Ειδήσεις

Σημαντικές εξελίξεις στις συνεταιριστικές τράπεζες

Εξαιρετικά σημαντικές θεσμικές αλλαγές και για τον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών εξετάζεται να συμπεριληφθούν στο νέο νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση, που θα ψηφιστεί μετά την ανακοίνωση των stress tests. Την ίδια ώρα, η Παγκρήτια Τράπεζα ανοίγει την αυλαία του δεύτερου γύρου των αυξήσεων συνεταιριστικού κεφαλαίου αναζητώντας 20 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, οι προτεινόμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των συνεταιριστικών τραπεζών βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Η αλλαγή του πλαισίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και στοχεύει στην κατάργηση του πλαφόν 2% στη συμμετοχή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο συνεταιριστικό κεφάλαιο, καθώς και στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και του ελέγχου.

Παράγοντες του κλάδου τάσσονται υπέρ της ένταξης των διατάξεων στο νέο νόμο καθώς η ψήφισή του συμπίπτει χρονικά με τις αυξήσεις των συνεταιριστικών και θεωρείται βέβαιο ότι θα λειτουργήσει θετικά στη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του «Κεφαλαίου», δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κλάδου, η Παγκρήτια και η Πελοποννήσου στρέφονται στους μεριδιούχους και τις τοπικές κοινωνίες σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να αποκτήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας έναντι των επιπτώσεων της παρατεταμένης ύφεσης και της συνεχιζόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Παγκρήτια έχει καταθέσει ενημερωτικό δελτίο για αύξηση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ και θα προχωρήσει άμεσα τη διαδικασία, μόλις λάβει την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στην Κρήτη εκτιμούν ότι η τράπεζα έχει τη δυναμική όχι μόνο να επιτύχει το στόχο των 20 εκατ. ευρώ, αλλά και να τον ξεπεράσει καθώς τα πρώτα μηνύματα από την αγορά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Εξάλλου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου έλαβε στη γενική της συνέλευση όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την πραγματοποίηση της “συμπληρωματικής” αύξησης. Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει ήδη αντλήσει περί τα 10 εκατ. ευρώ και στόχος της είναι η κάλυψη της αύξησης έως του ποσού των 18 εκατ. ευρώ. Ενδέχεται, ωστόσο, να υπάρξουν μικρές διαφοροποιήσεις στο τελικό ποσό καθώς δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα με την Τράπεζα της Ελλάδος αν θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα 9μήνου ή τα αποτελέσματα έτους 2013.

Η τράπεζα επιθυμεί να ενισχύσει τα κεφάλαιά της πάνω από τα 45 εκατ. ευρώ εκτιμώντας ότι έτσι θα θέσει τις βάσεις για μια θεαματική ανάπτυξη που θα προσδώσει υπεραξία στις μερίδες της. Όπως εκτιμάται αρμοδίως, η αύξηση της Πελοποννήσου θα λάβει χώρα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος των αυξήσεων ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με τις συνεταιριστικές Πελοποννήσου, Ηπείρου και Σερρών να κερδίζουν… το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο και τις Δωδεκανήσου, Ευβοίας και Δυτικής Μακεδονίας να οδηγούνται σε εκκαθάριση. Οι υπόλοιπες τράπεζες που θα αναζητήσουν κεφάλαια είναι οι Δράμας, Έβρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Πιερίας και Χανίων. Το χρονοδιάγραμμα για τις αυξήσεις των εν λόγω τραπεζών αναμένεται να καθοριστεί τον επόμενο μήνα και ανάλογα με τις εξελίξεις στο θέμα των αλλαγών που προωθούνται στο θεσμικό πλαίσιο.

Πληροφορίες θέλουν ορισμένες συνεταιριστικές να διαθέτουν εξαιρετικά ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, στόχος της κεφαλαιακής ενίσχυσης για αυτές δεν είναι η άμεση επιβίωση αλλά η θωράκιση έναντι των κινδύνων που απορρέουν από την παρατεταμένη ύφεση αλλά και η επέκταση όπου αυτό είναι εφικτό. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να καρποφορήσουν οι συζητήσεις περί συνεργασιών που έχουν ξεκινήσει μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση του κλάδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου