Ειδήσεις

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα Τούρκων δουλεμπόρων

Ποινικές διώξεις για παράνομη μεταφορά και διακίνηση στη χώρα δέκα Σύρων λαθρομεταναστών από κερδοσκοπία κατά συρροή και με κίνδυνο για τη ζωή τους και για παράνομη είσοδο στη χώρα άσκησε χθες η Εισαγγελέας υπηρεσίας σε βάρος του Τούρκου B. E. του Ε. 32 ετών, μέλους οργανωμένου κυκλώματος λαθρομεταναστών, που προωθεί λαθρομετανάστες στα ελληνικά νησιά.

Για διευκόλυνση στη μεταφορά λαθρομεταναστών, από κερδοσκοπία, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, κατά συρροή και για συκρότηση εγκληματικής οργάνωσης διώκεται ο C. Κ. του A. 56 ετών, ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο “κατασκόπου” και πληροφοριοδότη του κυκλώματος για τις κινήσεις του Λιμενικού στη Σύμη.
Για ηθική αυτουργία σε παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών από κερδοσκοπία κατά συρροή και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης διώκεται ο εγκέφαλος της σπείρας K. R. με το παρατσούκλι «DAYI» («θείος») ή «BRADER» («αδερφός»).

Διώξεις έχουν ασκηθεί και σε ακόμη 4 μέλη του κυκλώματος τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά.
Οι ανωτέρω συνελήφθησαν προ διημέρου από λιμενικούς του Υπολιμεναρχείου Σύμης και τους αποδίδονται μεταφορές μεταναστών την 19η Ιανουαρίου 2014, στο χρονικό διάστημα από 29 Νοεμβρίου 2013 έως 2 Δεκεμβρίου 2013, 9 Δεκεμβρίου 2013 έως 20 Δεκεμβρίου 2013, 29 Δεκεμβρίου 2013 έως 8 Ιανουαρίου 2014 και 17 Ιανουαρίου 2014 έως 19 Ιανουαρίου 2014.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Ιανουαρίου 2014, πολυεστερικό σκάφος στο οποίο ο πρώτος κατηγορούμενος ήταν κυβερνήτης, εντοπίστηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων από πλωτό περιπολικό σκάφος. Εκτός του δουλεμπορικού υπήρχαν δέκα αλλοδαποί, οι οποίοι εστερούντο των νομότυπων ταξιδιωτικών εγγράφων και οι οποίοι αποβιβάστηκαν παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

Παρά το γεγονός ότι έγινε αντιληπτός και διετάχθη να υποστεί νομότυπο αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος δε σταμάτησε και προσπάθησε να διαφύγει προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα, εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς, από τους οποίους εισήλθε νερό στο σκάφος του και εξαιτίας αυτού τελικά βυθίστηκε. Οι λαθρομετανάστες και ο διακινητής οδηγήθηκαν στο λιμένα Σύμης.

Ο πρώτος κατηγορούμενος, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, δεχόταν συνεχώς κλήσεις στο κινητό του τηλέφωνο, από αριθμό
 ο οποίος κατά δήλωσή του ανήκει στον οργανωτή του παράνομου κυκλώματος μεταφοράς λαθρομεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα K. R. με το παρατσούκλι «DAYI» («θείος») ή «BRADER» («αδερφός»).
Ο Τούρκος τον καλούσε προκειμένου να επιβεβαιώσει την επιτυχή αποβίβαση των λαθρομεταναστών στη Σύμη.
Το Λμενικό σε συνεργασία με το Α.Τ. Σύμης είχε θέσει από την 29η Νοεμβρίου 2013, σε διακριτική παρακολούθηση τον δεύτερο κατηγορούμενο καθώς υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι εμπλέκεται σε κύκλωμα παράνομης μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, δίνοντας συνεχώς πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις και τις περιπολίες του σκάφους του Υπολιμεναρχείου Σύμης.

Διευκόλυνε συγκεκριμένα τις παράνομες μεταφορές ειδοποιώντας τα σκάφη με τους διακινητές και τους λαθρομετανάστες να εισέρχονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τις ώρες που δεν υπήρχε φύλαξη από το περιπολικό σκάφος. Ο δεύτερος κατηγορούμενος περιφερόταν στο λιμένα Σύμης, πλησίον του σκάφους του Λιμενικού, ενώ τα βράδια, που επρόκειτο να γίνει παράνομη είσοδος λαθρομεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, βρισκόταν σε χώρους διασκέδασης (καφέ ή μπαρ) απ’ όπου μπορούσε να παρατηρεί καθαρά τις κινήσεις του σκάφους του Λιμενικού, πληροφορώντας σχετικά τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος που βρίσκονταν στην Τουρκία μέσω τηλεφώνου.

Αυτό συνέβαινε για τα χρονικά διαστήματα που προαναφέραμε.
Στις 03:30 της 19ης Ιανουαρίου 2014 ενώ είχε προσαχθεί ο πρώτος προσήχθη και ο δεύτερος για να εξεταστεί.
Στην κατοχή του βρέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα. Σε ένα εξ’ αυτών δεχόταν κλήσεις από τηλεφωνικό αριθμό, ο οποίος εμφανιζόταν στην οθόνη του τηλεφώνου με την ένδειξη «BRADER» και σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώτου ανήκε στον αρχηγό-οργανωτή του κυκλώματος.
Επίσης σε ένα δεύτερο κινητό υπήρχαν συνεχώς κλήσεις από ον τηλεφωνικό αριθμό που έβγαζε την ίδια ένδειξη «BRADER».

Από την προανάκριση ομολόγησε ότι οι κλήσεις προέρχονταν πράγματι από τον αρχηγό του κυκλώματος.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι βρισκόταν στη Σύμη προκειμένου να δίνει πληροφορίες στο κύκλωμα που μετέφερε παράνομα λαθρομετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Ο πρώτος κατηγορούμενος αναγνώρισε εξάλλου τον δεύτερο ως μέλος του παράνομου κυκλώματος και συγκεκριμένα ως τον πληροφοριοδότη από τη Σύμη. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης ο δεύτερος αποκάλυψε όλα τα ονόματα των μελών του κυκλώματος.

Ως συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρίσταται ο δικηγόρος κ. Σταύρος Παναγιωτακόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου