Ειδήσεις

Κάλυμνος: Η «λυπητερή» για τη χωματερή.

Όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο φύλλο της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ” ,ήλθε η «λυπητερή» στο Δήμο Καλυμνίων για τη συνέχιση λειτουργίας της χωματερής.
Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Γαλουζής το Σώμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 , κοινοποιήθηκε στο Δήμο Καλυμνίων έγγραφο για το πρόστιμο που θα καταβάλλει από τον Ιούνιο 2015 και μέχρι την κατάργηση και αποκατάσταση του ΧΑΔΑ (χωματερή).

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας μας «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ» στο φύλλο της 6ης Δεκεμβρίου 2014 στο οποίο αναφέραμε την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στην Ελλάδα, που αποφάσισε την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνοντας ότι η Χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφασή του «περί των στερεών αποβλήτων» και τον επιμερισμό του προστίμου στους ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Καλυμνίων, που δεν έχουν καταργήσει και αποκαταστήσει τις χωματερές.
Βέβαια τότε κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι ήμασταν υπερβολικοί και δεν αφορούν τα πρόστιμα του Δήμο Καλυμνίων.
Δυστυχώς όμως επιβεβαιωθήκαμε . Όπως ανέφερε ο Ι.Γαλουζής το πρόστιμο που επιβάλλεται στο Δήμο Καλυμνίων είναι 40.000 ευρώ κατά εξάμηνο καθυστέρησης της κατάργησης της χωματερής και της αποκατάστασης της.

ΑΠΟΥΣΑ Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Μία άλλη δυσάρεστη έκπληξη περίμενε το νησί μας, όταν Δήμοι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με την Κάλυμνο ,διατηρώντας ακόμη χωματερές, επιχορηγήθηκαν από το ΥΠΕΣ για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του αναγκαίου εξοπλισμού( Μονάδα Μηχανικής Διαλογής) στα πλαίσια προσωρινής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, και την κατάργηση των χωματερών.
Η Κάλυμνος ήταν απούσα από την πρώτη απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης στις 4 Φεβρουαρίου 2015, που αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ποσού 11.000.000,00 € σε 16 Δήμους της Χώρας, αποκλειστικά και μόνο, για τη χρηματοδότηση υποδομών προσωρινής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, με την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του αναγκαίου εξοπλισμού( Μονάδα Μηχανικής Διαλογής).

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ
Όσο και να προσπαθεί ο Δήμαρχος Ι.Γαλουζής να βάλει το θέμα στη βάση ότι το νησί μας αδικήθηκε σε αυτή την περίπτωση και να εμφανιστεί ως διαμαρτυρόμενος, αφού όπως είπε έστειλε και επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΣ, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να πείσει .
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με αρμόδιους Υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΣ, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι η χρηματοδότηση έγινε με βάση τα σχετικά αιτήματα που υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους Δήμους στα πλαίσια μιας μεταβατικής περιόδου, ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην κατάργηση των ΧΑΔΑ και στην αποκατάσταση τους ώστε να αποφύγουν τα πρόστιμα.
Στο Υπουργείο δεν υπήρχε κανένα σχετικό αίτημα από το Δήμο Καλυμνίων.
Μάλιστα ο υπάλληλος που μιλήσαμε χρησιμοποίησε και την έκφραση « θα μυρίσουμε τα δάχτυλα μας ότι ο Δήμος Καλυμνίων θέλει χρήματα για να προχωρήσει σε δεματοποίηση, αφού δεν είχε υποβάλλει κανένα αίτημα; » απαντώντας στο ερώτημα μας γιατί δεν είναι η Κάλυμνος στους 16 Δήμους που επιχορηγήθηκαν ;

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή, η εφημερίδα μας με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τόνιζε την αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της μεταβατικής διαχείρισης για ανακύκλωση–δεματοποίηση που έχει δρομολογήσει η Δημαρχία Διακομιχάλη, προκειμένου να αποφευχθούν τα πρόστιμα.
Και επισημαίναμε ότι κάθε άλλη προσπάθεια ανεύρεσης άλλων τρόπων ή πειραματισμών στη διαχείριση των απορριμμάτων σε μία μεταβατική περίοδο, μόνο σε αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσει.
Δυστυχώς στους 5,5 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου η νέα Δημοτική Αρχή, καμία ενέργεια δεν έκανε προς αυτή την κατεύθυνση.
Και τώρα που ήλθαν τα πρόστιμα ,ψάχνει για δικαιολογίες ,προσπαθώντας να επιρρίψει ευθύνες στις προηγούμενες Δημοτικές αρχές που δεν ολοκλήρωσαν το ΧΥΤΑ .
Βέβαια επικοινωνιακά ωραία ακούγεται η δικαιολογία αυτή.
Όμως είναι μία πρόσκαιρη δικαιολογία αφού σύντομα θα γίνει αντιληπτό ότι τα πρόστιμα δεν επιβάλλονται επειδή η Κάλυμνος δεν έχει ολοκληρώσει τον ΧΥΤΑ ,αλλά γιατί δεν προχωρά στην κατάργησης της Χωματερής.
Και η μόνη άμεση λύση για την κατάργηση της Χωματερής και η αποκατάσταση της ,ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα, είναι μία μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση –δεματοποίηση .
Ένας σχεδιασμός που είχε δρομολογηθεί από τη Δημαρχία Διακομιχάλη.
Και το εύλογο ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή ,που θα πρέπει αν απαντήσει είναι:
Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί στους 5,5 μήνες που βρίσκεται η νέα Δημοτική Αρχή στην εξουσία για την υλοποίηση της μεταβατικής διαχείρισης για ανακύκλωση– δεματοποίηση που είχε δρομολογήσει η Δημαρχία Διακομιχάλη;

ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Δυστυχώς απ’ ότι έχει διαφανεί από τις διάφορες δηλώσεις του Δημάρχου Ι.Γαλουζή αλλά και στελεχών της Δημοτικής Αρχής, ακόμη ψάχνονται για το θέμα και δεν έχουν κάποιο σχεδιασμό.
Αν και δημόσια από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν δήλωναν ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το θέμα ,έχουν περάσει 5,5 μήνες χωρίς να έχει γίνει κάτι.
Μάλιστα αλγεινή εντύπωση δημιούργησε η επίθεση που εξαπέλυσε ο Δημάρχος Ι.Γαλουζής κατά του πρώην Δημάρχου Δ.Διακομιχάλη σε συνέντευξη του στο ΑΙΓΑΙΟ TV , για τη σύμβαση που έχει υπογράψει με την Ελληνική Εταιρεία –Αξιοποίησης– Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).
Δυστυχώς για τον κ. Γαλουζή αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν είχαν βάση οι αιτιάσεις του κατά του Δ.Διακομιχάλη ,αλλά φάνηκε ότι δεν ήταν και σε θέση να ερμηνεύσει σωστά τις απορρέουσες υποχρεώσεις του Δήμου Καλυμνίων από τη σύμβαση.
Φάνηκε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση αναφορικά με τα υπολείμματα που προκύπτουν από τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.
Διερωτήθηκε πως είναι δυνατό η σύμβαση που υπέγραψε ο Δ.Διακομιχάλης να προβλέπει τα υπολείμματα αυτά να μεταφέρονται σε ΧΥΤΑ της Αττικής και να μην τα πηγαίνουμε στην Κω που είναι πιο κοντά;
Προφανώς ο κ. Γαλουζής δεν διάβασε ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται με μέριμνα της ΕΕΑΑ στο ΚΔΑΥ (Κέντρο διαλογής) που βρίσκεται στην Αττική και τα όποια υπολείμματα από τη επεξεργασία των ανακυκλώσιμων που γίνεται στον χώρο αυτό πηγαίνουν σε ΧΥΤΑ της Αττικής και τώρα τςη Θήβας .
Δηλαδή τι ήθελε ο κ. Γαλουζής να υπογράψει ο Δ.Διακομιχάλης τα υπολείμματα να μας τα επιστρέφουν στην Κάλυμνο για να τα πηγαίνουμε στη συνέχεια στην Κω!!!!
Και μόνο η αναφορά αυτή του κ. Γαλουζή δημιουργεί το λιγότερο μια δικαιολογημένη εντύπωση ότι όλα διαβάζονται στο πόδι.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ –ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
Θα επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά ότι η ανακύκλωση –δεματοποίηση αποτελεί μονόδρομο για τη Δημοτική Αρχή και αποτελεί την άμεση και βραχυπρόθεσμη μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου να σταματήσει να καπνίζει η χωματερή να αποφευχθούν τα πρόστιμα και να κερδηθεί χρόνος για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ΧΥΤΥ.
Προς την κατεύθυνση αυτή έχει κινηθεί η Δημαρχία Διακομιχάλη κάνοντας έναν πλήρη σχεδιασμό και δρομολογώντας το όλο θέμα.
Κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε το σχεδιασμό αυτό καθώς και τι προβλέπει η βραχυπρόθεσμη λύση με ανακύκλωση –δεματοποίηση.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ Δ.ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ
Ο σχεδιασμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής Δ.Διακομιχάλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων περιλαμβάνει δυο στάδια μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος και τη δημιουργία ΧΥΤΥ.
Το πρώτο στάδιο, το βραχυπρόθεσμο, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μεταβατικό αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, περιλαμβάνει την κατάργηση της χωματερής, την αποκατάσταση του χώρου και τη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή και δεματοποίηση.
Το δεύτερο στάδιο , το μεσοπρόθεσμο, προβλέπει την κατασκευής του ΧΥΤΥ, όπου θα γίνεται η υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων μετά την ανακύκλωση και επεξεργασία.
Αυτό μπορεί να ξεκινήσει παράλληλα, με βασική προϋπόθεση ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς προκειμένου να γίνει δυνατή η ένταξη και χρηματοδότηση του έργου.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΣΗ Η ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ
Η βραχυπρόθεσμη λύση διαχείρισης των απορριμμάτων για την άμεση κατάργηση της χωματερής, ώστε να σταματήσει να καπνίζει ,η οποία θα είναι και μεταβατική, είναι η προσωρινή αποθήκευση με διαλογή –δεματοποίηση των απορριμμάτων.
Είναι μία λύση που δίνει αφενός τη δυνατότητα για άμεση κατάργηση της χωματερής και αφετέρου το χρόνο στη νέα Δημοτική Αρχή να επιλέξει την προσφορότερη και πλέον σύγχρονη λύση για την μεσοπρόθεσμη και μόνιμη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων με τη δημιουργία ενός σύγχρονου ΧΥΤΥ.
Μία ρεαλιστική λύση για την επίλυση του προβλήματος και η οποία ήδη είχε δρομολογηθεί από τη Δημαρχία Δ.Διακομιχάλη.
Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με απόφαση του ΔΣ Καλύμνου που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 15ης Νοεμβρίου 2013 ανέθεσε στην Εταιρεία «ΕΠΤΑ ΑΕ» η Τεχνική Υποστήριξη του Δήμου Καλυμνίων για το Σχεδιασμό συστήματος Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων (ΑΣΑ).
Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει:
Ανακύκλωση
Να σημειώσουμε ότι για την ανακύκλωση ο Δήμος Καλυμνίων ήδη έχει συνάψει σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης -Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).
Η ΕΕΑΑ ανέλαβε την υποχρέωση να εφοδιάσει το Δήμο με τους απαραίτητους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και παραχώρηση στο Δήμο ενός απορριμματοφόρου οχήματος 15-16 τόνων καθώς και την μεταφορά των υλικών από την εγκατάσταση του σταθμού μεταφόρτωσης στο ΚΔΑΥ με δικά της μέσα.
Επίσης σε συνεργασία με το δήμο ,θα οργανώσει και υλοποιήσει ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης.
Ήδη το ειδικό απορριμματοφόρο έχει παραληφθεί από το Δήμο Καλυμνίων, ενώ αναμένεται να παραληφθούν και οι 200 ειδικοί κάδοι.
Εναπομένει ο καθορισμός του χώρου της διαλογής όπου τα ανακυκλώσιμα υλικά θα μεταφορτώνονται στα ειδικά κοντέϊνερ τα οποία θα παραλαμβάνει η ΕΕΑΑ.

Δεματοποίηση
Εγκατάσταση ενός πλήρους εξοπλισμού δεματοποίησης σύμμεικτων ΑΣΑ. Ο εξοπλισμός αυτός προβλέπεται να εγκατασταθεί στα όρια του ΧΑΔΑ Καλύμνου, σε χώρο που δεν θα περιλαμβάνεται στο έργο αποκατάστασης.
Η διαδικασία δεματοποίησης θα γίνεται ως εξής:
-Τα απορριματοφόρα του δήμου θα εισέρχονται στο χώρο δεματοποίησης θα εκφορτώνουν τα σύμμεικτα ΑΣΑ,τα τα οποία έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή του προγράμματος διαλογής στην πηγή.
-Η εκφόρτωση θα πραγματοποιείται σε κατάλληλο διαμορφωμένο στεγασμένο χώρο ,ενώ τυχόν στραγγίσματα κατά την εκφόρτωση θα συλλέγονται και θα προωθούνται σε βιολογικό καθαρισμό τύπου compact που θα εγκατασταθεί.
-Στη συνέχεια μέσω ειδικού ιμάντα τα ΑΣΑ θα μεταφέρονται στο δεματοποιητή ,ο οποίος μέσω της διαδικασίας της συμπίεσης θα παράγει δέματα που θα τυλίγονται με μεταλλικό σύρμα.
-Ακολούθως οι μπάλες απορριμμάτων θα οδηγούνται στο μηχάνημα περιτύλιξης όπου θα τυλίγονται με ειδικό υλικό που τους επιτρέπει την ασφαλή εναποθήκευση για 1,5-2 χρόνια.
Να σημειώσουμε ότι η δεματοποίηση μπορεί να αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο, είναι όμως μία ενδεδειγμένη λύση, που δίνει αφενός τη δυνατότητα για άμεση κατάργηση της χωματερής και αφετέρου τον απαραίτητο χρόνο για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση ενός σύγχρονου συστήματος μόνιμης αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων

Κομποστοποίηση
Ο Δήμος θα προμηθευτεί 500 κάδους οικιακής κομποστοποίησης που θα δοθούν στο 10% των νοικοκυριών .
Η προμήθεια των κάδων θα περιλαμβάνει μικρό αναδευτήρα χειρός και φυλλάδιο με πρακτικές συμβουλές. Εκτιμάται ότι περίπου 1-2% των ΑΣΑ θα εκτρέπονται από την ταφή μέσω της οικιακής κομποστοποίησης.

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
Ο συνολικός προϋπολογισμός του παραπάνω έργου είναι 802.330 ευρώ.
Δεν συμπεριλαμβάνονται τα 250.000 ευρώ της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ που ήδη έχουν εγκριθεί.
Πιο αναλυτικά :
1 Μελέτη Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης χώρου δεματοποίησης: 18.000 ευρώ
2. Σύνταξη Τεχνικών προδιαγραφών και τευχών δημοπράτησης: 24.600 ευρώ
3. Πλήρης εξοπλισμός μονάδας δεματοποίησης: 720.580 ευρώ
4.Οικιακοί κομποστοποιητές: 39.150 ευρώ
Η Φωτογραφία που παραθέτουμε προέρχεται από αεροφωτογράφηση του χώρου της υφιστάμενης χωματερής,που λήφθηκε την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015.
Η συνέχιση λειτουργίας της χωματερής αυτής και η μη αποκατάσταση της θα έχει ως αποτέλεσμα ο Δήμος Καλυμνίων να καταβάλλει 40.000 ευρώ κατά εξάμηνο καθυστέρησης της κατάργησης και της αποκατάστασης της από τον Ιούνιο 2015.
Να επαναλάβουμε και πάλι κλείνοντας το σχετικό ρεπορτάζ ,ότι αποτελεί μονόδρομο η ανακύκλωση-δεματοποίηση για την άμεση κατάργηση της χωματερής ,ενώ για την αποκατάσταση της ήδη έχουν εξασφαλιστεί ποσό 250.000 ευρώ.

Πηγή: kalymnos-news.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου