Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυοδοσίας για περιπτώσεις κατάρρευσης εταιρειών που μπορούν να προκαλέσουν συστημικό κίνδυνο στις οικονομίες των κρατών-μελών της ΕΕ όπως η Thomas Cook, η οποία αναμένεται να κοστίσει στην Ελλάδα 2,5 δισ, υποστήριξε με ομιλία της στο Στρασβουργο στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

«Η κατάρρευση της Thomas Cook αποτελεί συστημικό κίνδυνο για τον ελληνικό τουρισμό, κάποιοι μιλάνε για την Lehman Brothers του ελληνικού τουρισμού» τόνισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρία Σπυράκη στην συζήτηση επί του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις αρνητικές συνέπειες της χρεοκοπίας της Thomas Cook και την αποφυγή παρόμοιων αρνητικών εξελίξεων στο μέλλον.

Όπως ανέφερε η κα Σπυράκη «η εταιρεία στην Ελλάδα διάθετε 68 ξενοδοχεία το 12% των ελληνικών ξενοδοχείων δηλαδή, κυρίως σε 8 νησιά και έφερνε 3 εκατ. τουρίστες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών και Προβλέψεων του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, το 2020 εξαιτίας της κατάρρευσης της Τhomas Cook, θα έχουμε απώλεια εσόδων 2,5 δισ. ευρώ».

Η Μαρία Σπυράκη κάλεσε τις χώρες μέλη να εξεταστεί ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης για τις οικονομίες των χωρών που πλήττονται που θα μπορούσε να περιλαμβάνει κρατικές ενισχύσεις, φοροελαφρύνσεις ίσως και τη δημιουργία ενός ταμείου εγγυοδοσίας για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Παράλληλα, κατέληξε ότι «εάν ο ευρωπαϊκός τουρισμός θέλει να παραμείνει ανταγωνιστικός θα πρέπει να χαράξει μια νέα στρατηγική, προωθώντας τη μείωση της υπερβολικής εξάρτησης από τους tour operators, την ουσιαστική διαφοροποίηση του προϊόντος, την ενίσχυση των συνεργασιών και κυρίως να δώσει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα αντί στους αριθμούς».

Αναλυτικά η ομιλία της κας Σπυράκη:

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη αγορά της Thomas Cook μετά την Ισπανία. Η εταιρεία στην Ελλάδα διάθετε 68 ξενοδοχεία το 12% των ελληνικών ξενοδοχείων δηλαδή, κυρίως σε 8 νησιά και έφερνε 3 εκατ. τουρίστες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών και Προβλέψεων του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, το 2020 εξαιτίας της κατάρρευσης της Τhomas Cook, θα έχουμε απώλεια εσόδων 2,5 δισ. ευρώ. Η κατάρρευση αυτή είναι πλέον συστημικός κίνδυνος για τον ελληνικό τουρισμό. Κάποιοι μιλάνε για την Lehman Brothers του ελληνικού τουρισμού. Δεδομένο ότι υπάρχει βούληση από την πλευρά της ΕΕ και της Κομισιόν να επιτρέψει κρατικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, και είδαμε την αρχή που έκανε η Γερμανία, οφείλουμε μέσω αυτού του ψηφίσματος που σήμερα συζητάμε εδώ, να πάμε παρακάτω. Να εξετάσουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης για τις οικονομίες των χωρών που πλήττονται που θα μπορούσε να περιλαμβάνει κρατικές ενισχύσεις, φοροελαφρύνσεις ίσως και τη δημιουργία ενός ταμείου εγγυοδοσίας για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Κυρίως όμως θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρόταση υπό διερεύνηση. Ο έλεγχος αυτών των μεγάλων εταιρειών που δεσπόζουν στην αγορά του τουρισμού όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες. Εάν ο ευρωπαϊκός τουρισμός θέλει να παραμείνει ανταγωνιστικός θα πρέπει να χαράξει μια νέα στρατηγική, προωθώντας τη μείωση της υπερβολικής εξάρτησης από τους tour operators, την ουσιαστική διαφοροποίηση του προϊόντος, την ενίσχυση των συνεργασιών και κυρίως να δώσει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα αντί στους αριθμούς».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ