Διαφωνία για τον χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών εκδηλώθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Σκουρλέτη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο. Αν και η συζήτηση έγινε σε ήπιους τόνους και φιλικό κλίμα, η απόκλιση των απόψεων κατέστη σαφής.

Μάιο ή Οκτώβριο;

Εδώ και καιρό ο υπουργός Εσωτερικών έχει εκφράσει την άποψη ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής, πρέπει να προσδιοριστούν τον Οκτώβριο του 2019. Μόλις την περασμένη Τετάρτη ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Αποσυσχετίζονται από τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019».

Ωστόσο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το περασμένο Σάββατο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε διαφορετική άποψη για τον χρόνο διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Συγκεκριμένα, ο κ Τσίπρας θέλει να μείνει ανοιχτό το ζήτημα, προκειμένου να είναι εφικτή η διεξαγωγή τριπλών εκλογών (βουλευτικών, ευρωεκλογών, δημοτικών) τον Μάιο του 2019. Από τη μεριά του, ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε στη εκφρασμένη δημόσια άποψή του.

Οι δύο προσεγγίσεις

Οι δύο προσεγγίσεις του κυβερνητικού επιτελείου απορρέουν από διαφορετικές εκτιμήσεις για τη συμπεριφορά των εκλογικών μηχανισμών. Απηχούν όμως και διακριτές αντιλήψεις για τη βέλτιστη εκλογική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την τακτική, η μια αντίληψη «βλέπει» στη διεξαγωγή τριπλών εκλογών τη δυνατότητα αποδιάρθρωσης του εκλογικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, αφού σημαντικό τμήμα του θα αφοσιωθεί στην προσωπική καμπάνια του σταυρού. Η άλλη προσέγγιση, που θέλει τις εκλογές τον Οκτώβριο, έχει ως επιχείρημα ότι είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που εμπλέκονται στις δημοτικές λίστες που καθιστά αδύνατη την όποια ορθολογική πρόβλεψη για την επίπτωση που θα έχει στις βουλευτικές εκλογές η ταυτόχρονη διενέργεια των δημοτικών.

Πέρα όμως από την τακτική, φαίνονται αποκλίσεις και στη στρατηγική. Ο κ. Σκουρλέτης φέρεται να υιοθετεί την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί «προς τα αριστερά», προκειμένου να «επαναπατριστούν» οι ψηφοφόροι του 2015 που έχουν αποστασιοποιηθεί. Για να επιτευχθεί αυτός ο «επαναπατρισμός», προκρίνονται κινήσεις που εκφράζουν την «ψυχή της Αριστεράς», δηλαδή θεσμοθέτηση στοιχείων του παραδοσιακού αριστερού προγράμματος, με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δίνουν σήμα ότι δεν σχετίζονται με εκλογικούς τακτικισμούς. Βασικός υποστηρικτής της «αριστερής στροφής είναι ο Νίκος Φίλης, ενώ την υποστηρίζουν, με πιο προσεκτικές διατυπώσεις, οι 53.

Το Μαξίμου όμως φαίνεται να θεωρεί αυτήν την άποψη «στενή». Προς ώρας θέλει να έχει διαθέσιμα όλα τα χαρτιά, ώστε να έχει τη δυνατότητα να τραβήξει το καλύτερο την κρίσιμη στιγμή.

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ