Ειδήσεις

Στράτος Φαναράς: Θολό τοπίο λίγο πριν τις εκλογές

Ανάλυση του Στράτου
Φαναρά, δ/ντος συμβούλου της «Metron Analysis»

Εισαγωγή
Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η πρώτη περίοδος της λειτουργίας του ενιαίου Δήμου της Ρόδου. Η περίοδος αυτή ήταν ανεπιτυχής σύμφωνα με τη γνώμη της πλειοψηφίας των κατοίκων-ψηφοφόρων του νησιού (78%). Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στις εκλογές του Μαΐου, πέντε υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την εκλογή στη Δημαρχία και το εκλογικό τοπίο είναι ιδιαίτερα θολό και απρόβλεπτο, όπως θολό και απρόβλεπτο είναι και το ευρύτερο πολιτικό κλίμα.

Οι Δημοτικές εκλογές
Απομένουν περίπου δύο μήνες για τις κάλπες των δημοτικών εκλογών και τρεις τουλάχιστον υποψήφιοι (οι κ.κ. Υψηλάντης, Χ΄΄ευθυμίου και Χ’’διάκος) εμφανίζονται εντυπωσιακά ισοδύναμοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Και λέμε τουλάχιστον τρεις, γιατί και ο τέταρτος εξ αυτών, ο κ. Καρίκης, αν και σήμερα υπολείπεται, έχει τα περιθώρια αν αυξήσει την αναγνωρισιμότητα και τη δημοφιλία του, να βρεθεί και αυτός πολύ κοντά με τους υπόλοιπους τρεις.
Ο κ. Χ’’ευθυμίου έχει ένα οριακό προβάδισμα αυτή τη στιγμή για τον πρώτο γύρο με πρόθεση ψήφου 16% ενώ πολύ κοντά ακολουθούν με 15% οι κ.κ. Υψηλάντης και Χ’’διάκος.

Η επιρροή του κ. Χ’’ευθυμίου είναι ισχυρή κυρίως στην Δημοτική ενότητα της Ρόδου (21%) και στο χώρο της Κεντροδεξιάς (28%).

Ο κ. Υψηλάντης συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά του στη Δημοτική ενότητα της Ανατολικής Ρόδου με 19% και στο χώρο της Αριστεράς με 24% και ο κ. Χ’’διάκος επίσης στην Δημοτική ενότητα της Ανατολικής Ρόδου με 17% και στο χώρο της Κεντροαριστεράς με 32%.

Η τριπλή ισοδυναμία που καταγράφεται στον πρώτο γύρο, διατηρείται σε μεγάλο βαθμό και στο δεύτερο αν και ο κ. Υψηλάντης εφόσον είναι στο δεύτερο γύρο φαίνεται να έχει ένα οριακό προβάδισμα έναντι του κ. Χ’’ευθυμίου.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι πρόκειται αυτή τη στιγμή για μία εντελώς αμφίρροπη αναμέτρηση, αποτυπώνεται και στην παράσταση νίκης στην οποία προηγείται οριακά ο κ. Χ’’διάκος με 22% έναντι ποσοστού του 21% του κ. Χ’’ευθυμίου.

Με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάμε ότι μόνο μετά το Πάσχα θα φανεί, αν και ποιος, από τους σημερινούς υποψηφίους θα μπορέσει να δημιουργήσει εκλογική διαφορά έναντι των υπολοίπων.

Οι Ευρωεκλογές
Θολό είναι το τοπίο και για τις Ευρωεκλογές. Η εμφάνιση του κόμματος του κ. Θεοδωράκη «Το Ποτάμι», δημιουργεί νέα δεδομένα στους συσχετισμούς και επιτείνει την αβεβαιότητα καθώς δείχνει να καταγράφει διψήφιο ποσοστό με 12,0% και να διεκδικεί καθαρά την τρίτη θέση.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία με πρόθεση ψήφου 20% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,4%. Όλοι οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί συμπιέζονται ιδιαίτερα κυρίως λόγω του «Ποταμιού» το οποίο φαίνεται να εισπράττει από όλο το φάσμα του κομματικού συστήματος και ιδιαίτερα από τις νεώτερες και παραγωγικές ηλικίες.
Ωστόσο η ταυτότητά του είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και είναι απολύτως αβέβαιη η πορεία που θα ακολουθήσει καθώς δεν υπάρχει παρά μόνο μερικές εβδομάδες στην πολιτική ζωή του τόπου.

Σε κάθε περίπτωση, το κομματικό σύστημα συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Η Ελιά και κυρίως η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ θα δώσουν μάχη πολιτικής επιβίωσης στη Ρόδο, ενώ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανεβάσουν τις συσπειρώσεις τους πάνω από το 60% αν θέλουν να επιτύχουν ένα αξιόλογο εκλογικό αποτέλεσμα (τώρα είναι 58,2% για τη ΝΔ και 55,9% για τον Σύριζα). Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια έχει το πλεονέκτημα των μεγαλύτερων εισροών από άλλους χώρους έναντι της ΝΔ αλλά και αυτές οι εισροές, έχουν περιορισθεί εξαιτίας της παρουσίας του «Ποταμιού».

Αν μη τι άλλο, οι εκλογές αυτές θα κρατήσουν το ενδιαφέρον για τους τελικούς συσχετισμούς αμείωτο μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Στράτος Φαναράς

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου