ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Επανέρχεται ο Ακάρ και ζητάει συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες σε Αθήνα ή Άγκυρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ακάρ

«Ελάτε εσείς εδώ ή κα­λέ­στε εμένα στην Αθήνα. Ας λύ­σου­με τα προ­βλή­μα­τα μόνοι μας» το μή­νυ­μα του Τούρ­κου υπουρ­γού Άμυ­νας

Όχι μόνο επα­νέρ­χε­ται στο ζή­τη­μα της συ­νεκ­με­τάλ­λευ­σης του Αι­γαί­ου ο Τούρ­κος υπουρ­γός Άμυ­νας Χου­λου­σί Ακάρ αλλά ου­σια­στι­κά πάει ένα βήμα πα­ρα­πέ­ρα απευ­θύ­νο­ντας ανοι­χτή πρό­σκλη­ση για συ­νά­ντη­ση και διά­λο­γο με τον Έλ­λη­να υπουρ­γό Άμυ­νας.

Μά­λι­στα ο Χου­λου­σί Ακάρ δη­λώ­νει έτοι­μος ακόμα και να επι­σκε­φτεί την Αθήνα δια­μη­νύ­ο­ντας πολύ χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά: «Ελάτε εσείς ή κα­λέ­στε εμένα στην Αθήνα να τα λύ­σου­με» και «ας αξιο­ποι­ή­σου­με από κοι­νού τον πλού­το του Αι­γαί­ου»

Ο Τούρ­κος υπουρ­γός Άμυ­νας ανα­κά­λε­σε -μι­λώ­ντας στην εφη­με­ρί­δα Μι­λιέτ- το διά­λο­γό του με τον Έλ­λη­να ομό­λο­γό του, Νίκο Πα­να­γιω­τό­που­λο, στο πε­ρι­θώ­ριο της συ­νό­δου στο ΝΑΤΟ κι επα­νέ­λα­βε την πρό­σκλη­σή του για συ­νά­ντη­ση στην Άγκυ­ρα ή στην Αθήνα για τα Μέτρα Οι­κο­δό­μη­σης Εμπι­στο­σύ­νης.

«Ελάτε εσείς εδώ ή κα­λέ­στε εμένα στην Αθήνα. Ας λύ­σου­με τα προ­βλή­μα­τα μόνοι μας. Για τον πλού­το του Αι­γαί­ου ας μι­λή­σουν οι υπουρ­γοί Του­ρι­σμού ή Ενέρ­γειας. Ακόμη δεν μας απά­ντη­σαν οι Έλ­λη­νες», πρό­τει­νε ο Χου­λου­σί Ακάρ.

«Όταν πή­γα­με πρό­σφα­τα στις Βρυ­ξέλ­λες, μι­λή­σα­με, συ­ζη­τή­σα­με με τον Έλ­λη­να υπουρ­γό Άμυ­νας στη συ­νά­ντη­ση του ΝΑΤΟ. Συ­ζη­τή­σα­με τα γε­γο­νό­τα και εί­πα­με τις σκέ­ψεις μας όπως ήταν. “Σας προ­σκα­λώ. Ελάτε εδώ. Αν όχι, κα­λέ­στε με εσείς και θα έρθω”, του είπα. Ας λύ­σου­με τα θέ­μα­τα μόνοι μας. Γιατί, εάν δεν μπο­ρεί­τε να λύ­σε­τε μόνοι σας ένα πρό­βλη­μα, τότε αρ­χί­ζουν να μι­λούν άλλοι για εσάς διε­θνώς. Λοι­πόν, ας συ­ζη­τή­σου­με για την επί­λυ­ση των ζη­τη­μά­των μας.

»Πραγ­μα­το­ποι­ή­σα­με δύο συ­να­ντή­σεις για τα μέτρα οι­κο­δό­μη­σης εμπι­στο­σύ­νης στην Αθήνα και μία στην Άγκυ­ρα. Είναι η σειρά μας για την τέ­ταρ­τη συ­νά­ντη­ση. Τους πε­ρι­μέ­νου­με. Εμείς λέμε επί­σης να μι­λή­σουν κι οι υπουρ­γοί Του­ρι­σμού και Ενέρ­γειας για να αξιο­ποι­ή­σουν στο έπα­κρο τον πλού­το του Αι­γαί­ου. Ας συ­ζη­τή­σουν. Εί­πα­με, ‘ελάτε το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη ή κα­λέ­στε εμένα, θα έρθω στην Αθήνα”. Αλλά ακόμη δεν μας απά­ντη­σαν», υπο­στή­ρι­ξε.

Ο Τούρ­κος υπουρ­γός Άμυ­νας πρό­σθε­σε ότι «υπάρ­χει ένα ζή­τη­μα για το οποίο μί­λη­σε ο πρό­ε­δρός μας κι είναι ση­μα­ντι­κό. Στον πό­λε­μο Ρω­σί­ας-Ου­κρα­νί­ας ει­πώ­θη­κε ότι τόσο η Τουρ­κία όσο και η Ελ­λά­δα έχουν ιδιαί­τε­ρη ευ­θύ­νη και θέση στη δη­μιουρ­γία μίας ευ­ρω­παϊ­κής αρ­χι­τε­κτο­νι­κής ασφά­λειας. Τους το υπεν­θυ­μί­σα­με.  Εί­πα­με, ‘ελάτε να κά­νου­με ό,τι χρειά­ζε­ται και για να λύ­σου­με τα προ­βλή­μα­τα με­τα­ξύ μας, αλλά και για να επέλ­θει η ει­ρή­νη, η ηρε­μία κι η εκε­χει­ρία στην πε­ριο­χή μας’. Εμείς, ως κρά­τος της Δη­μο­κρα­τί­ας της Τουρ­κί­ας, ως Τουρ­κι­κές Ένο­πλες Δυ­νά­μεις, δεν εί­μα­στε απει­λή για κα­νέ­ναν. Αντί­θε­τα, για τους φί­λους, για τους συμ­μά­χους, για τις συμ­μα­χί­ες μας, για τη Δη­μο­κρα­τία της Τουρ­κί­ας, οι τουρ­κι­κές ένο­πλες δυ­νά­μεις είναι ένας αξιό­πι­στος, ισχυ­ρός και απο­τε­λε­σμα­τι­κός σύμ­μα­χος. Θέ­λου­με να το γνω­ρί­ζουν όλοι αυτό. Όσοι κα­τα­λα­βαί­νουν την αξία αυτού, το κα­τά­λα­βαν και όσοι δεν την κα­τα­λα­βαί­νουν, θα την κα­τα­λά­βουν».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.