ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Είμαστε σε πόλεμο»-Τα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων

news room 2 λεπτά ανάγνωση
επίθεση

Τίτλοι όπως «Ο τρόμος πάνω από την Ευρώπη» ή «Λουτρό αίματος». Οι ευρω­παϊ­κές εφη­με­ρί­δες, μια ημέρα μετά την αιμα­τηρή επίθεση στις Βρυ­ξέλ­λες, ακο­λου­θούν ανα­γκα­στικά την πεπα­τη­μένη.

Μπορεί τα πρω­το­σε­λίδα να ρέπουν στη συνήθη ασφά­λεια των δημο­σιο­γρα­φι­κών κλισέ έπειτα από μια τρα­γω­δία, ωστόσο, πλέον, με τις τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις να έχουν πάρει τη θέση μιας επι­σφα­λούς «κανο­νι­κό­τη­τας», δεν υπάρ­χουν άλλα λόγια για να περι­γρά­ψει κανείς τον τρόμο.Είναι νωπά ακόμη τα αντί­στοιχα πρω­το­σέ­λιδα αμέσως μετά την επίθεση στο Παρίσι όπου κι εκεί θύματα ήταν αθώοι πολίτες – όπως συνέβη και τώρα στις Βρυ­ξέλ­λες.

Στα ρεπορ­τάζ σχεδόν όλων των εφη­με­ρί­δων κατα­γρά­φε­ται η σύνδεση ανάμεσα στις δύο επι­θέ­σεις. Αλλωστε είναι πλέον πως ο εξτρε­μι­στι­κός θύλακας που δρούσε εντός του Βελγίου ευθύ­νε­ται άμεσα και για τις δύο επι­θέ­σεις. Τα μέλη της ήταν αυτά που σχε­δί­α­σαν και τελικά πραγ­μα­το­ποί­η­σαν τα φονικά χτυ­πή­ματα στην καρδιά της Ευρώπης.

523

Η βρε­τα­νική εφη­με­ρίδα Guardian επι­λέ­γει να κατα­γρά­ψει «στεγνά» δημο­σιο­γρα­φικά τα γεγο­νότα κάνο­ντας λόγο για 31 νεκρούς (μέχρι τη στιγμή που η εφη­με­ρίδα έφευγε από το πιε­στή­ριο) έπειτα από τρο­μο­κρα­τική επίθεση. Ως κεντρική φωτο­γρα­φία επι­λέ­γει εκείνη της αιμα­το­βαμ­μέ­νης γυναί­κας, με το έμφοβο βλέμμα, να είναι μισο­ξα­πλω­μένη σε ένα παγκάκι.

600

Η βελγική εφη­με­ρίδα Le Soir γράφει: «Κρα­τή­σου». Είναι μια νότα αντί­στα­σης στη βαρ­βα­ρό­τητα της τρο­μο­κρα­τίας. Σαν να ζητάει από τους ανα­γνώ­στες της να μην εγκα­τα­λεί­ψουν τον αγώνα της δημο­κρα­τίας.

615

Η γαλλική Le Monde ανα­φέ­ρει στο πρω­το­σέ­λιδό της: «Οι Βρυ­ξέλ­λες επλή­γη­σαν από την τρο­μο­κρα­τία» με φωτο­γρα­φία από το βομ­βαρ­δι­σμένο εσω­τε­ρικό του αερο­δρο­μίου της πόλης.

1024

Η βελγική εφη­με­ρίδα De Tijd σε έκτακτη έκδοση, έχει ένα από τα πλέον λιτά πρω­το­σέ­λιδα. Προ­βάλ­λει μια ασπρό­μαυρη φωτο­γρα­φία από ένα κατε­στραμ­μένο βαγόνι του μετρό. O τίτλος που επι­λέ­γει είναι δηλω­τι­κός: «Ποτέ ξανά ασφα­λείς».

509

Η βρε­τα­νική εφη­με­ρίδα The Times και η ιρλαν­δική Ιrish Telegraph έχουν τον ίδιο τίτλο: «Λουτρό αίματος στις Βρυ­ξέλ­λες».

1024 (1)

Η βελγική Het Belang van Limburg έχει ένα άκρως υπο­βλη­τικό πρω­το­σέ­λιδο. Κυριαρ­χεί το μαύρο που «σπάει» με την ημε­ρο­μη­νία 22/3 στα χρώματα του Βελγίου και υπό­τι­τλο: «Η πιο μαύρη ημέρα μας».

600 (1)

Η βελγική De Morgen έχει επι­λέ­ξει ένα σκίτσο να κυριαρ­χεί σε όλο το εξώ­φυλλό της. Είναι ο χάρτης του Βελγίου που καί­γε­ται και τριγύρω άνθρω­ποι δίχως πρόσωπο θρηνούν.

1024 (2)

Η γερ­μα­νική εφη­με­ρίδα Bild σημειώ­νει: «Τρόμος στην Ευρώπη. Είμαστε σε πόλεμο».

upl56f19c3b4f9f4

Η γαλλική Liberation έχει μια φωτο­γρα­φία μέσα από τη σήραγγα του μετρό με τους επι­βά­τες να περ­πα­τούν υπό το σκότος. Γράφει: «Βρυ­ξέλ­λες, 22 Μαρτίου 2016».

stream_img (1)

Την ίδια φωτο­γρα­φία επι­λέ­γει η βρε­τα­νική εφη­με­ρίδα Independent με τον τίτλο «Σκοτάδι στην καρδιά της Ευρώπης».

stream_img (2)

Η βρε­τα­νική Daily Mirror επι­λέ­γει να δείξει τους τρεις φερό­με­νους ως δράστες της δολο­φο­νι­κής επί­θε­σης με τον εύγλωττο τίτλο «Ομάδα θανάτου».

481

Αυτό το θέμα έχει επι­λέ­ξει και η βρε­τα­νική Daily Telegraph με τον τίτλο: «Η ομάδα αυτο­κτο­νίας με τα μαύρα γάντια και ο βομ­βι­στής που διέφυγε».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.