Συνεντεύξεις

Στ. Κυμπουρόπουλος: Μία από τις αόρατες συνέπειες της πανδημίας ήταν η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων

Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, είναι Ψυχίατρος & Ευρωβουλευτής, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Το 2013, πρωτοστάτησε στη διοργάνωση της πρώτης ελληνικής αποστολής στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση “Freedom Drive”, που έγινε εφαλτήριο για να δημιουργηθεί ο πρώτος Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος, “I-Living!”, που είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που διοικείται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2019 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση-αίτημα του προέδρου, Κ.Μητσοτάκη. Στις ευρωεκλογές εξελέγη ευρωβουλευτής, ενώ κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ σταυρών προτίμησης σε ευρωεκλογές, ήτοι 577.114 σταυρούς.

Σήμερα, μιλάει στην «δ» για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό και για την αύξηση των ψυχικών νοσημάτων, ως μία από τις αόρατες συνέπειες της πανδημίας.

-Κύριε Κυμπουρόπουλε, να ξεκινήσουμε με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση τη διαχειρίστηκε με σωστό τρόπο, κατά την άποψή σας;

Η χώρα μας από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της πανδημίας επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά προχωρώντας στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων με την εφαρμογή του lockdown και με τους περιορισμούς στην κίνηση ατόμων και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, με εξαιρετική επιμέλεια, ενημέρωσε τους πολίτες για την κρισιμότητα των στιγμών και την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων, γεγονός το οποίο οδήγησε στην αναγνώριση της κοινωνίας ότι χρειάζεται η πιστή τήρηση  αυτών. Παράλληλα, εντάθηκαν οι προσπάθειες για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προσωπικό αλλά και σε κρεβάτια ΜΕΘ ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι ακόμα και μετά την κόπωση των πολιτών και τη χαλάρωση τήρησης των μέτρων, η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο, συγκρινόμενη με άλλες ανεπτυγμένες χώρες με παρόμοιο πληθυσμό. Φυσικά, δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα θρίαμβο. Μέχρι στιγμής, 12 χιλιάδες συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό και, δυστυχώς, μέχρι τη λήξη της πανδημίας θα ακολουθήσουν και άλλοι. Είναι μία άνιση μάχη, με έναν αόρατο εχθρό, όπου, οι όποιες προσπάθειες  εστιάζονται στο να μειωθούν οι απώλειες. Η στιγμή του εφησυχασμού δεν έχει φτάσει και οφείλουμε όλοι να τηρούμε ακόμα τα μέτρα. Πλέον όμως έχουμε «εργαλεία» για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Πιο οργανωμένο σύστημα υγείας, πιο ενημερωμένους πολίτες, νέα φάρμακα και τα εμβόλια τα οποία θα μας οδηγήσουν στην αναγκαία ανοσία. Για αυτό και χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε, για να γυρίσουμε στην εποχή που δεν είχαμε κορωνοϊό.

-Για τους εμβολιασμούς, αν και καθυστερήσαμε αρκετά, παρακολουθούμε ότι προχωρούν. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τα νησιά και κυρίως για τα μικρά, λόγω του τουρισμού. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας ως προς την παρατήρησή σας ότι καθυστέρησαν οι εμβολιασμοί. Η χώρα μας έχει ένα άριστο σύστημα ψηφιακής ενημέρωσης των πολιτών για τα διαθέσιμα εμβόλια και τα εμβολιαστικά κέντρα και έχει επιλέξει ορθότατα η εμβολιαστική διαδικασία να πραγματοποιείται με βάση τις ηλικιακές ή ειδικές πληθυσμιακές ομάδες. Όσα εμβόλια έρχονται, τόσα είναι και τα ραντεβού τα οποία κλείνουμε. Όσο είναι η ζήτηση, τόσα είναι και τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν. Δίνεται μια μάχη ώστε κανένα εμβόλιο να μη χαθεί και κανένας συμπολίτης μας που επιθυμεί να εμβολιαστεί, να μπορεί να το κάνει. Φυσικά, η κατανομή του πληθυσμού στη χώρα, αλλά και ειδικοί γεωγραφικοί λόγοι (εκτεταμένες αραιοκατοικημένες ορεινές περιοχές και πλήθος μικρών νησιών) δημιουργεί κάποιες δυσκολίες στις εμβολιαστικές υποδομές. Το γεγονός ότι ήδη έχουμε κατορθώσει να έχουμε εμβολιάσει έστω και με μία δόση άνω του 30% του πληθυσμού παρά τις καθυστερήσεις παραδόσεων εμβολίων από μία από τις κύριες προμηθεύτριες, δείχνει πως η χώρα μας κατορθώνει να επιτύχει υψηλότατους ρυθμούς εμβολιασμού. Η απόφαση του Πρωθυπουργού να δοθεί προτεραιότητα για τη χρήση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson στα νησιά δείχνει και αυτή την ορθή στρατηγική που έχει επιλεγεί. Σύντομα, θα εξασφαλίσουμε την ανοσία του πληθυσμού στο σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας, ώστε και τη δημόσια υγεία να διασφαλίσουμε σε αυτές τις περιοχές όπου οι υγειονομικές υποδομές, εκ των πραγμάτων, είναι περιορισμένες, αλλά και να τα καταστήσουμε θελκτικότερους προορισμούς για ξένους τουρίστες.

-Με αφορμή και το άνοιγμα του τουρισμού, ποια είναι η άποψή σας για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό – μία πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη;

Όπως υποστήριξα και στις πολλές τοποθετήσεις μου στις επιτροπές αλλά και στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η απόφαση θεσμοθέτησης του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού είναι η ορθότερη επιλογή που θα μπορούσαμε σαν ΕΕ να κάνουμε. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσουμε, πρώτον την αποκατάσταση των εντός ένωσης μετακινήσεων, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, δεύτερον θα επιτύχουμε την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, γεγονός που στο μέλλον θα φανεί χρήσιμη και στην προώθηση και άλλων ευρωπαϊκών πολιτικών δημόσιας υγείας, και τρίτον θα κατορθώσουμε να επενακίνησουμε ένα κρίσιμο τομέα της οικονομίας για πολλά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αυτόν του τουρισμού και των υπηρεσιών. Η λογική του πράσινου πιστοποιητικού είναι απλή, εφόσον ένας Ευρωπαίος πολίτης το έχει αποκτήσει είτε μέσω του εμβολιασμού είτε μέσω της φυσικής ανοσίας είτε μέσω διάγνωσης ότι δεν νοσεί με κορωνοϊο σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να κινηθεί ελεύθερα μέσα σε αυτήν χωρίς περιορισμούς και καραντίνα και δε χρειάζεται να εκδώσει κάποιο άλλο πιστοποιητικό για να ταξιδέψει σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Προσωπική μου άποψη επίσης είναι πως θα πρέπει να σκεφτούμε και τελικά να αποδώσουμε και πρόσθετα ακόμα προνόμια στους κατόχους του πιστοποιητικού, ώστε αυτοί να μην εμπίπτουν και σε άλλους υφιστάμενους ακόμα περιορισμούς. Θα πρέπει να μπορείς να κινείσαι ελεύθερα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, χωρίς χρήση μάσκας, χωρίς απαγορεύσεις στο πλήθος των ατόμων που συγκεντρώνονται. Εξάλλου, έχει ήδη δοκιμαστεί αυτή η πρακτική με τη δυνατότητα συμμετοχής επιβεβαιωμένων covid-free ατόμων σε πολυπληθείς πολιτισμικές εκδηλώσεις, σε αθλητικούς αγώνες και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

Πρόσφατα είχατε συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας, κ. Ζωή Ράπτη σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στη Ψυχική Υγεία, καθώς και με τις ορθές πρακτικές που υιοθετούν τα Κράτη Μέλη της ΕΕ σε ζητήματα τηλεψυχιατρικής και ακούσιας νοσηλείας. Μιλήστε μας γι αυτό. Τι προβλέπεται να γίνει;

Μία από τις αόρατες συνέπειες της πανδημίας, όπως φάνηκε ήδη από το πρώτο κύμα της ήταν αυτή της αύξησης των ψυχικών νοσημάτων στο γενικό πληθυσμό και η αναπόφευκτη αύξηση της κατανάλωσης ιατρικών σκευασμάτων για την αντιμετώπισή τους. Αυτό ήταν μία φυσική συνέπεια, λόγω της αγωνίας και του φόβου για την άγνωστη απειλή που ήταν ο κορωνοϊός, λόγω του κοινωνικού περιορισμού μας και της αναστολής των δραστηριοτήτων που είχε επιβληθεί. Η χώρα μας δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Για αυτό και είχα επισημάνει με επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό την αναγκαιότητα τα οποιαδήποτε μέτρα θα ανακοινώνονται και οι εκάστοτε στρατηγικές που θα επιλέγονται, να λαμβάνουν υπόψη τους και αυτήν την παράμετρο της ψυχικής υγείας και της ψυχολογίας του γενικού πληθυσμού. Μη γελιόμαστε, όλοι γνωρίζουμε πως τα φαινόμενα, ιδίως από τους νεότερους, της μη τήρησης των μέτρων με τα υπαίθρια πάρτι που εμφανίστηκαν πρόσφατα, εμπίπτουν και σε αυτό το λόγο. Στην παρούσα φάση, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, το καθένα ξεχωριστά, προσπαθεί να διαπιστώσει το μέγεθος της εμφάνισης ή διόγκωσης των προβλημάτων ψυχικής υγείας που εμφανίστηκαν λόγω του κορωνοϊού, και το καθένα ξεχωριστά θα χαράξει με τις δικές του δυνατότητες, τη δική του διακριτή στρατηγική. Η συνάντησή μου με την υφυπουργό, κα. Ράπτη, ακριβώς αυτό είχε σαν σκοπό, να επιταχύνουμε την καταγραφή αυτών των φαινομένων και αξιοποιώντας τη διεθνή και ευρωπαϊκή πορεία, να χαράξουμε τη δική μας στρατηγική. Δύο τρόποι, που φαίνεται πως μάλλον θα λειτουργήσουν ευεργετικά, είναι ο ένας της τηλεψυχιατρικής, δηλαδή της προσφυγής σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας εξ αποστάσεως, ώστε και η σχέση ιατρού και θεραπευομένου να υφίσταται σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεται κάτι που πραγματικά θα βοηθήσει τον τόπο μας λόγω και της γεωγραφικής μας ιδιαιτερότητας, αλλά και να μην υφίστανται οι περιορισμοί της απόστασης, και ο δεύτερος τρόπος είναι αυτός της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της ακούσιας νοσηλείας. Αυτή η αναθεώρηση χρειάζεται να γίνει αφού καμία πρωτύτερη κυβέρνηση της τελευταίας δεκαετίας δεν έδωσε την πρέπουσα βαρύτητα σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την ψυχική υγεία. Τώρα όμως με σοβαρότητα και σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές νόσους και έχουν ανάγκη θεραπείας αλλά δεν το καταλαβαίνουν, η υφυπουργός θέλει να φτιάξει ένα σύγχρονο πλαίσιο σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή πρακτική. Θεωρώ ότι τώρα στην πανδημία αυτά τα θέματα αναδείχθηκαν πιο έντονα και πολύ σωστά υπάρχει απόφαση για δράση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου