Τοπικές Ειδήσεις

Ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας με τη συμμετοχή του διοικητή της 2ης YΠE

Ευρεία σύσκεψη με κύριο θέμα τις δομές Υγείας στη Νότια Ρόδο, την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γενναδίου αλλά και τη μετεγκατάσταση στο νέο Κέντρο Υγείας Ρόδου, με στόχο να λειτουργήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα, πραγματοποιήθηκε χτες στο Δημαρχείο Ρόδου.
Το παρών έδωσαν εκτός από τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστος Ροϊλός, ο διοικητής του Γ.Ν. Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Στράτος Καρίκης, Τηλέμαχος Καμπούρης και Νίκος Καραμαρίτης, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Χαρούλα Γιασιράνη και Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο δημοτικός σύμβουλος και διευθυντής του ΕΚΑΒ Αιγαίου κ. Σάββας Καραταπάνης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Μιχάλης Σκορέλος και η γ.γ. του Δήμου Ρόδου κα Σοφία Νικολαΐδου.

-Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη σύσκεψη τέθηκε κατ’ αρχήν το ζήτημα της Νότιας Ρόδου, που παραμένει σε εκκρεμότητα και εξετάστηκε ο τρόπος που θα μετατραπεί το υφιστάμενο Ιατρείο του Γενναδίου σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με την ανάλογη στελέχωση. Επιπλέον, εκφράστηκε η βούληση της δημοτικής αρχής να προμηθευθεί με δύο ασθενοφόρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών (και κατ’ επέκταση των επισκεπτών μας).
Επίσης, τέθηκε το ζήτημα των ελλείψεων γιατρών στο Γ.Ν. Ρόδου (διαφόρων ειδικοτήτων), η ανάγκη ενίσχυσης των εμβολιασμών σε όλα τα νησιά και κυρίως τα μικρότερα επειδή προχωρά η τουριστική σεζόν, καθώς και τα τεστ που θα μπορούν να κάνουν οι τουρίστες κατά την επιστροφή τους (κατά την αποχώρησή τους δηλαδή, από τα νησιά).
Ο δήμαρχος έθεσε και το ζήτημα του Κ.Υ. Αρχαγγέλου που έχει πολλές ακόμη ανάγκες για επισκευές, ενώ αναδείχθηκε ιδιαίτερα το πρόβλημα της Νότιας Ρόδου που είναι και το πιο αναγκαίο για να βρεθεί λύση.
«Μία από τις προτάσεις μου προς τον δήμαρχο, τον διοικητή και το υπουργείο Υγείας, είναι να στελεχώσουμε το Ιατρείο Γενναδίου με επικουρικούς γιατρούς, δίνοντας οικονομικά βοηθήματα από τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με μονοετή ή τριετή σύμβαση ορισμένου χρόνου. Είναι μία δοκιμασμένη ‘φόρμουλα’ που την έχει ήδη εφαρμόσει η ΠΝΑι με επιτυχία», ανέφερε μεταξύ άλλων στην «δ» ο κ. Νίκος Καραμαρίτης. Όπως τόνισε μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να βοηθήσει για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει σωστά το Ιατρείο Γενναδίου αφού υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΪΛΟΥ ΣΤΟ Κ.Υ. ΡΟΔΟΥ
Μετά το πέρας της σύσκεψης και ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ. Ροϊλού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, μετέβη μαζί με τον διοικητή του Γ.Ν. Ρόδου κ. Γρηγόρη Ρουμάνη στο κτήριο στο οποίο θα μεταστεγαστεί το νέο Κέντρο Υγείας Ρόδου όπου τους περίμενε ο πρόεδρος του ΙΣΡ κ. Ηλίας Τσέρκης. Να σημειωθεί ότι το νέο Κ.Υ. θα στελεχωθεί με το προσωπικό που εργάζεται ήδη στο υφιστάμενο Κ.Υ. Ρόδου.
Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο κ. Ροϊλός απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, ενώ εξέφρασε την (μερική) ικανοποίησή του, για το γεγονός πως η Ρόδος έχει φτάσει το 55% των πλήρως εμβολιασμένων του γενικού πληθυσμού –γεγονός που δεν μας επιτρέπει, όμως, να εφησυχάζουμε όπως τόνισε- ενώ αναφερόμενος στο νέο Κ.Υ. υπογράμμισε τα εξής:
«Εδώ θα μεταστεγαστεί το νέο Κέντρο Υγείας Ρόδου –ένα κτήριο που είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Υγείας. Η αλήθεια είναι πως ένα από τα πρώτα πράγματα που κλήθηκα να αντιμετωπίσω όταν ανέλαβα την θέση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου ήταν το ζήτημα αυτό –ενώ ήταν σε εξέλιξη και ένας σχετικός διαγωνισμός για να βρούμε ένα ιδιωτικό κτήριο. Ο πρόεδρος του ΙΣΡ μας έδωσε την ιδέα για το κτήριο όπου στεγαζόταν το ΚΕΕΛΠΝΟ και ήταν κλειστό για πολλά χρόνια. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια εδώ και ενάμιση χρόνο για να βρούμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και φτάσαμε στο σημείο να είναι επιτέλους έτοιμο και να προχωρούμε τις διαδικασίες για την μεταστέγασή του. Είναι ένας χώρος που έχει όλες τις προδιαγραφές και κυρίως, αποτελεί έναν χώρο που ήταν ανεκμετάλλευτος εδώ και καιρό».

Ο κ. Ροϊλός ευχαρίστησε τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη, τις τοπικές και υγειονομικές αρχές για την συνδρομή τους ενώ τόνισε πως με αφορμή την επίσκεψή του, εξέτασε την εξέλιξη της διαδικασίας των εμβολιασμών.
«Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ και το mega-Εμβολιαστικό Κέντρο που αποδείχθηκε, τελικά, ότι ήταν η ενδεδειγμένη λύση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Η Ρόδος βρίσκεται πάνω από το 55% του ενεργού πληθυσμού των πλήρως εμβολιασμένων (και γύρω στο 70% με την μία δόση). Αυτά τα ποσοστά είναι αρκετά ικανοποιητικά αλλά δεν σημαίνει ότι οι Ροδίτες πρέπει να εφησυχάζουν. Το νησί πρέπει να θωρακιστεί υγειονομικά και οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν ενόψει, και του κυρίως τουριστικού ρεύματος που αναμένεται να υποδεχτεί η Ρόδος στους επόμενους μήνες.
»Επιπροσθέτως, θέλουμε να εξετάσουμε τις δομές υγείας στη Νότια Ρόδο. Είναι ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο τουριστικά μέρος του νησιού και θα πρέπει, εκ παραλλήλου να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε τις εκεί δομές υγείας. Το θέμα συζητήθηκε στην σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο και αναζητούμε μια φόρμουλα συνεργασίας ώστε να προμηθευτούμε με κάποιο τρόπο, δύο ασθενοφόρα που θα αξιοποιηθούν από την 2η ΥΠΕ για τις ανάγκες των δομών στη Ν.Ρόδο –καθώς και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε ώστε να προσελκύσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που απαιτούνται για να στελεχωθούν οι δομές.
Η Νότια Ρόδος είναι μια προτεραιότητα και τώρα με την πανδημία, είναι η ώρα να την προτάξουμε για να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις».
Το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης υπολογίζεται πως είναι δύο εβδομάδες για τον εξοπλισμό κ.λπ. ενώ όσον αφορά στην στελέχωση δεν θα υπάρξει πρόβλημα αφού το υπάρχον προσωπικό θα μετακινηθεί και θα καταγραφούν τα όποια κενά χρειαστεί να καλυφθούν. Όλες οι πληροφορίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.
«Το θετικό στοιχείο είναι ότι στην Ρόδο έγινε πολύ καλή διαχείριση της πανδημίας όλο αυτό το διάστημα, το Γ.Ν. Ρόδου λειτούργησε άψογα και φυσικά, τόσο οι αρχές όσο και οι ίδιοι οι πολίτες κατάφεραν να κρατήσουν το νησί σε πολύ καλά επίπεδα αποδεικνύοντας πως εδώ, γίνεται πολύ καλή δουλειά».
Όσον αφορά στα κενά με τους αναισθησιολόγους στο Γ.Ν. Ρόδου, ο κ. Ροϊλός είπε ότι αναμένεται η κάλυψη της μίας θέσης ενώ θα γίνει σύντομα νέα προκήρυξη για ειδικότητες που λείπουν.
Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του ΙΣΡ κ. Ηλ.Τσέρκης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ ο κ. Γ. Ρουμάνης τόνισε πως «η συνεργασία όλων των φορέων απέδειξε ότι φέρνει αποτελέσματα. Υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Σημασία έχει όμως η καλή πρόθεση και η σωστή συνεργασία».
Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του κ. Μιχάλη Σοκορέλου, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χτες στη Νότια Ρόδο σε ένα από τα πλέον δημοφιλή ξενοδοχεία της περιοχής, ευρεία συνάντηση με την παρουσία των βουλευτών Δωδεκανήσου και των προέδρων των τοπικών συμβουλίων με τον δήμαρχο κ. Αν. Καμπουράκη και τον κ. Χ.Ροϊλό για το θέμα του Ιατρείου στο Γεννάδι.
Όπως ανέφερε στην «δημοκρατική» ο κ. Σοκορέλος, σήμερα το πρωί ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τις περιοχές Λίνδο, Έμπωνα και Νότια Ρόδο, για να κάνει αυτοψία στις υπάρχουσες δομές υγείας με στόχο να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση. «Υστερα από συνεννόηση του δημάρχου με τον υπουργό κ. Β.Κικίλια ανέλαβα την πρωτοβουλία να γίνει η σύσκεψη με τους τοπικούς προέδρους (παρουσία και των βουλευτών) για να ακούσει ο κ. Ροϊλός τα προβλήματα των δομών Υγείας και να δρομολογηθούν οριστικές λύσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου