Από… αέρος έρχονται τα θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό μέσα στο φθινόπωρο, με τον Οκτώβριο να προμηνύεται καλύτερος από τον περυσινό, χρονιά κατά την οποία ο κλάδος κέρδισε για πρώτη φορά ουσιαστικά τη μάχη επιμήκυνσης στα άκρα της σεζόν και εκτός της αιχμής της τουριστικής περιόδου. Tην ίδια στιγμή, οι τουριστικές εισπράξεις οδεύουν φέτος και με τη… βούλα της Τραπέζης της Ελλάδος προς νέο ρεκόρ όπως προκύπτει από τα νούμερα του Ιουλίου.
Ο πλέον κρίσιμος μήνας της θερινής σεζόν μαζί με τον Αύγουστο, ο Ιούλιος, κατέγραψε φέτος -και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα των τουριστικών φορέων στους προορισμούς ανά την Ελλάδα ότι το καλοκαίρι του 2025 ήταν χαμηλότερο σε επιδόσεις έναντι των αρχικών προσδοκιών- ιστορικό υψηλό, με εντυπωσιακό διψήφιο ποσοστό αύξησης σε επίπεδο εσόδων, σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα των 4,5 δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων, από το επίσης ιστορικό υψηλό των 3,93 δισ. του Ιουλίου του 2024.
Οι υψηλές επιδόσεις στην καρδιά του καλοκαιριού οδήγησαν τελικά σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, αυτό των 12,2 δισ. ευρώ συνολικών εισπράξεων για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2025, από τα 10,83 δισ. του περσινού επταμήνου. Επιπλέον, από τα επίσημα νούμερα και την ψαλίδα μεταξύ αφίξεων-εισπράξεων προκύπτει και η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι φέτος. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν με χαμηλότερους ρυθμούς φέτος κατά 6,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15%, ενώ σε επίπεδο επταμήνου, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 2,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 12,5%. Τα αναλυτικότερα στοιχεία ανά χώρα πρόκειται να ανακοινωθούν από την ΤτΕ την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι θετικές επιδόσεις του καλοκαιριού φαίνεται, με βάση τα πρώτα νούμερα, ότι θα συνεχιστούν και μέσα στο φθινόπωρο, αφού η τάση του 2024, αυτή της επιμήκυνσης στο τέλος της θερινής περιόδου, διατηρείται και το 2025, πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη μία ακόμη πρωτιά τον φετινό Οκτώβριο. Για πρώτη φορά φέτος, για τον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου οι αεροπορικές έχουν προγραμματίσει πάνω από το όριο των 3 εκατομμυρίων προσφερόμενων θέσεων σε εισερχόμενες πτήσεις, στο +5,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αύξηση υψηλότερη σε μηνιαία βάση ακόμη και από το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το μεγάλο ζητούμενο, να παγιωθεί δηλαδή η τάση των υψηλότερων επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού στα άκρα της σεζόν, κατά τους λεγόμενους δηλαδή «shoulder months», τους μήνες δηλαδή εκτός της κύριας θερινής τουριστικής περιόδου.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Πηγή: newmoney.gr