Τοπικές Ειδήσεις

13 Ροδίτες συνταξιούχοι προσέφυγαν κατά του ΕΦΚΑ!

Ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγαν χθες 13 συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ ως ειδικό καθολικό διάδοχο άλλων ταμείων, για την διεκδίκηση των αναδρομικών τους, των δώρων και των επιδομάτων, τα οποία παρακράτησε το ταμείο παράνομα εξαιτίας των προσφάτως κριθέντων με βάση αποφάσεων του ΣτΕ αντισυνταγματικών νόμων 4051/2012 και 4093/2012 συνολικού ποσού 96.736,97 €.
Οι συνταξιούχοι στρέφονται συγκεκριμένα κατά του ΕΦΚΑ, ως οιονεί καθολικό διάδοχο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ ΕΤΑΜ), του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών & Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), του Ταμείου Συντάξεων και Αυτοασφάλισης Υγειονομικών, του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (ΕΤΕΑ-ΤΕΑΥΝΤΠ), του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ).
Πιο συγκεκριμένα οι συνταξιούχοι κατέθεσαν αιτήσεις προς τον αντίδικο, με τις οποίες ζητούσαν με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός τους, να διακοπούν οι μειώσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 από την κύρια ή και την επικουρική τους σύνταξη και να τους επιστραφούν αναδρομικά τα ποσά που τους αφαιρέθηκαν που αφορούν μειώσεις κυρίων συντάξεων, επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων, εξαιτίας των προαναφερθέντων ρυθμίσεων, να αναπροσαρμοστεί η καταβαλλόμενη σύνταξή τους κύρια και επικουρική στο ποσό εκείνο πριν επέλθουν οι προαναφερθείσες μειώσεις και να συνεχίσουν να καταβάλλονται τα επιδόματα και τα δώρα στο μέλλον, στον συνταξιοδοτικό τους λογαριασμό και όλα τα προαναφερθέντα εντόκως.
Επί των αιτήσεών τους αυτών το ΕΦΚΑ δεν απάντησε.
Αυτές τις τεκμαιρόμενες αρνητικές απαντήσεις του ΕΦΚΑ καθώς και κάθε συναφείς προγενέστερες και μεταγενέστερες πράξεις, προσβάλλουν για τους κάτωθι νόμιμους βάσιμους και αληθινούς λόγους, καθώς και όσους άλλους επιφυλάσσονται να προσθέσουν εν καιρώ:
-Διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι οι ανωτέρω διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 αντίκεινται στις προπαρατεθείσες συνταγματικές διατάξεις και είναι, ως εκ τούτου, ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες, η αντίθεση δε των διατάξεων τούτων προς το Σύνταγμα αφορά στις περικοπές όχι μόνο των κύριων αλλά και των επικουρικών συντάξεων.
-Διότι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της επικουρικής κοινωνικής ασφαλίσεως, η οποία παρέχεται από το Ε.Τ.Ε.Α. και άλλους φορείς και η, συνέπεια τούτου, λειτουργία αυτών υπό μορφήν νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΑΕΔ 87/1997, ΣτΕ 5024/1987 Ολ., κ.α.) δικαιολογούνται από τον δημόσιο σκοπό, τον οποίο οι φορείς αυτοί υπηρετούν κατά το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος, συμβάλλοντας – δια της χορηγήσεως παροχών συμπληρωματικών εν σχέσει προς τις χορηγούμενες από τους φορείς υποχρεωτικής κύριας ασφαλίσεως – στη διασφάλιση υπέρ των συνταξιούχων ενός ικανοποιητικού επιπέδου διαβιώσεως, κατά το δυνατόν εγγύς εκείνου το οποίο είχαν αυτοί κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Εν όψει δε του εν λόγω δημοσίου σκοπού, το κράτος, ανεξαρτήτως αν μέχρι σήμερα δεν έχει προβλεφθεί τακτική κρατική χρηματοδότηση των φορέων της υποχρεωτικής επικουρικής κοινωνικής ασφαλίσεως, υποχρεούται, πάντως, κατά την ανωτέρω συνταγματική διάταξη, να συμμετέχει στη χρηματοδότηση και των φορέων τούτων, προς κάλυψη των ελλειμμάτων τους. Υπό τα δεδομένα, άλλωστε, αυτά, με τις εν λόγω διατάξεις των ανωτέρω νόμων κλονίζεται η δίκαιη ισορροπία μεταξύ γενικού συμφέροντος και περιουσιακών δικαιωμάτων των συνταξιούχων και, ως εκ τούτου, παραβιάζεται και το άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.
Έτσι ζητούν:
Να γίνει δεκτή η παρούσα προσφυγή – αγωγή τους με σκοπό:
– Να ακυρωθούν: οι τεκμαιρόμενες αρνητικές απαντήσεις του αντιδίκου επί των αιτήσεών τους.
– Να αναγνωριστεί ότι το αντίδικο οφείλει για το χρονικό διάστημα από την 1-1-2013 έως και την 1-3-2019 να τους επιστρέψει τις επιβληθείσες μειώσεις – περικοπές των κυρίων συντάξεών μας, επικουρικών συντάξεων μας και δώρων και επιδομάτων, συνολικού ποσού για όλους 96.736,97 €, εντόκως.
-Να αναγνωριστεί ότι το αντίδικο οφείλει να καταβάλλει από 1-4-2019 και για το μέλλον στους συνταξιοδοτικούς τους λογαριασμούς τα ποσά που τους αφαιρέθηκαν και που αφορούν μειώσεις κυρίων συντάξεων, επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων, εξαιτίας των προαναφερθέντων αντισυνταγματικών ρυθμίσεων και όλα αυτά εντόκως από την κοινοποίηση της παρούσας έτσι ώστε να αναπροσαρμοστεί η καταβαλλόμενη σύνταξη τους κύρια και επικουρική στο ποσό εκείνο πριν επέλθουν οι προαναφερθείσες μειώσεις και να συνεχίσουν να καταβάλλονται τα επιδόματα και τα δώρα στο μέλλον, στον συνταξιοδοτικό τους λογαριασμό.
-Να καταδικαστεί το αντίδικο στην δικαστική τους δαπάνη.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ Τάσος Μπακαλούμας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου