Επανέρχεται το εφιαλτικό σενάριο δημιουργίας -σκόπιμα από την Τουρκία- ενός τσουνάμι προσφύγων και μεταναστών που θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει αυξηθεί σημαντικά, με έλληνες αξιωματούχους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, να εκφράζουν σοβαρότατους φόβους πως οι ροές αυτές θα αυξηθούν, διότι οι συνθήκες οδηγούν σε αυτή την πρόβλεψη.

Ο Ερντογάν ακολουθεί διττή πολιτική στο Προσφυγικό. Με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αφρίν και Ιντλίμπ, εμφανίστηκε να λέει ότι οι σύροι πρόσφυγες στη χώρα του υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις αυτές, διότι θα μπορέσουν μελλοντικά να επιστρέψουν στις εστίες τους. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα τουρκοσυριακά σύνορα παραμένουν κλειστά και η κατάσταση στη Συρία δεν βελτιώνεται με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμη δυσκολότερη η επιστροφή τους.

Σύμφωνα με το Βήμα, πηγές αναφέρουν πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Αν προστεθεί σε αυτό το γεγονός ότι όλη η νοτιοανατολική ζώνη περιφερειακά της Τουρκίας «παράγει» προσφυγικές ροές, ίσως το καλοκαίρι που έρχεται να αναδείξει σημαντικές προκλήσεις στο θέμα.

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, είχε εκφράσει την ανησυχία του«να αξιοποιηθεί το προσφυγικό ως πίεση προς την Ελλάδα από την πλευρά της Τουρκίας».

Ο κ. Βίτσας μίλησε για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας αύξηση στις προσφυγικές ροές. «Όπου υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις υπάρχουν πρόσφυγες, αυτό είναι κάτι παραπάνω από κανόνας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε αυξημένες ροές και πολύ μεγάλη πίεση από την άποψη των ροών στον Έβρο» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στην κοινή συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, σημείωσε πως αυτή «προβλέπει και για τον Έβρο ότι η Τουρκία πρέπει να παίρνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα, γι’ αυτό άλλωστε δίνονται τόσα χρήματα στην Τουρκία».

Πηγή in.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ