν στον κ. Ρουμάνη τα δώρα. Ο κ. Καρίκης συνεχάρη τον διοικητή για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης, τονίζοντας ότι συνέβαλε στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας.
«Θέλω να συγχαρώ το διοικητή του νοσοκομείου μας για την επιτυχή διαχείριση όλη αυτή την περίοδο της κρίσης που διανύουμε όπως επίσης τους γιατρούς και νοσηλευτές και όλο το προσωπικό που κάνει μία τιτάνια προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα. Έχει εμπνεύσει το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας και ευχαριστούμε θερμά για όλες τις προσπάθειες.
Απόφαση του δημάρχου μας Α. Καμπουράκη είναι να βρισκόμαστε κοντά στο νοσοκομείο μας και το κάνουμε πράξη καθημερινά. Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ρόδου και το προσωπικό θέλησε να περάσει ένα μήνυμα μέσα από δώρα, κάρτες και στολίδια για όλους τους νοσηλευόμενους και εργαζόμενους. Ευχόμαστε χαρούμενες γιορτές και την νέα χρονιά το νοσοκομείο να δεχθεί ακόμη μικρότερη πίεση από την κρίση του κορωνοϊού, ενώ η επικεφαλής της διεύθυνσης προσχολικών κέντρων, κα Τσαμπίκα Δοντά πρόσθεσε: «Είναι μία συμβολική κίνηση σε όλο το προσωπικό που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Είναι ένα μήνυμα αγάπης για τους νοσηλευόμενους».
Ευχαριστώντας τον κ. Καρίκη και τις εργαζόμενες στα προσχολικά κέντρα, ο κ. Ρουμάνης δήλωσε τα εξής: «Όλοι μαζί προσπαθούμε για το καλύτερο για την υγεία και ασφάλεια των συμπολιτών μας. Χαιρόμαστε που μας σκέφτεστε που μας συμπαραστέκεστε.
Η προσπάθεια μας είναι καθημερινή, η αγωνία μας συνεχόμενη και το ενδιαφέρον μας αμείωτο. Όλο το προσωπικό, 365 μέρες το χρόνο δείχνει τον καλύτερό του εαυτό, ώστε όλοι να αισθάνονται ασφαλείς. Αυτές τις μέρες που το σύστημα πιέζεται, είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι είμαστε όλοι μαζί σε μία κοινή προσπάθεια σε ένα κοινό αγώνα. Ευχαριστούμε τη δημοτική αρχή, όντως έχουμε αισθανθεί την αγάπη και συνεργασία της και ευχόμαστε η νέα χρονιά να είναι μία καινούρια, δημιουργική και καλή χρονιά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου