ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ράπισμα στην Τουρκία από την Κάγια Κάλας σε ερώτηση του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη στο ΕΚ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Ο ευρω­βου­λευ­τής Μανώλης Κ. Κεφα­λο­γιάν­νης ζήτησε την κατα­δίκη των προ­κλη­τι­κών δηλώ­σεων του Τούρκου υπουρ­γού Άμυνας σχετικά με τα κυριαρ­χικά δικαιώ­ματα στο Αιγαίο και την Ανα­το­λική Μεσό­γειο.
  • Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή δήλωσε ότι στέ­κε­ται σταθερά στο πλευρό των κρατών μελών της απέ­να­ντι σε οποια­δή­ποτε απειλή και προάγει την περι­φε­ρειακή στα­θε­ρό­τητα και το διεθνές δίκαιο.
  • Η Ελλάδα έχει το δικαί­ωμα να επε­κτεί­νει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνω­μέ­νων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασ­σας, παρά τις απειλές της Τουρ­κίας.
  • Η ΕΕ ανα­μέ­νει από την Τουρκία να τηρεί τις διε­θνείς συμ­φω­νίες και να απο­φεύ­γει ενέρ­γειες που βλά­πτουν τις σχέσεις καλής γει­το­νίας και την κυριαρ­χία των κρατών μελών.

Ο ευρω­βου­λευ­τής της ΝΔ κ. Μανώλης Κ. Κεφα­λο­γιάν­νης με επί­καιρη ερώτηση προς την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή με αφορμή τις προ­κλη­τι­κές δηλώ­σεις του Τούρκου υπουρ­γού Άμυνας που δήλωσε ότι «Τα δικαιώ­ματα και τα συμ­φέ­ρο­ντά της Τουρ­κίας στο Αιγαίο και στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο βασί­ζο­νται σε ιστο­ρικά, νομικά και νόμιμα θεμέλια. Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν θα παρα­μεί­νουμε ποτέ αδιά­φο­ροι απέ­να­ντι σε οποια­δή­ποτε από­πειρα που στο­χεύει τα κυριαρ­χικά δικαιώ­ματα, την ασφά­λεια, τα νόμιμα δικαιώ­ματα και συμ­φέ­ρο­ντα στις θάλασ­σές μας» ζήτησε ευθέως την κατα­δίκη δηλώ­σεων που στρέ­φο­νται κατά της κυριαρ­χίας και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των κρατών-μελών.

Στην απά­ντησή της η Ύπατη εκπρό­σω­πος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής τονίζει:

«Η ΕΕ στέ­κε­ται συλ­λο­γικά, σταθερά και αδιαμ­φι­σβή­τητα στο πλευρό όλων των κρατών μελών απέ­να­ντι σε οποια­δή­ποτε απειλή και παρα­μέ­νει προ­ση­λω­μένη στην υπε­ρά­σπιση των συμ­φε­ρό­ντων της και των συμ­φε­ρό­ντων των κρατών μελών της, καθώς και στην προ­ά­σπιση της περι­φε­ρεια­κής στα­θε­ρό­τη­τας και τον σεβασμό του διε­θνούς δικαίου.

Όπως τονί­ζε­ται στην Έκθεση Προόδου για την εντα­ξιακή πορεία της Τουρ­κίας που υπερ­ψη­φί­στηκε πρό­σφατα από την Ολο­μέ­λεια του Ευρω­παι­κού Κοι­νο­βου­λίου η Ελλάδα έχει το ανα­φαί­ρετο και μονο­με­ρές δικαί­ωμα να επε­κτεί­νει τα χωρικά  της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμ­βα­σης των Ηνω­μέ­νων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασ­σας (UNCLOS) κάτι που εξα­κο­λου­θεί να επη­ρε­ά­ζει τη σχέση των δύο κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση της Μεγάλης Τουρ­κι­κής Εθνο­συ­νέ­λευ­σης του 1995, σύμφωνα με την οποία οποια­δή­ποτε ενέρ­γεια της Ελλάδας για την επέ­κταση των χωρικών της υδάτων θα θεω­ρού­νταν αιτία πολέμου (casus belli), δια­τη­ρεί­ται σε ισχύ.

Η ΕΕ ανα­μέ­νει από την Τουρκία να επι­δεί­ξει ατα­λά­ντευτη προ­σή­λωση στις σχέσεις καλής γει­το­νίας, τις διε­θνείς συμ­φω­νίες και την ειρη­νική επίλυση των δια­φο­ρών, και να απο­φεύ­γει απειλές και ενέρ­γειες που βλά­πτουν τις σχέσεις καλής γει­το­νίας.

Η προ­σή­λωση στον Χάρτη των Ηνω­μέ­νων Εθνών και η αποχή από μονο­με­ρείς ενέρ­γειες που παρα­βιά­ζουν το διεθνές δίκαιο και την κυριαρ­χία και τα κυριαρ­χικά δικαιώ­ματα των κρατών μελών παρα­μέ­νουν ουσια­στι­κής σημα­σίας και είναι απα­ραί­τη­τες για τη δια­σφά­λιση ενός στα­θε­ρού και ασφα­λούς περι­βάλ­λο­ντος στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο και για την ανά­πτυξη μιας αμοι­βαία επω­φε­λούς σχέσης συνερ­γα­σίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρ­κίας.»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.