Με αφορμή την επιστολή που έστειλε η ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων Ρόδου, σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού μας για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Νοσοκομείου Ρόδου θα θέλαμε ως πολιτιστικός σύλλογος Λαχανιάς να τονίσουμε δημόσια κάποια πράγματα.

Πρώτον οι υποδομές δημόσιας υγείας της περιοχής μας, της Νότιας Ρόδου, βρίσκονται εδώ και χρόνια σε τραγική κατάσταση. Η Νότια Ρόδος είναι μια δημοτική ενότητα με 10 χωριά, με μέση απόσταση από το νοσοκομείο της Ρόδου τα 80 χιλιόμετρα. Εδώ κατοικούν μόνιμα πάνω από 5000 ψυχές, περισσότερα από 400 παιδιά, και πολλοί ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή του νησιού μας, δεν υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και το περιφερειακό ιατρείο Γενναδίου δεν έχει ούτε έναν μόνιμο γιατρό, ούτε έναν μόνιμο νοσηλευτή – αλλά όλο το βάρος σήμερα το σηκώνουν δύο με τρείς αγροτικοί γιατροί. Στην Νότια Ρόδο τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές από απλά περιστατικά, που για την σύγχρονη ιατρική επιστήμη αποτελούν ρουτίνα. Αν το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν κατάλληλα στελεχωμένο όλες αυτές οι ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Τι θα συμβεί λοιπόν αν η πανδημία χτυπήσει και τον τόπο μας;

Δεύτερον στο νοσοκομείο της Ρόδου, υπάρχουν 360 κενές οργανικές θέσεις γιατρών – νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Λόγω αυτής της σοβαρής υποστελέχωσης, από τις 8 ΜΕΘ λειτουργούν μόνο οι 6. Το αποτέλεσμα (προ πανδημίας του κορονοϊού) πολλά επείγοντα περιστατικά να μη βρίσκουν κενή ΜΕΘ και να γίνονται αεροδιακομιδές – με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την υγεία των ασθενών. Αναρωτιόμαστε λοιπόν πως θα ανταποκριθεί, αν χρειαστεί, το νοσοκομείο μας σε συνθήκες πανδημίας, όταν λόγω έλλειψηςπροσωπικού αδυνατεί να ανταποκριθεί υπό κανονικές συνθήκες;

Τρίτον δηλώνουμε ως πολιτιστικός σύλλογος ότι στηρίζουμε τα αιτήματα τoυ Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρόδου που διεκδικεί να προσληφθεί άμεσα όλο το υγειονομικό προσωπικό που λείπει από το νοσοκομείο μας.

Με βάση τα παραπάνω γεγονότα έχουμε μια πρόταση που την καταθέτουμε δημόσια στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου και σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού. Εκτός από τη συγκέντρωση χρημάτων – να στηρίξουν το πλαίσιο αιτημάτων του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρόδου και της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, για πρόσληψη εδώ και τώρα μόνιμου υγειονομικού προσωπικού στο Νοσοκομείο της Ρόδου, στα Κέντρα Υγείας και Π.Ι. του νησιού. Διότι διαφορετικά είναι ορατός ο κίνδυνος όλο το υλικό που θα συγκεντρωθεί από δωρεές, να μην υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό να το αξιοποιήσει.

Κλείνοντας ενημερώνουμε, ότι αποφασίσαμε ως πολιτιστικός σύλλογος ,τα χρήματα που θα δίναμε στην ομοσπονδία για το Νοσοκομείο Ρόδου, να τα διαθέσουμε στο Π.Ι. Γενναδίου που το κράτος το έχει εγκαταλείψει εντελώς.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΧΑΝΙΑΣ «Ο ΛΕΣΠΕΡΗΣ»

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ