Ειδήσεις

Ασφυκτικές καταστάσεις επικρατούν στην τοπική οικονομία

Ασφυκτικές καταστάσεις, επικρατούν στην τοπική οικονομία, παρά τα ικανοποιητικά νούμερα σε αφίξεις τουριστών και την πορεία της τουριστικής σεζόν. Η υπερ-φορολόγηση έχει ‘γονατίσει’ νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η κατάσταση τείνει να ‘εξαφανίσει’ την μεσαία τάξη.
Αυτό δηλώνει στην «δημοκρατική» το μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Τμήμα Δωδεκανήσου και μέλος του δ.σ. στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, κ. Μιχάλης Μιχαήλ, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του για την πορεία των δημόσιων εσόδων καθώς όσο περνάει ο καιρός, δεν παρουσιάζουν άνοδο:
«Βιώνουμε μια περίοδο έντονης υπερ-φορολόγησης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στην καθημερινότητά μας, καθώς μετά δυσκολίας ανταποκρίνονται όλοι στις υποχρεώσεις τους, τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται μήνα με το μήνα (και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δίδονται στην δημοσιότητα) οπότε όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ασφυκτικές καταστάσεις. Όλη αυτή η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, οδηγεί στον αφανισμό του ρόλου και της έννοιας της μεσαίας τάξης. Όλοι γνωρίζουμε ότι η λεγόμενη μεσαία τάξη, είναι ο μοναδικός μηχανισμός διάχυσης πλούτου και ευκαιριών για μια κοινωνία. Και δυστυχώς, αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο μεταίχμιο να την εξαφανίσουν. Συνεπώς, οδηγούμεθα σε κοινωνίες δύο ταχυτήτων».
Επιπροσθέτως, ο κ. Μιχαήλ, εξηγεί ότι η λεγόμενη ‘μεσαία τάξη’ είχε αναπτύξει τα τελευταία 35-40 χρόνια μια ιδιότυπη σχέση με το κράτος (τον λεγόμενο δημόσιο τομέα) που αφορά μια βασική παράμετρο η οποία πρέπει να ‘διορθωθεί’: «Η μεσαία τάξη, παρέμεινε αγκιστρωμένη στο κράτος εδώ και 35-40 χρόνια χωρίς να έχει εξωστρεφή και καινοτόμα συμπεριφορά. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να ανακάμψει η οικονομία και κατ’ επέκταση η κοινωνία. Εάν προσθέσουμε και την υπερ-φορολόγηση, παρατηρούμε ότι αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την προοπτική της ανάπτυξης στην χώρα» όπως αναφέρει.
Από την άλλη, η υπερ-φορολόγηση δεν καλύπτει απόλυτα τους δημοσιονομικούς στόχους, αφού ‘στραγγίζονται’ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις: «Αυτό οδηγεί συνεχώς σε αδιέξοδα. Χρειάζεται να ανοίξει η φορολογική βάση διότι στην ουσία, το 85% των εσόδων που συλλέγονται προέρχεται από το 15% των φορολογουμένων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Διότι όσο περισσότερο αυξάνονται τα φορολογικά βάρη, τόσο περισσότερο διευρύνεται η προσπάθεια για φοροδιαφυγή. Κι αυτό είναι αναπόφευκτο, καθώς ο καθένας από εμάς, θα θέσει σε λειτουργία το ένστικτο της…. αυτοσυντήρησης. Θα προτιμήσει να οδηγηθεί στην φοροδιαφυγή, για να μπορέσει να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του, ή η επιχείρησή του».
Την ίδια ώρα, τα Δωδεκάνησα και κυρίως η Ρόδος βρίσκονται με ‘κομμένη την ανάσα’ εφόσον η εφαρμογή της κατάργησης των μειωμέντων συντελεστών ΦΠΑ σε συνδυασμό με την υπερ-φορολόγηση και την αύξηση στον Τουρισμό (συν το τέλος διανυκτέρευσης) οδηγούν τα πάντα σε…. ασφυξία.
«Όλα αυτά συγκεντρωικά, λειτουργούν αρνητικά ως προς την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για αισιοδοξία. Πρέπει να σταματήσει η συνεχής επιβολή φόρων» λέει ο κ. Μιχαήλ.
Σε ερώτηση σχετικά με το ΑΕΠ στην περιοχή μας, ο πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στα τοπικά δεδομένα της οικονομίας, λέγοντας πως ‘η δημογραφική κινητικότητα των εργαζομένων από άλλες περιφέρειες προς την δική μας, δημιουργεί πλασματικά στοιχεία του ΑΕΠ με συνέπεια να καλούμεθα εμείς ως Περιφέρεια στο Νότιο Αιγαίο να πληρώσουμε το… μάρμαρο’.

Σχολιάζοντας επίσης την προοπτική των μεγάλων επενδύσεων ο κ. Μιχαήλ τόνισε τα εξής: «Εάν δεν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που να βοηθούν την προσέλκυση επενδύσεων όπως ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, εκσυγχρονισμό της φορολογικής και της δημόσιας διοίκησης –ταχεία έκδοση αδειών π.χ.- ταχεία απονομή δικαιοσύνης και μια σειρά από πολύ σοβαρές παραμέτρους, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου