Το ορατόριο «Θεοφάνης ο ‘Ελληνας» του Ρόδιου συνθέτη Σάββα Καρατζιά, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 13 Απριλίου, ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση και υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το έργο τίμησε με την υψηλή παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κοινοτική Αίθουσα Μεγάλου Ρεύματος στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου και το Ωδείο Corelli με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου. Το πρωί της ίδιας ημέρας, λειτούργησε στο ιστορικό Μπαλουκλί, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, Γαλλίας κ.κ. Εμμανουήλ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ.κ. Ειρηναίος, ο επίσκοπος Καρπάθου και Ολύμπου κ. Κύριλλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Ευάγγελος Σέκερης, ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Δημήτρης Καρατζιάς, πολλοί ομογενείς κ.α.

Η βυζαντινή κατανυκτική ατμόσφαιρα ανέδειξε το βυζαντινοπρεπές και βιωματικό έργο με θέμα την περιπετειώδη ζωή μιας εξέχουσας προσωπικότητας του Μεσαίωνα του αγιογράφου Θεοφάνη (1340-1410). Ο Θεοφάνης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολή όπου και φιλοτέχνησε τα πρώτα του έργα. Σε δύσκολους χρόνους ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι στη Ρωσία όπου μετέφερε πολιτιστικές επιρροές και αξίες του Βυζαντίου. Αγιογράφησε στις πιο μεγάλες εκκλησίες, σε πόλεις όπως το Νοβγκοροντ και η Μόσχα. Τεράστιες αγιογραφίες του σώζονται έως σήμερα. Ήταν γνωστός για τη βαθιά του μόρφωση και θεωρείται ιδρυτής της Ρωσικής αγιογραφίας. Υπήρξε δάσκαλος του σημαντικότερου Ρώσου αγιογράφου (Αγίου) Αντρέι Ρουμπλιώφ.
Το συμβολικό ταξίδι του «Θεοφάνη του Έλληνα» συγκίνησε με την ποιότητα του έργου, την ηχητική απόδοση από τον συνθέτη, τις μινιμαλιστικές προσεγγίσεις και την εκτέλεση από πλειάδα εκλεκτών συντελεστών. Μουσική Σύνθεση: Σάββας Καρατζιάς, Μουσική Διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης, Σοπράνο-Αφήγηση: Ειρήνη Καράγιαννη, Ars Nova Ensemble, Πιάνο: Παναγιώτης Γώγος, Μουσική Προετοιμασία: Μαίρη Κωνσταντινίδου, Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, Καλλιτεχνική δημιουργία εικόνας: Μαρία Χριστοφάκη. Κείμενα έργου: Αναστασία Ζέππου, Απόδοση και επιμέλεια κειμένων στο ποίημα «Θεοφάνης» του Αρσένυ Ταρκόφσκυ: Λίνος Ιωαννίδης και Αλεξάνδρα Βιάτκινα, Εικαστικά:www.oramaplus.com, Μάρκετινγκ, επιμέλεια παραγωγής: Άντα Καραγιάννη, Praxis Plus.
Η εκδήλωση «Θεοφάνης ο Έλληνας» στην Κωνσταντινούπολη έλαβε τη συνεργασία και φροντίδα για το καλό αποτέλεσμα από τα μέλη της κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος και τον πρόεδρο κ. Γιώργο Παπαλιάρη. Στήριξαν δε την υλοποίησή του, χορηγοί με εμπιστοσύνη στο μήνυμα πολιτισμού που μεταφέρει: Rodos Palace, Atrium Hotels, Beleon Group, H Hotels, Semiramis City Hotel, Rodogaz, Κοινωφελές Ίδρυμα Υποτροφιών Σταματίου.
Ο «Θεοφάνης ο Έλληνας» θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Ισραήλ, τη Ρωσία, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Ρόδο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας αξίες και συμβολισμούς που στηρίζουν το σήμερα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ