Ειδήσεις

Κωνσταντίνος Φίλης: Γιατί οι τζιχαντιστές εξαπολύουν απειλές λίγο πριν από τα Χριστούγεννα

Την άποψη ότι οι τζιχαντιστές θέλουν να τρομοκρατήσουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες γιατί ο φόβος, η ανασφάλεια και η αγωνία παράγουν άκρα, εξέφρασε, ο διεθνολόγος διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης, αναφερόμενος στις απειλές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους κατά του Βατικανού και του Πάπα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9», ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «πρόκειται για μια επανάληψη απειλών οι οποίες έρχονται και παρέρχονται και κυρίως αναδεικνύονται από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με στόχο το Βατικανό, τους Καθολικούς, τον Χριστιανισμό εν γένει διότι ένα από τα στοιχεία πάνω στα οποία επιχειρούν να επενδύσουν οι τζιχαντιστές είναι αυτό του θρησκευτικού πολέμου».

Υπογράμμισε, εξάλλου ότι η δραματική εδαφική υποχώρηση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους το αναγκάζει να προβαίνει σε κινήσεις οι οποίες αποσκοπούν στο να διατηρήσουν υψηλό το φρόνημα των όποιων υποστηρικτών του, τόσο των μαχητών, όσο και των ατόμων που εμπνέει ακόμη η τζιχαντιστική τρομοκρατία ανά τον κόσμο.

Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να δούμε κάποια τρομοκρατική ενέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος τόνισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι λόγω της φύσης των τρομοκρατιών επιθέσεων δεν μπορεί να αισθάνεται απολύτως ασφαλής σε κανένα μέρος του κόσμου και αυτή είναι και η μεγάλη επιτυχία των τζιχαντιστών

Υπογράμμισε ότι οι τζιχαντιστές έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν επιχειρησιακά τόσο στο Ιράκ, όσο και στη Συρία, ωστόσο 1.800 από τους 6.000 που έφυγαν από την Ευρώπη για να πολεμήσουν στο πλευρό του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν στις εστίες τους, πιο φανατισμένοι και καλύτερα εκπαιδευμένοι και μπορούν να δημιουργήσουν ή να επανασυστήσουν πυρήνες

Με αυτό τον τρόπο «δημιουργείται μια συνθήκη οιωνεί απειλητική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια». «Υπάρχει ένας ικανός αριθμός ατόμων αυτή τη στιγμή ανά την Ευρώπη, ο οποίος μπορεί να είναι 4 με 5000 χιλιάδες που βρίσκεται μεν στα ραντάρ των αρχών, αλλά δεν μπορεί να ξέρει κανείς με ποιον τρόπο θα ενεργοποιήσουν μια επόμενη επίθεση», εξήγησε ο κ. Φίλης.

Οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν έχουν γίνει απαραιτήτως από άτομα που βρισκόντουσαν ψηλά στη λίστα των αστυνομικών αρχών, αλλά από άτομα τα οποία είχαν μια ροπή προς την εγκληματικότητα. Η στρατολόγηση δεν γίνεται, μόνο πλέον, μέσω διαδικτύου, γίνεται σε χώρους όπου ειδικά σε γκετοποιημένες κοινωνίες, ( Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία ) εκεί είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των αρχών.

«Άρα λοιπόν αν κάποιος ο οποίος βρίσκεται πολύ μακριά από τα ραντάρ των αστυνομικών αρχών αποφασίσει για τους δικούς του λόγους να διεξάγει μια τέτοια επίθεση, καταλαβαίνεται από αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα για τις αρχές ασφαλείας», κατέληξε ο κ. Φίλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου