Τοπικές Ειδήσεις

Τεράστιες οι ελλείψεις εργαζομένων στους κλάδους φιλοξενίας και εστίασης

Μεγάλες παραμένουν οι ελλείψεις εργαζόμενων στους κλάδους φιλοξενίας και εστίασης στη Ρόδο και σε όλη την Ελλάδα. Το φαινόμενο προκαλεί πονοκέφαλο, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς λόγω της ανοδικής πορείας των αφίξεων και των υψηλών ποσοστών πληρότητας των ξενοδοχείων.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Παναγιώτης Εγγλέζος καθημερινά καταφθάνουν αιτήματα από ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης που αναζητούν προσωπικό. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν όλα τα κενά, όταν ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζόμενων έχει μεταπηδήσει σε άλλους κλάδους, και όταν οικονομικοί μετανάστες που ζούσαν στη Ρόδο και απασχολούνταν στον κλάδο του τουρισμού, έχουν επιστρέψει στις χώρες τους. Στη Ρόδο εργάζονταν λ.χ. περίπου 3000 εργαζόμενοι από τη Βόρειο Ελλάδα. Φέτος, είναι ζήτημα αν έχουν έρθει 1000 από αυτούς.
«Παραμένουν πολλά τα κενά των εργαζόμενων στον ξενοδοχειακό κλάδο. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ελλείψεων, σίγουρα είναι όμως πάρα πολλές και θα είναι πολύ περισσότερες όσο πλησιάζουμε στην υψηλή τουριστική σεζόν. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν τα κενά στον προσδοκώμενο βαθμό, αφού μετά την πανδημία του κορωνοϊού χάσαμε ένα σημαντικό αριθμό εργαζόμενων από τη Βόρεια Ελλάδα που πλέον έχουν στραφεί στον πρωτογενή τομέα που τους εξασφαλίζει 12μηνο εισόδημα, ανεξάρτητα από το αν είναι μικρότερο ή όχι.
Επίσης, έχουν επιστρέψει στις χώρες τους αρκετοί οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι απασχολούνταν στον τουρισμό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των κλινών στο νησί, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερο εργατικό δυναμικό. Δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα στο Εργατικό Κέντρο από εργοδότες που αναζητούν προσωπικό. Συνεπώς όποιος είναι άνεργος δεν έχει παρά να απευθυνθεί στο Εργατικό Κέντρο και θα του βρούμε αμέσως δουλειά», είπε ο κ. Εγγλέζος.
Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν οδηγήσει μοιραία στην αναπροσαρμογή λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης. Σε κάποια ξενοδοχεία λειτουργούν λ.χ. λιγότεροι μπουφέδες απ’ ό,τι συνήθως, ή λιγότεροι χώροι εστίασης κλπ. Αντίστοιχα, εστιατόρια και ταβέρνες περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας τους κοκ.
Και μπορεί αρκετοί εργαζόμενοι να εκτελούν υπερωριακή εργασία, οι αντοχές τους όμως έχουν ήδη εξαντληθεί. «Οι ελλείψεις προσωπικού θα φανούν πιο έντονα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στην αρχή της σεζόν υπήρχαν εργαζόμενοι που δέχονταν να εργαστούν 12 και 13 ώρες την ημέρα. Πλέον όμως οι αντοχές λιγοστεύουν και θα είναι δύσκολο να συνεχίσουν οι άνθρωποι αυτοί να τηρούν τέτοια εξαντλητικά ωράρια. Θα είναι πολύ δύσκολο εν μέσω της υψηλής σεζόν, όταν οι απαιτήσεις είναι αυξημένες να προσφέρουν υπερωριακή εργασία», τόνισε ο κ. Εγγλέζος ενώ πρόσθεσε ότι η λύση της απασχόλησης μεταναστών δεν είναι η ιδανικότερη, αφού θα πρέπει να εκπαιδευτούν ενώ θα πρέπει πάντα να δίνεται έμφαση και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προκειμένου να αποφευχθούν (μακροπρόθεσμες) συνέπειες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μετανάστες από την Ουκρανία που αφίχθησαν στη Ρόδο προκειμένου να εργαστούν σε ξενοδοχεία παραιτήθηκαν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έπειτα από κάποιο διάστημα, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στην πίεση της δουλειάς.

ΝΤΙΝΑ ΣΒΥΝΟΥ
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Ντίνα Σβύνου, δήλωσε ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης, ώστε ο κλάδος του τουρισμού να αποτελεί συνειδητή επιλογή για τα νέα παιδιά και να μην υπάρχει μακροπρόθεσμα πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένων εργαζόμενων. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κλάδο της φιλοξενίας είναι η έλλειψη εργαζόμενων. Οι ανάγκες σε εξειδικευμένο και ποιοτικό προσωπικό είναι μεγάλες και τα κενά είναι φέτος μεγαλύτερα από ποτέ. Γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με ολιστικό τρόπο, δίνοντας αρχικά έμφαση στην παιδεία και στην εκπαίδευση. Είναι πασιφανές ότι από τη στιγμή που η οικονομία μας στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα προκειμένου να ενταχθεί κανείς στην τουριστική βιομηχανία. Από την πρώτη έως και την τελευταία βαθμίδα εκπαίδευσης θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά και στους μαθητές τα αναγκαία εφόδια ώστε να επιλέγουν συνειδητά τον κλάδο του τουρισμού», ανέφερε η κα Σβύνου, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει οι εργοδότες να αναρτήσουν τις αγγελίες τους στην ειδική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε να «γεφυρωθεί» το χάσμα μεταξύ των ανέργων και των επιχειρήσεων που χρειάζονται προσωπικό.
«Δεν νοείται όταν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση και όταν απασχολούμε ακόμη και ανειδίκευτους εργαζόμενους τους οποίους εκπαιδεύουμε εμείς, να υπάρχουν ακόμη άνεργοι που μπορούν να απασχοληθούν στον κλάδο του τουρισμού.
Καλούμε τους επιχειρηματίες να δηλώσουν τα κενά που έχουν ώστε να απορροφηθούν οι άνεργοι και έπειτα να προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις. Αναρτήθηκαν μόλις 2.500 αγγελίες στην ειδική πλατφόρμα που δημιούργησε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης-ΔΥΠΑ πανελλαδικά, ενώ μόνο η Ρόδος έχει λ.χ. χάρη περισσότερα κενά», σημείωσε η κα Σβύνου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου