Ειδήσεις

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των Ρομά

Αποφασισμένος να προωθήσει το ζήτημα με την μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ από το Κορακόνερο στην περιοχή που έχει επιλεγεί από την ειδική επιτροπή, εμφανίσθηκε χτες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τις αντιδημάρχους κυρίες Άννα Ζωάννου και Βασιλική Ξεπαπαδάκη (ενώ ήταν παρών και εκπρόσωπος του συλλόγου πυροσβεστών κ. Γ. Δημητρακόπουλος) έκανε μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης με τα προβλήματα που κυριαρχούν και το καθεστώς ‘ανομίας’ εδώ και χρόνια στον καταυλισμό, ενώ μίλησε για τις ευθύνες τις Πολιτείας και των αρχών που πρέπει να αναληφθούν.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Με αφορμή ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή του Κορακόνερου θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής. Είναι η ώρα να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους και σημασία έχει ποιοι. Το περιστατικό της επίθεσης των ΡΟΜΑ στους πυροσβέστες, δεν είναι δυστυχώς το μοναδικό. Ο Σύλλογος των Πυροσβεστών απέστειλε σχετική επιστολή με την οποία αναφέρεται στο γεγονός πως οι πυροσβέστες δέχτηκαν επίθεση με πέτρες με συνέπεια να μην μπορούν να παρέμβουν για να σβήσουν φωτιές, ενώ υπάρχει και επιστολή του απελθόντος διοικητή κ. Τσαπούρα για το ίδιο θέμα.
Το πρόβλημα το γνωρίζω εδώ και 19 χρόνια (1998). Έχω φακέλους από την πρώην Νομαρχία, στην Περιφέρεια και τώρα ως δήμαρχος. Το πρόβλημα ξεκίνησε με την εγκατάσταση μιας μικρής μερίδας ΡΟΜΑ στο Κορακόνερο, που κανένας –τότε- δεν απέτρεψε. Από εκεί και πέρα, κανένας δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα μέχρι σήμερα με συνέπεια ο πληθυσμός των ΡΟΜΑ να έχει αυξηθεί κατά πολύ. Προσωπικά είχα ζητήσει στις 5 Δεκεμβρίου του 2013 ως αντιπεριφερειάρχης, να παρέμβει η εισαγγελία με την ΕΛΑΣ, την ΠΥΡ κ.λπ. για την κατεδάφιση 14 παραπηγμάτων. Έγινε μία συντονισμένη επιχείρηση και κατεδαφίστηκαν -όμως έμειναν κι άλλα εκτός λιμενικής ζώνης. Δυστυχώς, έχει ‘θεριέψει’ το πρόβλημα με την δυσαρέσκεια της κοινωνίας και την ανοχή της Πολιτείας, του Νόμου και των αρχών. Τότε, δεν μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο, διότι ο νόμος προέβλεπε ότι ο Δήμος Ρόδου έπρεπε να χωροθετήσει. Κανένας δεν έκανε τίποτε. Η σημερινή δημοτική αρχή, πήρε πρωτοβουλία να χωροθετήσει και υπέδειξε δύο περιοχές, με απόφαση μιας ειδικής επιτροπής από τον Δήμο Ρόδου, την ΠΝΑΙ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το ΤΕΕ. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ σε μία απ’ αυτές τις περιοχές. Επειδή σε μία καταγγελία των Πυροσβεστών αναφέρεται ότι δεν γίνεται τίποτε για ‘ψηφοθηρικούς’ λόγους, να αναφέρω ότι αντιμετώπισα ανυπόστατες καταγγελίες και απειλές. Εγώ αυτές τις καταγγελίες τις γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια! Για το πολιτικό κόστος και δη το ψηφοφοθηρικό, απέδειξα ότι σέβομαι τον κάθε συμπολίτη μου, αλλά μπροστά στο δημόσιο συμφέρον, και το κοινό καλό, θα δυσαρεστήσω ακόμη και τον….αδελφό μου. Ήρθα σε σύγκρουση με την Κοινότητα Κοσκινού και με όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν αντιρρήσεις. Ωστόσο, έπρεπε να προταθεί ένας χώρος, όπως κι έγινε –από την ειδική επιτροπή. Έγιναν αλλεπάλληλες προσφυγές από ιδιώτες. Πέρασε ένας χρόνος, απορρίφθηκαν όλες, αλλά πρέπει να τηρηθεί ο νόμος. Κι ερχόμαστε να υποβάλουμε το σχέδιο για τα 25 στρέμματα για την Δ/νση Δασών, η οποία μας είπε ότι την περιορίζει στα 8 στρέμματα. Μετά από διορθώσεις, ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης δεν υπέγραψε την απόφαση γιατί, όπως μας είπε, έπρεπε να παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ. Υποβάλλουμε αίτημα στην ΕΤΑΔ αφού έχουν λήξει όλες οι προθεσμίες και έχουν απορριφθεί όλες οι προσφυγές και από τις 30 Ιανουαρίου 2017 κλείνουμε αισίως 10,5 μήνες, η ΕΤΑΔ είτε με την μία πρόφαση είτε με την άλλη, δεν προχωρά στην σχετική απόφαση για την μετεγκατάσταση. Με συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες, με καβγάδες, με φασαρίες μέσα στην ΕΤΑΔ προχωρήσαμε και μας παραχώρησαν την έκταση ‘κατά χρήση’ με αντίτιμο 5.000 ευρώ ετησίως και μάλιστα, ζήτησαν να δώσει ο Δήμος Ρόδου εγγύηση 2.500! Εμείς, έχουμε κάνει μελέτη ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, μελέτη για την εγκατάσταση ΠΡΟΚΑΤ οικίσκων και απαιτείται μελέτη πυρασφάλειας – πυροπροστασίας που είναι έτοιμη αλλά δεν μπορεί να εγκριθεί από την ΠΥΡ αν δεν έχει παραχωρηθεί ο τίτλος χρήσης του ακινήτου».
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, οι προσπάθειες συνεχίζονται ανεξάρτητα από την διαδικασία μετεγκατάστασης, και η δημοτική αρχή αξιοποίησε μια διάταξη του νόμου με την οποία, το Λ.Τ. μπορεί να παραχωρεί λιμενικές εκτάσεις για 35 μήνες. Μάλιστα, επικαλέσθηκε τις παρεμβάσεις του ιδιώτη που ανέλαβε το καρνάγιο, ο οποίος έβγαλε 1.200 φορτηγά, 20 τόνων με μπάζα. «Και σ’ αυτό δεν ήταν παρούσες ούτε η ΠΥΡ ούτε η ΕΛΑΣ. Πήγαινε εκεί ο δήμαρχος με το Λ.Τ., με απειλούσαν με καραμπίνες!» όπως είπε.
Επιπλέον, τόνισε πως οι ιδιώτες δεν έχουν προστρέξει στα δικαστήρια αλλά απευθύνονται στον Δήμο ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την μη στήριξη των αρχών καθώς το ζήτημα δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Ρόδου, αλλά η κεντρική διοίκηση ‘πετάει το μπαλάκι’ στην τοπική αυτοδιοίκηση.
«Η Γ.Γ. Πρόνοιας, μάς εγκαλεί για απορρίμματα και άλλα θέματα υγιεινής. Ωστόσο, οι ίδιοι ανεξέλεγκτα μεταφέρουν διάφορα. Δεν μπορούν να έχουν μόνον δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Εμένα με ενδιαφέρει να μην συνεχίζουν να ρυπαίνουν, να καίνε, να μην απειλούν την ζωή των πυροσβεστών όταν πηγαίνουν εκεί και ό,τι διαδικασίες αποφασισθούν θα πρέπει να τηρηθούν. Ζήτησα την παρέμβαση της εισαγγελίας, αλλά μου είπαν ότι εκκρεμεί σε βάρος μου μια προκαταρκτική όταν κάναμε παρεμβάσεις –λόγω οδηγίας ευρωπαϊκού δικαίου. Γι αυτό και δεν μπορεί να δώσει εντολή για να εκτελεστούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που είχαν εκδοθεί και είχαν κοινοποιηθεί από το 2010 (!) καθώς πρέπει να προετοιμάσουμε αφενός έναν χώρο για μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ και να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αφομοίωσης – ενσωμάτωσης στην κοινωνία. Εμείς έχουμε προχωρήσει με τις δύο αντιδημάρχους σε ένα πρόγραμμα γι αυτό και η κα Φωτίου έχει δεσμευτεί να μας παραχωρήσει έτοιμα Προ-Κατ ενώ είχαμε κάνει και κινήσεις για μισθώσεις κατοικιών. Ο Δήμος έχει κάνει ό,τι όφειλε» λέγοντας πως επιθυμία του είναι να δρομολογηθεί η λύση μέσα στις αρχές του νέου έτους.

Η Β.Ξεπαπαδάκη
Στην τοποθέτησή της, η κα Ξεπαπαδάκη, ανέφερε πως το ζήτημα έχει δρομολογηθεί και οδεύει προς το τέλος του: «Οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις που απαιτούσαν οι αρμόδιες αρχές της κεντρικής διοίκησης, ολοκληρώνονται. Έχουμε συντάξει το δικό μας επιχειρησιακό σχέδιο για την στέγαση και τις βασικές υποδομές, την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ενώ έχουν προβλεφθεί αρκετές δράσεις. Όταν μιλάμε για μετεγκατάσταση εννοούμε ότι θα μεταφερθούν εκεί οικίσκοι από το ΠΔΕ καθώς και επιδότηση ενοικίου. Δεν μιλάμε για ανεξέλεγκτο αριθμό ατόμων –οι οικογένειες είναι περίπου 25 (δημοτολογικά τακτοποιημένες είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Ρόδου) αλλά θα υπάρξουν υπό προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας».

Η Άννα Ζωάννου
Μιλώντας η αντιδήμαρχος κα Άννα Ζωάννου, τόνισε τα εξής: «Μέσα από τα Κέντρα Κοινότητας δόθηκε η ευκαιρία στο Δήμο Ρόδου, της ενασχόλησης με τους ΡΟΜΑ. Στόχος της Ε.Ε. είναι η αφομοίωσή τους στην κοινωνία. Οι κοινωνικές υπηρεσίες ασχολούνται καθημερινά με το θέμα. Στόχος είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών όπως θέματα υγείας. Από τις 54 οικογένειες στο Κορακόνερο, έχουν γίνει τακτικές επισκέψεις από συνεργάτες των υπηρεσιών μας. Έχουν εγγραφεί στα σχολεία 45 παιδιά ενώ έχουμε δώσει οδηγίες για να πηγαίνουν με προϋποθέσεις και προδιαγραφές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Manos    22.11.2017 14:54

    Καλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχολιασμός άρθρου