Ειδήσεις

Διεξοδική ενημέρωση από το δήμαρχο Ρόδου – Αισιόδοξος για το μέλλον του «σμαραγδένιου νησιού»

«Η περιοχή μας θα  προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας. Είναι σημαντικό ότι η Ρόδος  αναδείχθηκε  σαν ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς  της Ευρώπης.  Αναγνωρίστηκε η μεγάλη σημασία που έχει το νησί. Αισιοδοξώ πως  οι συναντήσεις που έγιναν θα έχουν θετικά αποτελέσματα».
Αυτό δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων,  σε συνέντευξή τύπου, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος με αφορμή την επίσκεψη του στην Κίνα και υπογράμμισε πως η Ρόδος μετράει πολύ στο εξωτερικό.
«Η Ρόδος είναι αναγνωρισμένος τουριστικός προορισμός. Η ιστορία της είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να αποκτήσει την παλαιά της αίγλη και να προβάλλεται  σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος συμμετείχε  στο Διεθνές Συνέδριο Δημάρχων  για τον Τουρισμό (International Mayor’s Forum of Tourism), που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Zhenghou της Κίνας, στο διάστημα 15-18 Νοεμβρίου 2014.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τέθηκαν οι βάσεις για στενή συνεργασία μεταξύ Ρόδου και πόλεων της επαρχίας Heman της Κίνας, με στόχο την προώθηση του τουρισμού, την ανάπτυξη δράσεων στον τομέα του πολιτισμού αλλά και τις επενδυτικές προτάσεις.
Συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι του τουρισμού από 62 χώρες του κόσμου, οι 23 από την Κίνα . Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Το  συνέδριο οργανώθηκε από την Εθνική Διοίκηση Τουρισμού της Λαϊκής Κυβέρνησης της επαρχίας Heman της Κίνας και τον  Παγκόσμιο Οργανισμό  Τουρισμού (UNWTO).
«Έγιναν συναντήσεις υψηλού επιπέδου, που  θα έχουν καλά αποτελέσματα.  Το συνέδριο διεξήχθη σε μια επαρχία της Κίνας με  96 εκατομμύρια κατοίκους.  Μας έγινε πρόταση συνεργασίας από μια άλλη πόλη στην οποία κατοικούν 6.400.000 άνθρωποι. Έχει αναγνωριστεί από την Ουνέσκο για την ιστορία της. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά», δήλωσε ο κ Φώτης Χατζηδιάκος.
Με αφορμή  την έκθεση για τη Ρόδο στο Μουσείο του Λούβρου, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Για τα δεδομένα του 2014 ήταν η  κορυφαία πολιτιστική στιγμή για την περιοχή μας. Αν το 2015 η  μεταφερθεί τμήμα   της έκθεσης στη Ρόδο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών.  Οι   αρχαιολογικοί μας θησαυροί αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.  Θα στείλουμε επιστολή στο Διευθυντή του Μουσείου για να μας στείλουν έστω και αντίγραφα από τα μεγάλα αγάλματα.
Σημασία έχει πως η Ρόδος προβλήθηκε σε μια φίλη χώρα, όπως η Γαλλία», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιακος.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στη Βιέννη, που όπως τόνισε, ήταν επιβεβλημένο.  Τόνισε πως τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.
Με αφορμή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με βάση τα στενά πλαίσια που  επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών. Προσπαθούμε να χρηματοδοτήσουμε τα συνεχιζόμενα έργα και να γίνουν μικρής εμβέλειας παρεμβάσεις σε όλο το νησί. Με αφορμή και τη σύσκεψη με τους εργολάβους θέλω να επισημάνω πως δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές».
Για τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει με αφορμή την ανάγκη για  παρεμβάσεις στους δρόμους,  οι οποίοι  οδηγούν  σε αγροτικές περιοχές, ο δήμαρχος δήλωσε, πως υπάρχει προγραμματισμός.
«Υπάρχει προγραμματισμός. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερες  ανάγκες τοπικών κοινοτήτων. Γίνονται παρεμβάσεις και στην πόλη.  Η  υπηρεσία πρασίνου  έχει οργανωθεί σε ομάδες. Ο σχεδιασμός δεν πρέπει να ανατρέπεται. Αιτήματα θα έχουμε όλη την πενταετία. Δεν μπορούν να γίνουν από τον πρώτο μήνα. Φιλοδοξούμε τον επόμενο Μάρτιο, που θα ανοίξει η σεζόν,  να έχουμε μια  πόλη διαφορετική στην όψη», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Επιτροπής Δήμων που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου.
«Στη συνεδρίαση θα γίνει συζήτηση για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λιμανιών.  Για το θέμα αυτό είχαμε συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ Γιώργο Χατζημάρκο.  Στην ΠΕΔ θα συζητήσουμε και για τη διαχείριση των απορριμμάτων», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση τι θα πράξει αν υπάρξουν επώδυνες αλλαγές σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λιμανιών, ο κ.  Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Μην  βιάζεστε,  έχουμε συνεννοηθεί  με τον περιφερειάρχη.  Θα πραγματοποιηθεί προσεχώς  σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των λιμενικών ταμείων. Πιστεύω πως θα καταλήξουμε στις αποφάσεις που πρέπει. Ο σχεδιασμός το Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου θα προχωρήσει. Στις 26 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου με πολλά θέματα».
Σε ερώτηση σχετικά με το Δημοτικό Φόρο, ο κ Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Θα αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ξεκαθαρίσαμε ήδη πως ο ΔΗΦΟΔΩ δεν είναι φόρος υπέρ τρίτων αλλά αναπτυξιακός φόρος που συμβάλλει στην ανάπτυξη των νησιών».
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως την επόμενη Τρίτη, 25 Νοεμβρίου, θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών  κ. Γ. Ντόλιο για ζητήματα κοινωνικής απασχόλησης  και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Πάρη  Κουκουλόπουλο από τον οποίο θα ζητήσει  την  παραχώρηση των ακινήτων του Καλαμώνα και της  Βάρης.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν πέρσι από την κακοκαιρία.
«Πρέπει να δοθούν 600.000 ευρώ για να αποζημιωθούν συμπολίτες μας. Αναφέρομαι σε ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικίες. Αν μέχρι τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, δεν έρθουν τα χρήματα θα κάνουμε παρέμβαση στο γραφείο του κ. Χρήστου  Σταϊκούρα.  Οι συμπολίτες μας έχουν δίκαιο που διαμαρτύρονται», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου