Ειδήσεις

Κονδύλια για τα αντιπλημμυρικά χρησιμοποιήθηκαν για ασφαλτοστρώσεις!

Απαντήσεις επί των διαλαμβανομένων σε προσφυγή του δημοτικού συμβούλου κ. Στέργου Στάγκα και του δημότη Ιαλυσού, γιού του, κ. Σάββα Στάγκα για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 840/17-12-2013 αποφάσεως του Δήμου Ρόδου, που αφορά την «Ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ρόδου για το έτος 2014», έδωσε χθες ενώπιον της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, η δημοτική αρχή.

Οι κ.κ. Στέργος και Σάββας Στάγκας υποστήριξαν ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα 2014, εσφαλμένα, καταχρηστικά και μη παραδεκτά, περιλαμβάνει έργα αρμοδιότητας ΔΕΥΑΡ και όχι των τεχνικών υπηρεσιών ή άλλων υπηρεσιών του Δήμου.

Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι τα αντιπλημμυρικά χρηματοδοτούμενα έργα, που αφορούν ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας, που προέκυψαν μετά τα έκτακτα και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα του 2011, δεν εκτελέσθηκαν αλλά τα κονδύλια διατέθηκαν κυρίως σε ασφαλτοστρώσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές στην τελευταία θεομηνία του Νοεμβρίου 2013 και να κινδυνεύει η ζωή όλων των κατοίκων του νησιού.
Επίσης οι υλικές καταστροφές ήταν και είναι τεράστιες. Δεν διατέθηκαν τα κονδύλια για τον σκοπό που εδόθησαν.

Σε ό,τι αφορά τη Ροδιακή Έπαυλη υποστηρίζουν ότι προβλέπεται ποσό 1.800.000 ευρώ, για την αποκατάστασή της, όταν το κτήριο δεν είναι ιδιοκτησία του Δήμου, ούτε έχει γίνει παραχώρηση ή εκχώρηση δικαιωμάτων στο Δήμο. Ως εκ τούτου η ένταξή του στο ΕΣΠΑ είναι αδύνατη.
Προτείνουν το σχετικό κονδύλι να διατεθεί για τα έργα στο Εθνικό Θέατρο Ρόδου.
Ζητούν παραπέρα την απένταξη του ΚΔΑΥ (Κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) διότι εσφαλμένα και με άκυρο τρόπο εντάχθηκε με προϋπολογισμό περίπου 4.400.000 ευρώ, όταν πριν 4 χρόνια μέσω του ιδίου προγράμματος το κόστος ανερχόταν περίπου σε 1.500.000 ευρώ. Ο κ. Στέργος Στάγκας υποστηρίζει ότι εμφανίζεται εσφαλμένα στους ψηφίσαντες ενώ δεν ήταν παρών και έπρεπε να εγγραφεί στην απόφαση ως απών.

Η δημοτική αρχή υποστηρίζει στον αντίποδα ότι η προσφυγή τυγχάνει εκπρόθεσμη.
Υποστηρίζει ότι η Ροδιακή Έπαυλη είναι ένα ακίνητο το οποίο χρησιμοποιείται για 60 χρόνια από τον Δήμο Ρόδου. Το κτήριο και ο κήπος μισθώθηκαν από τον Δήμο Ρόδου το 1980 από την τότε ΚΕΔ, με την υποχρέωση ο Δήμος να συντηρεί το συγκρότημα και να το χρησιμοποιεί για κοινωφελείς κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έτσι άλλωστε έπραττε και 30 χρόνια πριν, ως ο καταλληλότερος φορέας για την συντήρηση και εκμετάλλευση του συγκροτήματος βάσει της ΔΚ 251/79 απόφασης του τότε Νομάρχη.
Με σκοπό την αποκατάσταση, ανάπλαση και αξιοποίηση της Ροδιακής Έπαυλης, έχει εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.800.000 €, ενώ στις 30 Απριλίου 2013, ανακηρύχθηκε ανάδοχος.
Από τον Μάρτιο του 2012 έχει ζητηθεί από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) η παραχώρηση της χρήσεως του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου (κήπου) της Ροδιακής Έπαυλης, προκειμένου να υλοποιηθεί το συγχρηματοδοτούμενο έργο.

Ο Δήμος διατείνεται ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η παραχώρηση της χρήσης της Ροδιακής Επαυλης και του κήπου, από την ΕΤΑΔ στο Δήμο Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου