ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλάζει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και «ευθυγραμμίζεται» με του ΚΙΝΑΛ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΣΟΚ

Αλλαγές στο κατα­στα­τικό του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες «ευθυ­γραμ­μί­ζε­ται» με το ΚΙΝΑΛ πραγ­μα­το­ποιού­νται στο συνέ­δριο του κόμ­μα­τος που πραγ­μα­το­ποιεί­ται σήμερα το από­γευμα.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται χαρα­κτη­ρι­στικά, «η πολι­τική λει­τουρ­γία του ΠΑΣΟΚ συγ­χρο­νί­ζε­ται στο Κίνημα Αλλαγής», αφού «όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δρα­στη­ριο­ποιού­νται πλέον στις Ενιαίες Οργα­νώ­σεις του Κινή­μα­τος Αλλαγής».

Αυτό ισχύει και για τα θεσμικά όργανα, όπως ο πρό­ε­δρος, το Εθνικό Συμ­βού­λιο, τα Κεντρικά Όργανα κλπ.

Τα προ­βλε­πό­μενα κεντρικά όργανα από τα άρθρα του Κατα­στα­τι­κού: (38) Πολι­τικό Συμ­βού­λιο, (39) Γραμ­μα­τέας Εθνικού Συμ­βου­λίου, (51) Επι­τροπή Οικο­νο­μι­κού Ελέγχου, (53) ΕΚΑΠ, συγκρο­τού­νται θεσμικά από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στα αντί­στοιχα όργανα του Κινή­μα­τος Αλλαγής.

Ειδι­κό­τερα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το νέο κατα­στα­τικό ανα­φέ­ρει: «Πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο εκλεγ­μέ­νος Πρό­ε­δρος του Κινή­μα­τος Αλλαγής, για όλη τη διάρ­κεια της θητείας του εφόσον είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ. Στην περί­πτωση που ο Πρό­ε­δρος του Κινή­μα­τος Αλλαγής δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ τότε εφαρ­μό­ζο­νται οι δια­τά­ξεις του άρθρου 41 του Κατα­στα­τι­κού για τη δια­δι­κα­σία εκλογής Προ­έ­δρου».

Τις κατα­στα­τι­κές αλλαγές θα προ­τεί­νουν ο γραμ­μα­τέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέ­ρο­γλου και ο γενικός διευ­θυ­ντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλα­γιάν­νης.

Οι τρο­πο­ποι­ή­σεις που προ­τεί­νο­νται στο κατα­στα­τικό είναι οι εξής:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ

Άρθρο 56 – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Προ­οί­μιο

Στο πλαίσιο της από­φα­σης του 10ου συνε­δρίου, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε το 2015, για τη δημιουρ­γία νέου φορέα της Δημο­κρα­τι­κής Παρά­τα­ξης, το ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε όλες τις απαι­τού­με­νες πολι­τι­κές πρω­το­βου­λίες που οδή­γη­σαν στην ίδρυση του Κινή­μα­τος Αλλαγής.

Πρώτο βήμα η δημιουρ­γία του εκλο­γι­κού σχή­μα­τος της Δημο­κρα­τι­κής Συμπα­ρά­τα­ξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ- Κίνηση Πολιτών ) που συμ­με­τείχε στις εκλογές του Σεπτεμ­βρίου του 2015 και εκπρο­σώ­πησε την παρά­ταξη και κοι­νο­βου­λευ­τικά μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Το Νοέμ­βριο του 2017, πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε εκλογή Προ­έ­δρου του νέου φορέα, με ανοιχτή δια­δι­κα­σία στην οποία έλαβαν μέρος 218.000 πολίτες.

Το Μάρτιο του 2018, πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε το ιδρυ­τικό συνέ­δριο του Κινή­μα­τος Αλλαγής, με τη συμ­με­τοχή αντι­προ­σώ­πων από όλη την Ελλάδα και το εξω­τε­ρικό, όλα τα κόμματα και τις κινή­σεις που συμ­με­τεί­χαν στη δημιουρ­γία του, στο οποίο εγκρί­θηκε το κατα­στα­τικό του, που περιε­λάμ­βανε και μετα­βα­τι­κές δια­τά­ξεις μέχρι την μετε­ξέ­λιξη του από πολυ­κομ­μα­τικό σε ενιαίο φορέα.

Το Μάρτιο του 2019, πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε το έκτακτο συνέ­δριο του Κινή­μα­τος Αλλαγής, στο οποίο συμ­με­τεί­χαν εκλεγ­μέ­νοι σύνε­δροι από όλες τις οργα­νώ­σεις, εσω­τε­ρι­κού και εξω­τε­ρι­κού.

Στο συνέ­δριο αυτό απο­φα­σί­στηκε ομόφωνα η πολι­τική, οργα­νω­τική και λει­τουρ­γική ομο­γε­νο­ποί­ηση όλων των κομ­μά­των και σχη­μά­των που συμ­με­τέ­χουν στο Κίνημα Αλλαγής.

Όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ είχαν δικαί­ωμα συμ­με­το­χής τόσο στη δια­δι­κα­σία εκλογής Προ­έ­δρου του Κινή­μα­τος Αλλαγής τον Νοέμ­βριο του 2017, όσο και στις δια­δι­κα­σίες εκλογής οργάνων των Τοπικών Οργα­νώ­σεων και ανά­δει­ξης συνέ­δρων για το συνέ­δριο, το Μάρτιο του 2019 και αυτό πλέον κατο­χυ­ρώ­νε­ται κατα­στα­τικά.

Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019, το ΠΑΣΟΚ συμ­με­τείχε στο Κίνημα Αλλαγής, μαζί με άλλα κόμματα και κινή­σεις, Κίνημα Δημο­κρα­τών Σοσια­λι­στών, Ανα­νε­ω­τική Αρι­στερά, Προ­ο­δευ­τικό Κέντρο, ΕΔΕΜ και Κινή­σεις Πολιτών.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ με βάση τις απο­φά­σεις των συνε­δρίων του και όλων των θεσμι­κών συλ­λο­γι­κών οργάνων που ακο­λού­θη­σαν έχει ως βασικές επι­διώ­ξεις:

α)Την διάδοση των αρχών και των αξιών του Δημο­κρα­τι­κού Σοσια­λι­σμού, της ειρήνης, της δημο­κρα­τίας, της ελευ­θε­ρίας, της κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης, της ισό­τη­τας, της αλλη­λεγ­γύης και του σεβα­σμού στο περι­βάλ­λον καθώς και την επε­ξερ­γα­σία σημα­ντι­κών θεμάτων, σύγ­χρο­νων προ­βλη­μά­των και κρί­σι­μων εθνικών και Ευρω­παϊ­κών πολι­τι­κών.

β) Την απο­κα­τά­σταση της ιστο­ρι­κής πολι­τι­κής αλή­θειας για την προ­σφορά της Δημο­κρα­τι­κής Παρά­τα­ξης στην Ελλάδα και την κοι­νω­νία και ιδιαί­τερα της μεγάλης προ­σφο­ράς και του έργου του ΠΑΣΟΚ στην μετα­πο­λί­τευση από το ξεκί­νημα του την 3ηΣεπτεμβρίου 1974 έως σήμερα.

γ) Την ανά­δειξη του Κινή­μα­τος Αλλαγής σε κυρί­αρχη προ­ο­δευ­τική δύναμη στην Ελλάδα.

Μετα­βα­τι­κές δια­τά­ξεις

Μετά τη δημιουρ­γία του Κινή­μα­τος Αλλαγής, που υπήρξε απο­τέ­λε­σμα της πρω­το­βου­λίας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις απο­φά­σεις του 10ου συνε­δρίου, τίθε­νται σε ισχύ, οι παρα­κάτω μετα­βα­τι­κές δια­τά­ξεις που εφαρ­μό­ζο­νται για τα θέματα που ρυθ­μί­ζουν έναντι άλλων προ­βλέ­ψεων του παρό­ντος κατα­στα­τι­κού:

α) Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, μπορούν να εγγρα­φούν ως μέλη του Κινή­μα­τος Αλλαγής και να συμ­με­τέ­χουν ενεργά στις ενιαίες οργα­νώ­σεις του, χωρίς να εμπί­πτουν στην επι­φύ­λαξη της παρα­γρά­φου 1 του άρθρου 18 του παρό­ντος κατα­στα­τι­κού για μη συμ­με­τοχή τους σε άλλο ελλη­νικό κόμμα. Ταυ­τό­χρονα δικαί­ωμα να εγγρά­φο­νται μέλη του ΠΑΣΟΚ έχουν και όλα τα μέλη του Κινή­μα­τος Αλλαγής που το επι­θυ­μούν.

β) Η πολι­τική λει­τουρ­γία του ΠΑΣΟΚ συγ­χρο­νί­ζε­ται στο Κίνημα Αλλαγής. Όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δρα­στη­ριο­ποιού­νται πλέον στις Ενιαίες Οργα­νώ­σεις του Κινή­μα­τος Αλλαγής, δικαιού­νται και επι­διώ­κουν να εκλέ­γο­νται στα όργανα του νέου φορέα και να μετέ­χουν στους Τομείς Πολι­τι­κής και Δράσης σύμφωνα με το κατα­στα­τικό του Κινή­μα­τος Αλλαγής, χωρίς να ισχύουν οι περιο­ρι­σμοί του παρό­ντος κατα­στα­τι­κού.

γ) Πρό­ε­δρος / Εθνικό Συμ­βού­λιο / Κεντρικά Όργανα

Από το παρόν συνέ­δριο και μετά στο πλαίσιο της συμ­με­το­χής του στο Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ θα δια­θέ­τει ως κεντρικά του όργανα τον/την Πρόεδρο, το Εθνικό Συμ­βού­λιο, καθώς και τα προ­βλε­πό­μενα όργανα από τα άρθρα 38,39,51,53 του κατα­στα­τι­κού που θα ασκούν όλες τις αρμο­διό­τη­τες που προ­βλέ­πο­νται στο κατα­στα­τικό του εκτός όσων ορί­ζο­νται δια­φο­ρε­τικά από τις δια­τά­ξεις του άρθρου αυτού. Τα προ­βλε­πό­μενα κεντρικά όργανα από τα άρθρα του Κατα­στα­τι­κού: (38) Πολι­τικό Συμ­βού­λιο, (39) Γραμ­μα­τέας Εθνικού Συμ­βου­λίου, (51) Επι­τροπή Οικο­νο­μι­κού Ελέγχου, (53) ΕΚΑΠ, συγκρο­τού­νται θεσμικά από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στα αντί­στοιχα όργανα του Κινή­μα­τος Αλλαγής.

(i). Πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο εκλεγ­μέ­νος Πρό­ε­δρος του Κινή­μα­τος Αλλαγής, για όλη τη διάρ­κεια της θητείας του εφόσον είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ. Στην περί­πτωση που ο Πρό­ε­δρος του Κινή­μα­τος Αλλαγής δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ τότε εφαρ­μό­ζο­νται οι δια­τά­ξεις του άρθρου 41 του Κατα­στα­τι­κού για τη δια­δι­κα­σία εκλογής Προ­έ­δρου.

(ii) Το Εθνικό Συμ­βού­λιο / Κεντρικά Όργανα

Το Εθνικό Συμ­βού­λιο συγκρο­τεί­ται θεσμικά με τη συμ­με­τοχή των παρα­κάτω:

1) Τον/την Πρόεδρο, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που έχουν εκλεγεί στην Κεντρική Πολι­τική Επι­τροπή του Κινή­μα­τος Αλλαγής, τους δια­τε­λέ­σα­ντες Προ­έ­δρους και Γραμ­μα­τείς ΚΠΕ τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του Κινή­μα­τος Αλλαγής που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, τους Βου­λευ­τές, ευρω­βου­λευ­τές και τους Γραμ­μα­τείς των Τομέων που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ .

2) Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που είναι εκλεγ­μένα στα Προ­ε­δρεία των τρι­το­βάθ­μιων συν­δι­κα­λι­στι­κών και συνε­ται­ρι­στι­κών οργα­νώ­σεων, επι­στη­μο­νι­κών φορέων, επι­με­λη­τη­ρίων, ΕΣΑΜΕΑ, καθώς και των παρα­τά­ξεων μας στην ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ.

3) Τα μέλη της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τείας της Νεο­λαίας ΠΑΣΟΚ και τα μέλη του εκτε­λε­στι­κού Κεντρι­κού Οργάνου της υπό σύσταση Νεο­λαίας του Κινή­μα­τος Αλλαγής που είναι μέλη ΠΑΣΟΚ και σε κάθε περί­πτωση έως το 5% του συνόλου.

4) Στελέχη με δια­χρο­νική προ­σφορά και προ­σω­πι­κό­τη­τες που προ­τεί­νο­νται από τον/την Πρόεδρο και σε αριθμό που δεν ξεπερνά το 5% του συνόλου.

Στις συνε­δριά­σεις του Εθνικού Συμ­βου­λίου μπορεί να καλού­νται με δικαί­ωμα λόγου, τόσο οι Γραμ­μα­τείς των Ν.Ε. του Κινή­μα­τος Αλλαγής και της νεο­λαίας όσο και τα μέλη των τομέων που δεν μετέ­χουν με άλλη ιδιό­τητα με την προ­ϋ­πό­θεση να είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Το Εθνικό Συμ­βού­λιο συγκα­λεί­ται με απόφαση του/της Προ­έ­δρου και του Πολι­τι­κού Συμ­βου­λίου, συνε­δριά­ζει του­λά­χι­στον δύο φορές τον χρόνο και ανα­λαμ­βά­νει πρω­το­βου­λίες στο πλαίσιο των επι­διώ­ξεων του ΠΑΣΟΚ όπως περι­γρά­φο­νται στο τελευ­ταίο εδάφιο του προ­οι­μίου και για το σκοπό αυτό μπορεί να συγκρο­τεί και ομάδες εργα­σίας ή ειδικές επι­τρο­πές.

ε) Συνέ­δριο –Τακτικό -Έκτακτο

Στο πλαίσιο της πολι­τι­κής συμ­με­το­χής του στο Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ διε­ξά­γει τα τακτικά συνέ­δριά κάθε τέσσερα (4) χρόνια. Με απόφαση του Εθνικού Συμ­βου­λίου καθο­ρί­ζει τον ακριβή χρόνο διε­ξα­γω­γής, τον τρόπο σύν­θε­σης και όλες τις δια­δι­κα­σίες που αφορούν στον προ­συ­νε­δριακό διάλογο. Το έκτακτο Συνέ­δριο έχει την ίδια σύνθεση με το τακτικό και προ­κη­ρύσ­σε­ται με απόφαση του/της Προ­έ­δρου ή του Εθνικού Συμ­βου­λίου το οποίο εγκρί­νει τις ειση­γή­σεις και καθο­ρί­ζει όλες τις δια­δι­κα­σίες.»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.