ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανευρωπαϊκό κέντρο καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών η χώρα μας

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ναρκωτικά

Στα πέριξ της Αττικής μετα­φέ­ρε­ται ο «χασι­σο­βο­λώ­νας» του Λαζα­ράτι! Οι οργα­νω­τές της καλ­λιέρ­γειας εκα­το­ντά­δων τόνων χασίς στο αλβα­νικό χωριό – «απόρ­θητο» ως πρό­σφατα – που «κατε­λή­φθη» από την τοπική αστυ­νο­μία δημιουρ­γούν πλέον «βάσεις» στην Ελλάδα με τερά­στιες οργα­νω­μέ­νες καλ­λιέρ­γειες κάν­να­βης προ­κει­μέ­νου να ανα­πλη­ρώ­σουν το κενό στην παρα­γωγή και δια­κί­νηση ναρ­κω­τι­κών. Δημιουρ­γούν νέο δίκτυο στενών συνερ­γα­τών τους, που έρχο­νται από τη γει­το­νική χώρα, μετα­τρέ­πο­νται σε τοπο­τη­ρη­τές της αλβα­νι­κής μαφίας, εντο­πί­ζουν και αγο­ρά­ζουν «καλ­λιερ­γή­σι­μες εκτά­σεις» και χώρους υδρο­πο­νι­κής καλ­λιέρ­γειας κάν­να­βης. Με αυτόν τον τρόπο θα μετα­τρα­πεί αργά αλλά σταθερά η χώρα μας σε πανευ­ρω­παϊκό κέντρο παρα­γω­γής και δια­κί­νη­σης ναρ­κω­τι­κών.

«Βιο­μη­χα­νική μονάδα»

Αυτή την εικόνα έχουν δια­μορ­φώ­σει οι επι­τε­λείς της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ που ασχο­λού­νται με τα ζητή­ματα δια­κί­νη­σης ναρ­κω­τι­κών μετά και τον εντο­πι­σμό δύο μεγάλων φυτειών υδρο­πο­νι­κής καλ­λιέρ­γειας κάν­να­βης με συνο­λικά 3.000 δεν­δρύλ­λια στην περιοχή Μαρ­τί­νου Φθιώ­τι­δας αλλά και κοντά στο Ναύπλιο. Στους χώρους αυτούς, που θύμιζαν «βιο­μη­χα­νική μονάδα» παρα­γω­γής ναρ­κω­τι­κών, βρέ­θη­καν εκτός των άλλων συσκευή ηλε­κτρο­συ­γκόλ­λη­σης, πλήθος φωτι­στι­κών με αντί­στοι­χους λαμ­πτή­ρες κατάλ­λη­λων για υδρο­πο­νική καλ­λιέρ­γεια, μετα­σχη­μα­τι­στές εναύ­σεως, ηλε­κτρο­γεν­νή­τρια, πλήθος ξύλινων πλαι­σίων με ηλε­κτρο­λο­γι­κές συν­δέ­σεις, συστη­μά­των αερι­σμού – εξα­ε­ρι­σμού και ηλε­κτρο­νι­κών πινάκων DGS, καθώς και μια κύρια ψυκτική μονάδα.

Για την υπόθεση αυτή συνε­λή­φθη­σαν ή ανα­ζη­τού­νται περισ­σό­τερα από 10 άτομα, Ελληνες, Αλβανοί και Κροάτες.

Τα στελέχη των διω­κτι­κών αρχών δια­θέ­τουν τα τελευ­ταία 24ωρα πλη­ρο­φο­ρίες ότι οι εν λόγω υδρο­πο­νι­κές καλ­λιέρ­γειες δεν ήταν τυχαία δημιουρ­γή­ματα μεμο­νω­μέ­νων δια­κι­νη­τών ναρ­κω­τι­κών αλλά σχε­τί­ζο­νταν με «βαρό­νους του Λαζα­ράτι» που μετα­φέ­ρουν μεθο­δικά τη δρα­στη­ριό­τητά τους στη χώρα μας. Εχουν δημιουρ­γή­σει έτσι μέσα σε λίγους μήνες μετά το μπλόκο της αλβα­νι­κής αστυ­νο­μίας στη συγκε­κρι­μένη πόλη νέους χώρους παρα­γω­γής χασίς κυρίως στη χώρα μας. Μάλιστα γι’ αυτόν τον λόγο οι ερευ­νη­τές της υπό­θε­σης ανα­ζη­τούν και άλλες «μονάδες» καλ­λιέρ­γειας χασίς από το ίδιο πλέγμα συνερ­γα­τών της αλβα­νι­κής μαφίας. Σημειώ­νε­ται ότι οι υδρο­πο­νι­κές καλ­λιέρ­γειες παρά­γουν ναρ­κω­τικά με υψηλά κέρδη της τάξεως των 7.000 ευρώ το κιλό, ενώ το χασίς της… υπαί­θρου κοστο­λο­γεί­ται στις 3.000-4.000 ευρώ το κιλό.

Οι «θείοι» και οι καλ­λιέρ­γειες

Δια­πι­στώ­νε­ται επίσης ότι οι διω­κτι­κές αρχές έχουν ανα­κα­λύ­ψει τους τελευ­ταί­ους μήνες περισ­σό­τε­ρες από 30 μεγάλες ή μικρές φυτείες χασίς – με συνεχώς αυξη­τι­κές τάσεις… Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι, ενώ το 2014 είχαν εντο­πι­στεί στην Αττική μόλις 1.600 δεν­δρύλ­λια κάν­να­βης, η Διεύ­θυνση Δίωξης Ναρ­κω­τι­κών της Ασφά­λειας Αττικής έχει εντο­πί­σει ως τώρα περίπου… 15.000 δεν­δρύλ­λια κάν­να­βης.

Αξίζει να ανα­φερ­θεί, για να προσ­διο­ρι­σθούν οι κίν­δυ­νοι από την «αποικία» του Λαζα­ράτι στη χώρα μας, ότι στο συγκε­κρι­μένο αλβα­νικό χωριό, το οποίο έγινε γνωστό ως «η Κολομ­βία της Ευρώπης», καλ­λιερ­γού­νταν, σύμφωνα με στοι­χεία της ιτα­λι­κής αστυ­νο­μίας, 900 τόνοι ινδικής κάν­να­βης ετησίως αξίας 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του αλβα­νι­κού ΑΕΠ.

Η παρα­γωγή και η διανομή χασίς κατευ­θύ­νο­νταν από τέσ­σε­ρις «βαρό­νους», τους επο­νο­μα­ζό­με­νους «ντάιο», δηλαδή «θείους». Τα ναρ­κω­τικά προ­ω­θού­νταν κατά κύριο λόγο στη χώρα μας αλλά και μέσω Κοσ­συ­φο­πε­δίου σε πολλές ευρω­παϊ­κές χώρες. Τελικώς τον Ιούνιο του 2014 τεθω­ρα­κι­σμένα οχήματα με 800 αλβα­νούς αστυ­νο­μι­κούς εισήλ­θαν τα ξημε­ρώ­ματα στο χωριό Λαζα­ράτι και στα­μά­τη­σαν την παρα­γωγή των ναρ­κω­τι­κών.

Τπ ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.