Ειδήσεις

Johannes Hahn: Πρέπει να κάνουμε στροφή στις επενδύσεις και στον άνθρωπο

Ξεκίνησαν χθες στο ξενοδοχείο “Rodos Palace” οι εργασίες της 34ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής των Νησιών της CPRΜ.

Το δεύτερο μέρος των εργασιών της συνδιάσκεψης παρακολούθησε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Johannes Hahn που παραχώρησε και συνέντευξη τύπου.

Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM) εξελέγη χθες ομοφώνως ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 34ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων.

«Η εκλογή του κ. Μαχαιρίδη επισφραγίζει και δικαιώνει τον αγώνα του, από τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα του οργάνου, του Νομάρχη και του Περιφερειάρχη, με στόχο να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της νησιωτικότητας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Σημειώνεται πως και σήμερα, στο ξενοδοχείο “Rodos Palace”, όπου συνέρχεται η Επιτροπή Νήσων της CRPM, πραγματοποιείται Συνέδριο με θέμα «Πώς μπορούν – ή θα μπορούσαν – οι νέες Ευρωπαϊκές Πολιτικές να βοηθήσουν τα νησιά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες».

Η πρώτη συνεδρίαση ξεκίνησε με χαιρετισμό του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε τις νησιωτικές Περιφέρειες «πνεύμονα της Ευρώπης», και τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουν δυνατή φωνή που θα εισακούεται στις Βρυξέλλες και σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
«Θα ήθελα να στείλω σε όλους ένα μήνυμα αισιοδοξίας καθώς πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να οδηγήσουμε τα νησιά μας και τη χώρα μας σε μια νέα εποχή δημιουργίας και σε ένα καλύτερο αύριο και το μόνο όπλο με το οποίο μπορούμε να το πετύχουμε είναι το αίσθημα ευθύνης και η συλλογική, συντονισμένη και εντατική δουλειά», υπογράμμισε ο κ.Γιάννης Μαχαιρίδης.

«Ο κεντρικός μας αναπτυξιακός στόχος για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, είναι: «Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας της Περιφέρειας για να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους προορισμούς εμπειριών (τουρισμός, πολιτισμός, δημιουργική βιομηχανία) παγκοσμίως, με την άμβλυνση των προβλημάτων της νησιωτικότητας και με την υιοθέτηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας ταυτότητας προορισμού», τόνισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόσθεσε πως το σχέδιο προγράμματος που έχει υποβληθεί περιλαμβάνει πέντε άξονες προτεραιότητας.

Στην έναρξη των εργασιών της 34ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων της CPRM, στο ξενοδοχείο “Rodos Palace”, παρέστη και απεύθυνε χαιρετισμό ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Α. Υψηλάντης.

Ο κ. Υψηλάντης χαρακτήρισε τα νησιά μας ως «Πύλη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» και κάλεσε την CPRM να συμβάλει στην ίδρυση ενός διαρκούς FORUM για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, που θα φέρει τους πολίτες και τους νησιώτες της Ευρώπης κοντύτερα, υποβοηθώντας έτσι την εμβάθυνση της Πολιτικής Ένωσης της Ευρώπης.

Επίσης ο κ. Υψηλάντης, ως μέλος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και σχέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεσμεύτηκε να διαβιβάσει τα συμπεράσματα της Γενικής Συνέλευσης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια στο νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις προσεχείς Ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ επεσήμανε ότι χρειάζονται αλλαγές στην πολιτική της Συνοχής και στον τρόπο χρηματοδότησης των νησιωτικών και προβληματικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νίκος Ζωίδης, που αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζουν οι μεταφορές στις νησιωτικές περιοχές καθώς και στο ζήτημα της μεταφοράς νερού.
Στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για την κατανομή των πόρων για τις νησιωτικές περιοχές αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn.

«Ζητάμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δει με διαφορετικό τρόπο τις νησιωτικές περιφέρειες. Πιστεύω πως με αφορμή την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ ο κ. Hahn θα έχει πολλά να μας αναφέρει. Θέλουμε την παρέμβασή του ώστε η κατανομή του ΕΣΠΑ να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Johannes Hahn συνεχάρη τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη που εξελέγη στη θέση του προέδρου της επιτροπής νήσων και υπογράμμισε πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση καθώς γνωρίζει τις ανάγκες των μικρών και των μεγάλων νησιών. «Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες και ειδικά όσους ζουν σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα νησιά. Τα νησιά έχουν δεχθεί πλήγμα εξαιτίας της κρίσης. Ωστόσο βρισκόμαστε σε τροχιά ανάκαμψης», δήλωσε ο κ. Johannes Hahn και πρόσθεσε πως τα αρμόδια όργανα έχουν εκπονήσει νέα σχέδια για την χρήση των πόρων που θα διατεθούν μέχρι το 2020.

«Λάβαμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιών. Τώρα θα πρέπει να έχουμε κατά νου την ευελιξία η οποία είναι λέξη κλειδί και θα πρέπει να μας διακατέχει. Στη Ρόδο έγινε η αποκάλυψη πως τα νησιά αντιμετωπίζονται σαν λιγότερο αναπτυγμένα. Έχει σημασία και ο τρόπος αξιολόγησης των νησιών.

Αν κάνουμε χρήση του ΑΕΠ η εικόνα που θα σχηματίσουμε θα είναι διαφορετική και για τα Δωδεκάνησα. Απαιτείται, λοιπόν, μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων. Ο χρόνος τώρα είναι ο πλέον κατάλληλος για να αναφέρουμε πως επιδιώκουμε την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να κάνουμε στροφή στις επενδύσεις και στον άνθρωπο», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Στον τρόπο που θα πρέπει να διατίθενται τα κονδύλια της ΕΕ ώστε να πιάνουν τόπο και να φέρουν την ανάπτυξη, αναφέρθηκε η Γραμματέας της CRPM κ. Ελένη Μαριάνου.
«Είναι επίτευγμα πως πέρα από το ΑΕΠ συζητούμε και άλλους παράγοντες για την κατανομή των κονδυλίων. Η Ευρώπη δεν είναι επίπεδη. Υπάρχουν και ορεινές περιοχές. Η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα. Κατανοούμε πως το κόστος των υποδομών αυξάνει στα νησιά. Αυτό έχει αντίκτυπο και στην ανταγωνιστικότητα. Υπάρχει έτσι έλλειψη της ανταγωνιστικότητας. Για μας η λέξη αυτή είναι κλειδί», δήλωσε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής των νησιών της CRPM κ. Jean-Didier Hache.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου